Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Προσπάθεια προσδιορισμού (update)
1077 αναγνώστες
Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008
11:35

Οι δείκτες δείχνουν στα χειρότερά τους. Όποιον κι αν κοιτάξουμε χειροτερεύει. Επιπλέον, οι κοινωνικές συνθήκες έχουν χειροτερέψει σε επικίνδυνο βαθμό. Αλλά ας αφήσουμε τα κοινωνικά.

Οι περισσότεροι δείκτες έχουν γυρίσει πάνω από μια δεκαετία πίσω. Μερικοί έχουν πιάσει το ένα τέταρτο αιώνα πίσω ενώ τα εμπορέυματα μάλλον προπορεύονται: μέσα δεκαετίας '70.
Όμως η κατάσταση δε δείχνει ότι θα γυρίσουν όλα στο "μεγάλο κράχ". Με ευθύνη κυρίως των στατιστικολόγων, οι οποίοι συστηματικά, αλλά στο πνεύμα της εποχής ["ευημερούν"(!) οι αριθμοί!] , υποεκτιμούν τα μεγέθη και η "ύφεση" βαφτίζεται "επιβράδυνση". Και πλέον η εκτίμηση λέει ότι είμαστε στο "έλεος" της απαισιοδοξίας και των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί τους προηγούμενους μήνες, τις οποίες απολαμβάνουμε και για κάποιο καιρό θα ζήσουμε με αυτές. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι που αγνοούμε (αβεβαιότητα) και η οποία επιδεινώνει το κλίμα.

Από τα μάκρο στοιχεία μάλλον φαίνεται ότι πλησιάζουμε στο πάτο του καζανιού - μιλάμε για την Αμερική, οι υπολοιποι ως συνήθως βρίσκονται πίσω. Και εδώ είναι το σημείο-κλειδί της ψυχολογίας και της γρήγορης προσαρμογής των κοινωνικών συνηθειών, τις οποίες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να απαλύνουν - για να μην γράψω "διορθώσουν". Εκεί κρύβεται ακόμα ένα "παιχνίδι": οι "λίγοι" δε φαίνονται διατεθιμένοι να "επιστρέψουν" μέρος των "πολλών" κερδισμένων καθώς δε βλέπουν - ακόμα! - σοβαρή αντίδραση, λέτε να είναι "καλοί"; Πάντως τα μάκρο δείχνουν να είναι σε πολύ αδύναμα επίπεδα με μόνο "στοίχημα" τη διάρκεια που θα παραμείνουν σε τέτοια επίπεδα. Και μια μικρή υπομονή, από Αύγουστο μέχρι Νοέμβριο, ώστε να επιβεβαιωθεί ή όχι η απόφαση αυτών που κυρήτουν την Αμερική σε ύφεση, όμως οι πιθανότητες έχουν μειωθεί αισθητά. Αν συμβεί αυτό ο κύκλος θα πάει πιο πίσω, εάν όχι είμαστε όντως (προς) το πάτο του καζανιού.
[σημείωση: οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών με αφήνουν αδιάφορο]

Ο κύκλος των μάκρο βέβαια "άνοιξε" και τα μίκρο, τα οποία θα είναι στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα. Οδηγός θα είναι (και) η εγχώρια περίπτωση της 3Ε: η εταιρεία κάνει προβλέψεις - bussiness plan, οι "αναλυτές" το δέχονται ή το τροποποιούν εν μέρη, η εταιρεία ανακοινώνει διαφορές προβλέψεων και πραγματικών συνθηκών, οι "αναλυτές" ξεπουλάνε... Η εμπιστοσύνη στα μίκρο μεγέθη κρίνεται από την επιβεβαίωση των προβλέψεων - όταν αυτή αποκατασταθεί θα είμαστε ήδη σε ανερχόμενη αγορά.

Από τα παραπάνω πολλά μένουν αναπάντητα, ενώ ο συνδυασμών αυτών των αναπάντητων θα είναι κι ο κυρίαρχος στην ψυχολογία. Μερικά αναπάντητα:
- η κίνηση των επιτοκίων
- η κίνηση του "δείκτη": δολλάριο
- η "βοήθεια" προς τους καταναλωτές ("πακέτο" με τα επιτόκια)
- τα εμπορεύματα και κυρίως το πετρέλαιο - οδηγός τα '70s: σταθεροποίηση στα ψηλά
- το γεωπολιτικό ρίσκο
- η μορφή του αναμενόμενου "ξεφουσκώματος"
- η αντικατάσταση των subprime κερδών του χρηματο-οικονομικού κλάδου

Και βέβαια έχουμε κι εκλογές...

update

RBS: Προειδοποίηση για "κατάρρευση" των αγορών

Προειδοποίηση για ενδεχόμενη κατάρρευση των παγκόσμιων χρηματιστηριακών και πιστωτικών αγορών εντός των επόμενων τριών μηνών εξέδωσε προς τους πελάτες της η Royal Bank of Scotland, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.

Η τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα προκαλέσει «παράλυση» στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

«Θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ άσχημη κατάσταση σύντομα, να είσαστε προετοιμασμένοι», φέρεται να δήλωσε ο υπεύθυνος πιστωτικής στρατηγικής της τράπεζας, Bob Janjuah.

Έκθεση της ερευνητικής ομάδας της τράπεζας αναφέρει ότι ο Δείκτης S&P 500 της Wall Street ενδέχεται να υποχωρήσει πάνω από 300 μονάδες, στις 1.050, μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα οι συνέπειες θα εξαπλωθούν τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις αναδυόμενες αγορές.

Σχετικές μετοχές:
CAC DOL DOW EURO FTSE FTSEM FTSES USD ΓΔ
Σχόλια

18/06 11:57  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Τρομακτικόν, πλην απολύτως ακριβές. Τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα.
18/06 12:13  geokalp
σας έχει πάρει από κάτω, ε;
η ψυχολογία δεν ελέγχεται εύκολα...
18/06 12:29  ΝΕΜΕΣΙΣ
*5*καλημερα
Έχει δίκιο ο geokalp ας σκεφθούμε πιο ψύχραιμα εάν το σενάριο που επιθυμεί η Royal Bank of Scotland μπορεί να υλοποιηθεί και ποίον εξυπηρετεί η τρομοκρατία αυτή και το ντόμινο των ενεργειών που θα εμφανιστεί μετά !
18/06 12:32  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Μπα, καθόλου. Αγρα ευκαιριών!
18/06 12:37  geokalp
Νεμεσις

κι αυτοί ψυχολογία φαίνεται ότι δεν έχουν...
εκτός εάν είναι να τρέξει τώρα το σενάριο του Αρμαγεδώνα...
λες;

thrassos

o εσωτερικός κίνδυνος λέει να επηρεαστούμε περισσότερο από τους έξω, οπότε οι ευκαιρίες είτε να εγκλωβίσουν τους γρήγορους είτε να αργήσουν
18/06 14:00  ΚΥΠΡΙνΟΣ
geokalp,τα επιτόκια ρυθμίζουν την "κυκλοφορία" του χρήματος,μεταξύ κατανάλωσης και αποταμίευσης,είναι δηλ.οι τροχονόμοι του χρήματος.
Οπότε σκέψου 1 ή 10 ή 100 τροχονόμους να προσπαθούν να ρυθμίσουν την κυκλοφορία σε ένα δρόμο στον οποίο εκτελούνται έργα,είναι δηλ.ΚΛΕΙΣΤΟΣ,τι αποτέλεσμα θα έχουν.

ΥΓ.Μακάρι για τον υπερδανεισμένο κοσμάκη,να επιλέξουν τη λύση του ΚΡΑΧ και τότε αλλοίμονο στους κατέχοντες μετρητό υπό μορφή καταθέσεων.
18/06 14:12  geokalp
ΚΥΠΡΙνΕ

ύστερα από τόσο αγώνα που έχουν κάνει τους προηγούμενους μήνες λες κι εσύ - όπως και η RBS - ότι δε θα τα καταφέρουν;

πάντως αυτή η λύση του κραχ συζητείται τελευταίως όσο και η επέμβαση στο Ιράν
18/06 14:21  ΚΥΠΡΙνΟΣ
geo,το ΚΡΑΧ αν έλθει θα έχει ένα και μόνο σκοπό,να "φαγωθούν" τα μετρητά των "μεσαίων" και λίγο πιό πάνω,για να κυκλοφορήσουν ξανά τα ...αυτοκίνητα.
18/06 14:27  ΚΥΠΡΙνΟΣ
...και κάποιων "πλούσιων" κρατών με κομπόδεμα μεγάλο.
18/06 14:30  geokalp
ΚΥΠΡΙνΕ

δε νομίζω να διαφωνούν οι περισσότεροι

εάν επιλέξουν αυτή τη λύση, δύο τινά:
α. θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση - i.e. κοιμόμαστε
β. ο λόγος που θα "επικαλεστούν" θα πρέπει να "περάσει"
και με δύο λόγια, πάμε για grande finale φούσκας

αντιγράφω από του thrassos στις 11:57
"Τρομακτικόν"
18/06 14:34  geokalp
σα κράτος με κομπόδεμα, ένα(1) βλέπω:
Κίνα
μιλάμε για τα μη ελεγχόμενα, κάποιοι ίσως πουν και τη Russia - είμαι μπερδεμένος

αλλά αυτοι οι Ασιάτες είναι σίγουρο πως θα αντιδράσουν!

18/06 14:46  ΚΥΠΡΙνΟΣ
ενδιαφέρον θα ήταν να ανέβαζες ένα θέμα "Οι αλώβητοι της Μεγάλης Κρίσης του '29".
δηλ.ποιοί τη γλιτώσανε,οι κατέχοντες μετρητά,μετοχές,ακίνητα,χρυσό?
18/06 14:55  jgeorgiou
5* για την συζητηση , το βραδακυ θα πω την αποψη μου
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι