Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Είμαι κι εγώ Κεϋνσιανιστής!
1098 αναγνώστες
Κυριακή, 16 Μαρτίου 2008
14:05

Μπορεί να είναι μόδα, μπορεί να είναι ανάγκη, πλέον ο Keynes φαίνεται ότι κερδίζει και πάλι τις καρδιές των οικονομολόγων - και έναντι του Hayek.
(τι ειρωνεία... να γυρνάμε μόνιμα σε πράγματα που έχουν ειπωθεί 70 χρόνια πριν για να λύσουμε τα ..τωρινά προβλήματα... αλλά αυτά γίνονται όταν η απληστία μας για κέρδος μας κυριεύει...)

Δεν θέλω να γράψω πολλά, τα επισήμανα όταν οι περισσότεροι ειδικοί ακόμα δεν έβλεπαν το τέρας να έρχεται...

Η σημερινή αφορμή προέρχεται από τις "έγκυρες πένες" του Economist, όπως η Καθημερινή τον αναδημοσιεύει.
Η έντυπη έκδοση βέβαια είναι ακόμα πιο δραματική καθώς περιλαμβάνει και το αντίπαλο δέος: Milton Friedman (1912-2006), o oποίος υποστήριζε - και εισακουγόταν - ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη ζήτηση και ότι αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς με βασικούς ρυθμιστές τα επιτόκια και τη συναλλαγματική ισοτιμία (νομισματική πολιτική).

Πολύ τυχερός ο Friedman που δεν ζει, να μας αναπτύξει τις απόψεις του, όταν το επιτόκιο στην Αμερικη είναι πλέον στο 3% - κι ενώ είμαστε μάλλον προς τις αρχές εμφάνισης τους προβλήματος, άντε στη μέση - ενώ οι βασικές ισοτιμίες ήδη βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ - αρνητικά εννοείται.
Ίσως, δεν ήθελε να δει πως θα εξελιχθούν οι πολιτικές που υποστήριξε, κέρδισε Νόμπελ απ' αυτές, κι έβαλε όλη το σύμπαν να ακολουθεί...
[αν θέλετε να διαβάσετε τι είχε τελευταία στο μυαλό του, π.χ. για το ασφαλιστικό, διαβάστε ή δείτε την τελευταία του συνέντευξη: "ας δώσουμε σε κάθε ασφαλισμένο ένα ομόλογο που η αξία του να ισούται με ότι έχει πληρώσει μέχρι τώρα και μετά ας κλείσουμε το σύστημα..."
από μια συνέντευξη που παραχώρησε στον πρόεδρο της FED-Dallas (τυχαίο;) στις 19/10/2005 αλλά έγινε γνωστή μόνο μετά τον θάνατό του (επίσης, τυχαίο;). Τι άλλο θα έλεγε ο στόμας του...]

Και πραγματικά τα προβλήματα έκαναν αισθητή την παρουσίας τους μόνο μετά από το τέλος του (Νοέμβριος 2006), τότε που η "φοβισμένη ευφορία" ακόμα δεν μπορούσε να διαβάσει τους δείκτες που σήμερα όποτε ανακοινώνονται ωθούν τις τιμές και την ψυχολογία ακόμα πιο χαμηλά.

Ας ρίξετε μια ματιά στις εγχώριες μεταφράσεις του Economist και των New York Times, όπως τις μετέφερε η Καθημερινή εντός της ενότητας: Επιστροφή της διεθνούς οικονομίας στον Κέινς. (δυστυχώς, οι ηλεκτρονικές συνδέσεις περιέχουν λιγότερα από τα εκτυπωμένα στην εφημερίδα - μερικά τα παρέθεσα εδώ)

"'Οταν χρωστάς χίλιες στερλίνες στη τράπεζα, τότε έχεις εσύ το πρόβλημα.
Όταν χρωστάς στη τράπεζα ένα εκατομμύριο στερλίνες, τότε η τράπεζα έχει το πρόβλημα."
Αποδίδεται στον Κέυνς.

Νομίζω είναι κανόνας, όταν η "ελεύθερη αγορά" σηκώσει ψηλά το "αόρατο χέρι", το "κράτος" παρεμβαίνει... Και "πείθεται" κι ο ιδιωτικός τομέας να βάλει το χέρι στη τσέπη...

P.S. o σημερινός τίτλος αποδίδεται στον διαβόητο Richard "Dick" Nixon το 1971.

Σχετικές μετοχές:
CAC DOL DOW EURO FTSE FTSEM FTSES NIKKEI USD ΓΔ
Σχόλια

16/03 14:14  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ain't we all?

Ο Keynes ήτο ογκόλιθος του πνευματος. Δυστυχώς, ως συχνάκις συμβαίνει οι μαθηταί ήσνα δια τα μπαζα - κι αυτός αποθανε ενωρίς... ; )

ΤΑ δέοντα παντοτε.
16/03 14:25  geokalp
o Friedman έχει εμπνεύσει πολλούς αλλά νομίζω ότι η θεωρία του σε όλη της την έκταση παρουσιάζει τα προβλήματα του σοσιαλισμού/κομμουνισμού: ανεφάρμοστη!
(χώρια το ανθρώπινο κόστος)
16/03 14:42  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Φιλε μου το είπον και αλλαχού: αλιμονο εις τους νοες που προσκυνουν Μαρξ ή Φρηδμαν, όψεις του ιδιόυ νομισματος της φανατίλας. Ταλεβάν και χονδροκομμενοι, τι να λέμε τώρα, κατάλληλοι δια μυαλά επιρρεπή εις ολοκληρωτισμούς και φανατίλα. Εικονοστάσια ζητούν να εγείρουν, και μάλιστα ουχί ελληνικά (τουλαχιστον).

Ότε αναγιγνώσκει τις Keynes, αντιλαμβάνεται αμέσως την καλλιέργειαν και την υψηλήν αντίληψιν - έστω και εάν διαφωνεί τις συχνάκις, ως εγώ. Αλλά οι πραγματικοί ογκόλιθοι του πνευματος φαινονται εκ του μακρώθεν.
16/03 14:54  geokalp
δεν μπορώ να βάλω 5* στο σχόλιό σας...
16/03 17:25  larryman
Καλησπερα

Εξαιρετικος οπως παντα με βοηθας να βαλω μια ταξη στο μυαλο μου οσον αφορα τις οικονομικες παραμετρους αλλα και τα οικονομικα μοντελα.

Ζητω συγγνωμη για την ερωτηση σε αυτο το αρθρο αλλα δεν ειχα διαβασει εγκαιρα το προηγουμενο. Αναφερεις πολυ σωστα οτι περιπτωση πολεμου δεν την αποκλειουμε με αυτες τις συγκυριες.
Ας οψεται αυτο το ανδρεικελο ο Μπους
(οχι οτι επι Κλιντον ή και παλαιοτερων πλανηταρχων δεν ειχαμε πολεμους βεβαια). Η ερωτηση μου εχει να κανει με το που θα μπορουσε να ξεσπασει πολεμικο επεισοδιο. Αν δεν μπορεις να προσδιορισεις περιοχη, εστω ηπειρο.
16/03 17:46  geokalp
ας εξαιρέσουμε τους μεγάλους αντιπάλους - Ρωσία-Κίνα

μας μένει το πετρέλαιο και τα γύρω-γύρω
ιδανικά, λόγω υπάρχουσας κατοχής, ενδιάμεσα Αφγανιστάν-Ιράκ=Ιράν
η Υεμένη επίσης παρουσιάζει αξιόλογες πιθανότητες
πετρέλαιο έχει και στην Ν.Αμερική

πάντως η μεγάλη αναταραχή εσχάτως παρατηρείται στη γειτονιά μας...

αυτά είναι μερικά από τα προφανή που κι εγώ έχω προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσω τους προηγούμενους μήνες
ας ελπίσουμε να μείνουν - κι άλλο - στο συρτάρι!
16/03 19:56  ΚΥΠΡΙνΟΣ
Το τερατούργημα των ηλιθίων. Πίσω
30/10/2007 21:36 από ΚΥΠΡΙνΟΣ Τα τελευταία χρόνια (που κυρίαρχη ιδεολογία είναι ο νεοφιλελευθερισμός τύπου Μπούς ) ο συντελεστής παραγωγής κεφάλαιο, συμμετέχει ολοένα και περισσότερο στην κατανομή του παραγομένου πλούτου, σε βάρος του συντελεστή της εργασίας.’Ετσι έχουμε πχ. 3 άνθρωποι που μοιράζονται 100.000,00 ευρώ ,ενώ 100.000 άνθρωποι μοιράζονται τα 3 (εννοείται ευρώ).Αυτοί οι 100.000 ,για να ζήσουν,να καταναλώσουν,να αγοράσουν σπίτια κλπ,επειδή δεν μπορούν με το μερίδιο των 3 ευρώ που τους αναλογεί ,αναγκάζονται και δανείζονται από τους 3 πλουσίους ,μέσω του τραπεζικού συστήματος.’Οσο δεν είχαν δάνεια και τα επιτόκια ήταν χαμηλά ,δεν υπήρχε πρόβλημα ,γιατί το τραπεζικό σύστημα (η δουλειά του είναι αυτή )τους δάνειζε και εξασφάλιζε για τους καταθέτες του αποδόσεις και ήταν όλοι ευχαριστημένοι,χωρίς κανείς να επηρεάζεται από την ανισοκατανομή του παραγόμενου πλούτου .Επειδή τρώγοντας ανοίγει η όρεξη ,όλοι είπαν εδώ είμαστε,βρήκαμε τη μαγική λύση που θα μας εξασφαλίσει την «αέναη ανάπτυξη »,οι μέν 100.000 σου λέει αφού δεν μας φτάνουν τα εισοδήματα της εργασίας μας ,κανένα πρόβλημα η τράπεζα να ‘ναι καλά ,σιγά μην βγώ στο δρόμο να διεκδικήσω καλλίτερο μισθό με κίνδυνο μάλιστα να απολυθώ ,οι δε 3 σου λέει ,μα ετούτοι εδώ (οι 100.000 )είναι αφελείς ,τους δίνουμε αυξήσεις κάτω από τον πραγματικό πληθωρισμό (ουσιαστικά μείωση του πραγματικού μισθού),τους φοβίζουμε ότι θα πάρουμε τις επιχειρήσεις μας και θα φύγουμε ή φεύγουμε κιόλας αν μπορούμε(λόγω παγκοσμιοποίησης) ,ξέρουμε ότι δεν μπορούν να ζήσουν ,άρα τι θα κάνουν, θα πάνε στις τράπεζες ,θα δανειστούν και να τα κέρδη μας (από τις καταθέσεις ) θα αυξάνονται και έτσι και γινόνταν,δανείζονταν από τις τράπεζες,πληρώνανε τις δόσεις τους και όλα ήταν μιά χαρά.Με το πέρασμα του χρόνου ,οι πραγματικοί μισθοί μειωνόνταν,τα δάνεια αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο ,με αποτέλεσμα η αποπληρωμή αυτών των δανείων να απορροφούσε ολοένα και περισσότερο ποσοστό των εισοδημάτων των δανεισμένων ,ωσπ
16/03 19:59  ΚΥΠΡΙνΟΣ
ωσπού φτάσαμε στο σημείο ο δανεισμένος να πρέπει να επιλέξει αν με το εισόδημά του θα πληρώσει τις υπέρογκες δόσεις ή με αυτά τα χρήματα θα επιβιώσει και φυσικά μη μπορώντας να κάνει αλλιώς ,προτίμησε το δεύτερο.Οι τράπεζες με τη σειρά τους ,μόλις είδαν ότι δεν πληρώνονται οι δόσεις ,ανησύχησαν και κατάλαβαν ότι κάτι πρέπει να κάνουν.‘Αρχισαν να πιέζουν τους κεντρικούς τραπεζίτες για μείωση των επιτοκίων ,ώστε να μικρύνουν οι δόσεις για να μπορέσουν οι δανεισμένοι να πληρώσουν,απειλώντας και προειδοποιώντας ότι θα πτωχεύσουν και αυτόματα κάνανε δυσκολότερη τη χορήγηση νέων δανείων,ακόμη και μεταξύ τους γιατί δεν ξέρουν τι δάνεια κουβαλά ο καθένας τους.. Ως υπάλληλοι βέβαια (των 3 τα χρήματα διαχειρίζονται )προτίμησαν την ανώδυνη και προσωρινή λύση της μείωσης των επιτοκίων ,θέλοντας να κερδίσουν χρόνο και κέρδη ,γιατί ξέρουν πως και με μηδενικά επιτόκια τα δάνεια αυτά δεν μπορούν να αποπληρωθούν εύκολα ,ενώ συγχρόνως διαβεβαιώνουν τους 3 ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και τα χρήματά τους εξασφαλισμένα.Πολύ σύντομα όμως θα αποδειχθεί ότι τα μέτρα που πήραν οι υπάλληλοι τραπεζίτες είναι ανεπαρκή και πάλι θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα της μη αποπληρωμής των δανείων ,γιατί η οριστική λύση είναι η ανακατανομή του πλούτου ,ώστε να μπορέσουν οι δανεισμένοι να ανασάνουν και να αρχίσουν να πληρώνουν.Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης (διακοπή νέων δανείων) θα είναι, η πραγματική οικονομία να περιέλθει σε μακροχρόνια ύφεση ,λόγω μείωσης της κατανάλωσης,πιθανόν χρεοκοπίες τραπεζών ,υπερδανεισμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών,θα διαρκέσει δε ,τόσα χρόνια ,όσα περίπου, τα χορηγούμενα δάνεια εξασφάλισαν «αέναη» ανάπτυξη.Βέβαια η κρίση θα είναι παγκόσμια,θα συμπαρασύρει και τις αναπτυσόμενες χώρες (Κίνα,Ινδία κλπ) γιατί και αυτές στηρίζονται στην κατανάλωση των αναπτυγμένων.Εκτός και αν κάποιοι από τους 3 αντιληφθούν γρηγορότερα το μέγεθος του προβλήματος και πάρουν μέτρα ανακατανομής του πλούτου ,η οποία θα λύσει και οριστικά το πρόβλημα,παραμερίζοντας τους ηλίθιους που μας φτασά
16/03 20:00  ΚΥΠΡΙνΟΣ
φτασάνε σε αυτό το σημείο
17/03 14:41  larryman
πάντως η μεγάλη αναταραχή εσχάτως παρατηρείται στη γειτονιά μας...
geokalp


μηπως αρχισανε τα τυμπανα... ηδη?
17/03 18:32  geokalp
larryman

δεν είμαι κινδυνολόγος, ούτε θα πάρω ψήφους εάν γράψω ότι οι τάδε θα ..εισβάλουν στην Ελλάδα

είναι ότι βλέπω!
και απλά έχω διαβάσει και λίγο ιστορία
17/03 19:01  larryman
Δικια μου διαπιστωση ητανε geokalp το αρχισανε τα τυμπανα. Δεν σου καταλογησα καμμια καταστροφολογια. Απλα ετυχε να ανοιξω το χαζοκουτι κατι που αποφευγω συστηματικα τελευταια και ειδα κατι εκρηξεις σε αλβανικες αποθηκες πυρομαχικων, παραιτησεις υπουργων αμυνης, δεν τα βρισκουμε λεει στο ονομα με τα σκοπια μπλα, μπλα,μπλα.
Εξου και το σχολιο. Εννοειται οτι ολοι απευχομαστε κατι τετοιο.
17/03 19:22  geokalp
τι πέτυχες κι εσύ στη TV...
απίστευτη ιστορία, ακόμα και για Αλβανία!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι