Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Μάρτιος 2008, 10, Δευτέρα
1038 αναγνώστες
Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2008
23:03

1.Από ότι φαίνεται το πρώτο που θέλουν να αντιμετωπίσουν στην Αμερική δεν είναι άλλο από το λεγόμενο credit crunch, την πιστωτική ασφυξία.
Και θέλουν να το παλέψουν καθώς δεν θα είναι μόνο μία ή δύο οι μεγάλες τράπεζες που θα πτωχεύσουν... Και μειώνουν το επιτόκιο ώστε να μπορεί να δανείζει ο ένας τον άλλον σε λογικά επίπεδα - που σίγουρα δεν έχουν σχέση με τα επιτόκια αναφοράς, πρέπει να είναι αρκετά υψηλότερα..
Νομίζω ότι είναι και η μόνη λογική εξήγηση για τέτοιες μειώσεις επιτοκίων - πλέον έφτασαν και πάλι να συζητούν για 0.75% στην επόμενη συνεδρίαση της FED. Βάλτε μαζί και τις "ενέσεις ρευστότητας" που πάνε ..στις μεγάλες τράπεζες...
Κι έπεται μετά η υπερ-μόχλευση του υπερ-δανεισμένου καταναλωτή...
Ίσως οι φωνές για αλλαγές στους νόμους περί πτώχευσης να πρέπει να εισακουστούν ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό ξεκαθάρισμα με τις μικρότερες απώλειες για όλους - ένα νέο Νew Deal με όρους 2010 που όμως και πάλι θα περι-έχει κρατικοποιήσεις!
Κι αν φτάσουμε σε τέτοιο σημείο, η Northern Rock θα είναι πασατέμπο...

2. Ο KYΠΡΙνΟΣ θίγει πολύ έντονα τις τελευταίες μέρες την κερδοσκοπία που ωθεί τις τιμές - κυρίως των εμπορευμάτων - σε υψηλά επίπεδα.
Σίγουρα δεν είναι ο πρώτος. Και ο Greenspan μιλούσε για τις επιπτώσεις της κερδοσκοπίας πάνω από δέκα χρόνια πριν (πριν δει με τα μάτια του το LTCM να "σκάει" και να τρέχει και να μη φτάνει να το βοηθήσει), και ο Buffet κατά καιρούς και τελευταία λέει τα ίδια - ίσως και από προσωπική εμπειρία (χασούρες).
Αυτό που νομίζω σίγουρα (αυτό είναι ένδειξη, πες το ένστικτο - θα προσπαθήσω να επανέλθω στο θέμα) είναι ότι ο Jerome Kerviel δεν ήταν τυχαίος: η τράπεζά του - ο μεγαλύτερος dealer παραγώγων παγκοσμίως - πιθανότατα εξασκεί το σπορ και για δικό της όφελος.
Ειδικά για το πετρέλαιο, όσο κι αν τα δεδομένα μελλοντικής προσφοράς-ζήτησης είναι προς την κατεύθυνση αυξημένων τιμών, έχουμε προ πολλού υπερβεί αυτά τα επίπεδα.

Τα χαμηλά P/E είναι λόγος για να αγοράσεις μετοχές;
Έχουμε δρόμο μέχρι το 30% από τα ψηλά (US)
Τα McDonalds δεν πάνε άσχημα αυτή τη περίοδο
Στα 107 δολάρια η τιμή του πετρελαίου (πήγε και 108 μέχρι να τελειώσω)
Κεφαλαιαγορά: Οι ”καμπάνες” για Γερμανό-Cosmote (...)
Πρωτοβουλίες για τόνωση ρευστότητας από Fed
Bear Stearns: Σε χαμηλό 9ετίας η μετοχή
Πτώση στην Wall υπό τον φόβο ύφεσης
(φόβος;)

Τελευταίο νέο:
Εμπλοκή Spitzer σε σκάνδαλο πορνείας
Κι αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο κύριος και με τι ασχολείται τελευταία:
My name is Eliot Spitzer and I am Governor of New York State.
In my testimony, I would like to discuss the bond insurance problem
Tα τελευταία έγιναν γνωστά ως monolines... Ambac και λοιπά
Nα δούμε που θα βγάλει κι αυτό... Πάντως κάποιοι κερδίζουν κι άλλο χρόνο...

Σχετικές μετοχές:
CAC DOL DOW EURO FTSE FTSEM FTSES NIKKEI USD ΓΔ
Σχόλια

11/03 09:49  ΚΥΠΡΙνΟΣ
geokalp,διαβάζα ότι ακόμη και τις ενέσεις ρευστότητας ...τις παίζουν στα εμπορεύματα!.
Από την άλλη βέβαια το αντιλαμβάνομαι,ότι δεν είναι ανώδυνο να χρεοκοπήσει το CITI,αλλά όχι να διαλύσουν εμάς τους υπόλοιπους.
Εύχομαι όπως σου έγραψα και χτές,οι κεντρ.τραπεζίτες να δρούν συντονισμένα,διαφορετικά έχουν χάσει τη μπάλα.
11/03 09:51  jgeorgiou
Καλημέρα!
Πιθανοτατα "τρέχουμε" την "καταιγίδα" του Μαρτιου!
11/03 10:06  geokalp
KYΠΡΙνΕ
απίθανο αυτό που λες!
δείχνει ότι η πρακτική που ακολουθείται δεν μπορεί να σταματήσει γιατί το όλο σύστημα της - για να λειτουργήσει - βασίζεται ακόμα και σε μικρές ανταλλαγές ρευστού

ας περιμένουμε τα margin calls, τα οποία ακούστηκαν και την προηγούμενη εβδομάδα
πιθανότατα είναι θέμα χρόνου

όσο για τις κρατικοποιήσεις, λέγεται ότι η FED επεξεργάζεται σχέδιο ήδη από το Γενάρη...

jgeorgiou

το όλο θέμα μοιάζει πλέον πολύ μεγαλύτερο από μια απλή ύφεση...
11/03 10:16  geokalp
KYΠΡΙνΕ

στο έγραψα και στο προηγούμενο ποστ
νομίζω ότι δρουν συντονισμένα - αυτό πάει στην αναθέρμανση των αμερικάνικων εξαγωγών, που όμως τα κουκιά δεν βγαίνουν για την αναθέρμανση της οικονομίας
με κίνδυνο όμως να πνίξουν και τους δύο

το μόνο θετικό που ίσως υπάρχει από την ιστορία είναι η ευαισθητοποίηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την μετεξέλιξη των κινητήρων στα αυτοκίνητα
11/03 10:36  geokalp
μόλις διαβάζω ότι ό Eliot Spitzer ήταν ανερχόμενος αστέρας των Δημοκρατικών, (θεωρητικά) άμεμπτος, τον μισούσε η Wall, ενώ η μεγάλη του κόντρα πρέπει να ήταν η Merrill Lynch
11/03 11:29  ΚΥΠΡΙνΟΣ
geokalp,όταν λέμε κερδοσκοπία δεν εννοούμε μόνο τους παραγωγάδες οι οποίοι περισσότερο ακολουθούν την τάση,παρά τη διαμορφώνουν.Κυρίως αφορά το αδρανές κεφάλαιο,το διψασμένο για 2-ψηφιες αποδόσεις,που πιέζει τις επιχειρήσεις για συμπίεση κόστους,απολύσεις κλπ και συνεχή αύξηση τιμών με τελικό στόχο την αύξηση των κερδών και μερισμάτων.Αποτέλεσμα αυτού είναι,η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για κατανάλωση και η αύξηση του αδρανούς κεφαλαίου που ξαναπιέζει τις τιμές κοκ.
Μέχρι τώρα,από τότε που το έκανε ο Γκρίνσπαν το σύστημα δούλευε μιά χαρά,με τα μειωμένα επιτόκια και την χορήγηση δανείων,τα οποία προσφέρανε υπερκέρδη.Τώρα όμως φρενάρισε απότομα ,γιατί το αδρανές κεφάλαιο το οποίο χρηματοδοτούσε τα δάνεια,φοβάται ότι δεν θα τα ξαναπάρει πίσω και στράφηκε στα προιόντα ανελαστικής ζήτησης.Για να δούμε φώς στο τούνελ πρέπει να συμβούν τα εξής ή καταστροφή αυτού του κεφαλαίου ή μειωμένες αποδόσεις του ,ακόμη και ζημιές του.
Η ζήτηση των αναπτυσσόμενων χωρών ,υπήρχε εδώ και χρόνια,δεν είναι καινούργια.

ΥΓ.μου έλεγε ένας εισηγμένος επιχειρηματίας,έτσι και δώσω αύξηση πάνω από 3% στους μισθούς και δεν αυξήσω τα κέρδη μου ...στη ΓΣ θα με φάνε ζωντανό.Ποιοί; οι κάτοχοι του αδρανούς κεφαλαίου.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι