Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Το ιππικό ξανακτυπά
1168 αναγνώστες
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2008
11:47

Εχθές κλειστή η Wall λόγω της "ημέρας του Προέδρου".
Οπότε η Ευρώπη έμεινε μόνη να παίζει...
Κι όλα πράσινα!

Ο λόγος έχει να κάνει με τα εθνικά επενδυτικά κεφάλαια (SWFs), αυτή τη φορά του Κατάρ.
Ο πρωθυπουργός του μικρού κρατιδίου, που είναι γνωστό από τα πετρέλαια, τις εξαγορές μεριδίων χρηματιστηρίων (Nasdaq-Λονδίνου κλπ), τη νευραλγική θέση και τις προπονήσεις των αθλητών του Τζέκου(!), δήλωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει μετοχές της Credit Suisse αλλά και αμερικανικών εταιρειών αξίας $15δις στον επόμενο χρόνο.
Βλέπετε τι μπορούν να κάνουν οι σωτήρες (=οι έχοντες μετρητά!)... Το fund διαχειρίζεται περί τα $40δις...
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=alNRIQ3ji0Pg&refer=home

Από την άλλη, είχαμε το αδιανόητο για το πλέον (μάλλον μέχρι πρότινος) καπιταλιστικό κράτος παγκοσμίως: κρατικοποίηση ιδιωτικής εταιρείας (λες και είδαμε τον Τσάβες!!!) και μάλιστα τράπεζας... και όχι μικρής... στην Αγγλία...
Μιλάμε βέβαια για την Northern Rock, την τράπεζα όπου εξελίχθηκαν σκηνές ντροπής, πρωτόγνωρες για την γηραιά ήπειρο. Τέτοιες εικόνες είναι γνωστές μόνο σε κράτη της Ν.Αμερικής ακόμα και του μεγέθους της Αργεντινής.
(ότι ίσως μας περίμενε κι εμάς εάν δεν υπήρχε η ασπίδα του ευρώ...)

Και επ' ευκαιρία αυτής της ιστορίας της Northern Rock, ας δούμε επιγραμματικά μερικές επιπτώσεις της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα:
1. έλλειψη εμπιστοσύνης από πλευράς του καταναλωτικού κοινού στο σύστημα, μαζί με τον παράγοντα "ψυχολογία" που έστειλε τους καταθέτες να τραβήξουν όλες τις αποταμιεύσεις τους
2. απαιτείται νέα θωράκιση του θεσμικού πλαισίου (ίσως και μιά νέα Βασίλεια, ενώ δεν έχει χωνευθεί η τωρινή) αλλά και αλλαγή μερικών δεδομένων όπως η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας που λαμβάνουν εταιρείες-ομόλογα-κλπ.
"Οι εταιρείες που χάνουν την αξιολόγησή τους - π.χ. από ΑΑΑ σε ΒΑΑ - δεν άξιζαν εκ των προτέρων να έχουν ΑΑΑ." - Nuriel Roubini - αφορά τα monolines
3. H πολυπλοκότητα του διεθνούς οικονομικού συστήματος δεν είναι δυνατόν να μη μεταφέρει πολύ γρήγορα τη κρίση από τη μία χώρα στην άλλη. Η "επαγρύπνηση" πρέπει να είναι το Νο.1 για όλους τους οικονομικούς ιθύνοντες παγκοσμίως.

Σχετικές μετοχές:
CAC DOL DOW EURO FTSE FTSEM FTSES NIKKEI USD ΓΔ
Σχόλια

19/02 13:04  Ο Χαρτοφύλακας
Στην Ευρωπη δεν δεχομαστε να φαληρισει μια τραπεζα.Στην Ελλαδα εχουμε ζησει πολλες τετοιες στιγμες,οι περισσοτερες αθόρυβα και υπο την λογικη του οτι "δεν υπαρχει λογος να αναστατωσουμε τον λαο"
19/02 13:27  geokalp
τράπεζα, όπου οι καταθέτες να κάνουν ουρά να πάρουν τα χρήματά τους, ή στην Αργεντινή όπου μια μέρα δεν ανοίγουν καθόλου, δεν νομίζω ότι έχει ζήσει η Ευρώπη...
μιλάω για τέτοια πτώχευση
όχι Barings που φαλίρησε από τον trader παραγώγων

Μήπως θυμάται κανείς τους καταθέτες στη Τράπεζα Κρήτης;
19/02 18:49  geokalp
η κρατικοποίηση της Northern Rock συνέπεσε με την παραίτηση του Κάστρο...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι