Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
η δεύτερη εκδοχή
946 αναγνώστες
Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013
20:56

 

Η αποκάλυψη ότι τα νομοσχέδια που πέρασαν εχθές το βράδυ από τη κυπριακή βουλή ήταν έτοιμα από τις 15 Ιανουαρίου 2013, δύο ολόκληρους μήνες πριν, είναι εκπληκτική.

 

Name

 

Αυτομάτως, μπορούν να ακουστούν εύκολες λέξεις, όπως "στημένο". Και να εννοούν το ΟΧΙ της βουλής των αντιπροσὠπων, σε συνδυασμό με πολλά επόμενα ΝΑΙ. Η δεύτερη ανάγνωση του τι ακριβώς νομοσχέδια είχαν ετοιμαστεί το Γενάρη και ψηφίστηκαν εχθές προσδιορίζει ένα καλό μέρος του συνολικού πακέτου μέτρων που αντιστοιχεί στη "στήριξη" της Κύπρου από το Μηχανισμό της ΕΕ, ο οποίος ιδρύθηκε -μεθαύριο- ακριβώς 3 χρόνια πριν. [Μήπως εάν είχαν ψηφίσει ΝΑΙ δεν θα ψήφιζαν τα χθεσινά νομοσχέδια; Εάν θέλετε να υποβαθμιστεί η συζήτηση σε επίπεδο οπαδών ποδοσφαίρου μπορούμε να αβαντάρει ο καθένας τις πτυχές του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, το αποτέλεσμα όμως για τη κυπριακή οικονομία θα ήταν ακριβώς το ίδιο: διάλυση του μοντέλου που είχε δημιουργηθεί.]

Συνεπώς, έχουμε να κάνουμε με κάτι προαποφασισμένο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, επί ημερών Χριστόφια!! Και δεν πρέπει να προξενεί καμμία έκπληξη που βρίσκονται άνθρωποι, κυρίως υποστηρικτές του ΝΑΙ, να κατηγορούν το προηγούμενο πρόεδρο ότι δεν έκανε τίποτε, αντίθετα ότι παρέδωσε τη χειροβομβίδα στον επόμενο, όπως λεγόταν ότι έκανε ο Χοντρός στο ΓΑΠ. Ξεχνούν μάλλον ότι υπέγραψε προσχέδιο Μνημοσύνουνίου το Δεκέμβρη. Στο ίδιο πλαίσιο, θα πρέπει να αληθεύουν οι φήμες για εκροή κεφαλαίων εκτός Κύπρου το προηγούμενο διάστημα (εδώ και εδώ).

Η προεκλογική περίοδος στη Κύπρο είναι ακόμα μια περίεργη ιστορία. Ποτέ και κανείς δεν αναφέρθηκε ούτε απ΄έξω για τα θέματα που περιγράφονται στα ψηφισμένα νομοσχέδια. Ίσως κάποιοι να θυμούνται το "δεν υπογράφω κούρεμα" του Αναστασιάδη, πάντως ουσιαστική συζήτηση - προετοιμασία για το μέγεθος των εξελίξεων δεν έγινε και φυσικά δεν υπήρξε ποτέ προετοιμασία σχεδίου Β / plan B.  Το μέγεθος των εξελίξεων περιγράφεται άριστα από το νομοσχέδιο περί "επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωσ η έκτακτης ανάγκης", αγγλιστί capital controls , μια έννοια που είναι ασύμβατη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες - τουλάχιστον ότι ξέραμε πριν τη Κύπρο(*) - και ερμηνεύεται από τη Κομισιόν ότι οι ευρωπαϊκές Συνθήκες επιτρέπουν περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για λόγους δημόσιας τάξης και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Συμπερασματικά, η ετοιμασία για τη μετάβαση της Κύπρου στην επόμενη εποχή ξεκίνησε το Δεκέμβρη και οριστικοποιήθηκε τον Ιανουάριο 2013. Οι προεδρικές εκλογές είχαν μόνο σκοπό να αναδείξουν τον διαχειριστή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και όχι ενός σχεδίου Β. Το ΟΧΙ μοιάζει με μια πολύ καλή προετοιμασία της κοινής γνώμης - ένα άριστο Δόγμα του Σοκ - για την ανώμαλη προσγείωση της κυπριακής κοινωνίας, η οποία θα ζήσει για αρκετό διάστημα ακόμα περιμένοντας να καρπωθεί τα έσοδα του φυσικού αερίου.

 

(*)Four_Freedoms_(European_Union): σύμφωνα με το άρθρο 26 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ (πρώην άρθρο 14 (ΣΕΚ) «περιλαμβάνει ένα χώρο χωρίς εσωτερικά σύνορα μέσα στον οποίο εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, των προσώπων, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων σύμφωνα με τις διατάξεις αυτής της Συνθήκης»

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι