Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
σχέδια επί χάρτου και μεταρρύθμιση
906 αναγνώστες
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012
16:37


 


το έγγραφο όπου στηρίχθηκε η απόφαση του eurogroup
μιλάμε για αστειότητες
όμως δεν είναι αστειότητα, είναι απλά ο ίδιος τρόπος σκέψης με εκείνον που η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ [τότε, το 1998, προέβλεπαν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα έπεφτε στο 60%ΑΕΠ το ..2007: [σελίδα 101] Ως προς το χρόνο που θα απαιτηθεί για τη μείωση του λόγου του χρέους στην τιμή αναφοράς 60% … εάν τα επόμενα έτη διατηρηθεί το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 1998 (-2.2% του ΑΕΠ) … η τιμή αναφοράς 60% θα επιτευχθεί το 2034. Εάν διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 1998 (6.8% του ΑΕΠ), ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα μειωθεί σε κάτω από 60% σε δέκα έτη [2007]. Τέλος, εάν κάθε χρόνο από το 1999 και μετά ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός, ο λόγος του χρέους θα μειωθεί στο 70.6% σε δέκα έτη και θα φθάσει στο επίπεδο αναφοράς 60% το 2011.]

είναι ζουμερό το έγγραφο

παρακάτω, οι εκτιμήσεις της JP Morgan (https://mm.jpmorgan.com/EmailPubServlet?h=783r7tpk&doc=GPS-998942-0.html)
κοιτάχτε τες καλά διότι μοιάζει σα να έκαναν χρήσεις αυτών των εκτιμήσεων για τη προχθεσινή απόφαση, τα νούμερα είναι πάρα πολύ κοντά, πχ χρέος 122.7% το 2020

 

μοιάζει στη συγκλίνουσα εκτίμηση για σταθεροποίηση της ύφεσης το 2014

 

όμως υπάρχουν 1234567 παράδοξες υποθέσεις, πχ η Ελλάς θα έχει ανάπτυξη 4% από το 2015 έως το 2022... ΟΣΟ θα είναι το ποσό των ..αποκρατικοποιήσεων την ίδια περίοδο..

 

3. καθώς διαβάζω ότι "Τα ομόλογα τα οποία θα πρέπει να επαναγορασθούν τελούν υπό το βρετανικό δίκαιο και όχι το ελληνικό" και την ατάκα του έλληνα τραπεζίτη "Αυτό είναι εντελώς... χαζομάρα. Κάνουν άλλη μία αναδιάρθρωση του χρέους επειδή τα έκαναν μαντάρα την πρώτη φορά και τώρα κάνουν τη χαζομάρα για δεύτερη φορά" μου γεννάται η πρώτη απορία.
Γιατί δεν κάνουν επαναγορά απευθείας από την ΕΚΤ; Έχει απόθεμα ομολόγων...
Δίνω απάντηση, διότι έχουν βρει το τρόπο να μη βγάλει η ΕΚΤ (μεγάλο) κέρδος, ενδέχεται να το κρατούν για back-up. Ενδέχεται όμως να έχουν άλλες σκέψεις.

Συνεχίζουμε. Επιθυμούν επαναγορά μόνο ομολόγων PSI, ήτοι αυτά που είναι σήμερα το σημαντικότερη απαίτηση έναντι του ελληνικού δημοσίου, τα οποία επιθυμούν ουσιαστικά να κουρέψουν, με τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία να είναι αυτοί που θίγονται περισσότερο.
Από τη μία έχουμε "συνέχεια στη τιμωρία", από την άλλη έχουμε ένα ακόμα μοχλό πίεσης προκειμένου να απαξιωθούν ακόμα περισσότερο όσοι θίγονται. Θεωρώ ότι είναι οι συντάξεις ο κύριος στόχος. Δε γίνεται ένας μέσος συνταξιούχος να αμοίβεται 100% περισσότερο από έναν που είναι στο ξεκίνημα της εργασιακής ζωής του [μεταρρύθμιση]. Και η τιμή του δεύτερου έχει φτάσει σχεδόν στο πάτο, όμως θα πάει λίγο χαμηλότερα από 1-Απρ-2013.

Ας πούμε ότι το ελληνικό δημόσιο κατορθώνει να αποκτήσει όλα τα ομόλογα PSI. O δρόμος είναι μετά ανοικτός είτε για να μην ξαναπληρωθεί άλλο ομόλογο εκτός PSI, ήτοι χρεοκοπία, είτε για να γίνει ένα σοβαρό κούρεμα του χρέους προς τους υπόλοιπους, δηλαδή OSI. To δεύτερο αποτελεί το κοινό τόπο πλέον όλων, το πρώτο όμως θα φέρει επίσημα, με τη βούλα, το ελληνικό δημόσιο στη κατάσταση μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας εντός ευρώ, χωρίς όμως το "κούρεμα". Κάπου εκεί εμπλέκονται και πάλι τα cds...


υ.γ. τι γράφει σχετικά ο Βαρουφάκης
Δεν είναι η πρώτη φορά που η επαναγορά χρέους συζητείται ως αντιπερισπασμός για να μην αποκαλυφθεί η έλλειψη πολιτικής βούλησης για πραγματική λύση. Δείτε εδώ. Το μόνο που ακούσαμε είναι ότι θα προσφέρουν στους ομολογιούχους τιμές όχι μεγαλύτερες από εκείνες που ίσχυαν την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα. Το ερώτημα βέβαια τίθεται: Δεδομένου ότι τα ομόλογα αυτά, που εξέδωσε η κυβέρνηση Παπαδήμου-Βενιζέλου στο πλαίσιο του PSI, δεν κουρεύονται, γιατί κάποιος να τα πουλήσει στις τιμές της περασμένης Παρασκευής όταν κάποιος άλλος του δίνει περισσότερα; Ποιος άλλος; Τα hedge funds των οποίων τα σάλια τρέχουν με την ιδέα ότι θα τα αγοράσουν με έκπτωση και μετά, όπως έκαναν με την Αργεντινή πρόσφατα, θα τρέχουν το ελληνικό δημόσιο (ελέως αγγλικού δικαίου – αχ κ. Βενιζέλο!) στα δικαστήρια του Λονδίνου και της Ν. Υόρκης ζητώντας όλα τα κτήρια των πρεσβειών της Ελλάδας ανά τον κόσμο αν δε αποπληρωθουν εκατό τοις εκατό.

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι