Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
σύνταξη: Γερμανία vs Ελλάδα
1760 αναγνώστες
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012
23:59

Ύστερα από τη μεγαλιώδη σύγκριση μισθών και ωρομισθίων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, πληροφορούμαστε από τη Deutsche Welle τα επίπεδα κατώτατης σύνταξης που ισχύουν στη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης:

Η εφημερίδα του Μονάχου SüddeutscheZeitung επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αναφέρει πως ένας εργαζόμενος που παίρνει τον κατώτατο μισθό των 400 ευρώ το μήνα, μετά από ένα χρόνο εργασίας, θα έπαιρνε σύνταξη σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, μόλις 3,11 ευρώ το μήνα. Ενώ μετά από 45 χρόνια εργασίας το ποσό φθάνει στα 139,5 ευρώ το μήνα.

Η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντε Λάιεν θέλει από το 2013 σκοπεύει να ενισχύσει τις συντάξεις των χαμηλοαπασχολουμένων. Στο πλαίσιο αυτό θα επωφελούνταν και οι εργαζόμενοι με 400 ευρώ το μήνα εισόδημα, υπό την προϋπόθεση βέβαια να πληρώνουν κοινωνικές εισφορές. Το ποσό της σύναξής τους τότε σχεδόν θα διπλασιαζόταν και θα έφθανε στα 365 ευρώ το μήνα. Ακόμα όμως και τότε θα χρειάζονταν κρατική βοήθεια για να φθάσουν το όριο της κατώτατης σύνταξης που είναι 688 ευρώ το μήνα.

Καταλαβαίνει κάποιος ότι οι Γερμανοί έχουν κατώτατο όριο σύνταξης τα €688/μήνα αλλά εφόσον ένας εργζόμενος δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, θα λάβει ως σύνταξη το κατώτατο κατώτατο (sic) των €140/μήνα.

Στην Ελλάδα ήδη θεσμοθετήθηκε η "βασική σύνταξη την οποία εγγυάται, παρέχει και χρηματοδοτεί το κράτος της τάξης των 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα" (δεδομένα του 2010), η οποία -όπως δήλωνε τότε ο υπουργός - θα δίνεται ακόμα και σε όποιον δεν είχε ούτε ένα (1) ένσημο.

Με τέτοια δημοσιονομική διαφορά, υπάρχει περίπτωση να κοντράρουμε δημοσιονομικά τους Γερμανούς;

 

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι