Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Γιατί πρέπει να καταργηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές
647 αναγνώστες
Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012
10:11

Εχθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου αποκάλυψε ότι εξετάζεται η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών με παράλληλη αντικατάστασή τους με επιδόματα. "τα νέα επιδόματα που θα αντικαταστήσουν τις φοροαπαλλαγές θα είναι στοχευμένα και θα δίνονται μόνο σε φορολογούμενους με πολύ χαμηλό εισόδημα (π.χ. κάτω από το όριο της φτώχειας)."

_________________

Πρόκειται για ένα μέτρο που, εφόσον εφαρμοστεί μεθοδικά και με σχέδιο, θα οδηγήσει στην ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Σήμερα, με το υπάρχον σύστημα φοροαπαλλαγών η εκάστοτε κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εστιάσει σε  αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη, αντίθετα είναι εγκλωβισμένη σε ένα αναξιοκρατικό και οριζόντια άδικο κοινωνικά σύστημα, όπου πρόσβαση στις φοροαπαλλαγές είχαν όλοι όσοι είχαν φορολογητέο εισόδημα .
Με την απαραίτητη προσαρμογή, η οποία ενδέχεται να φτάσει μέχρι την οριστική διακοπή του σημερινού αναξιοκρατικού φορολογικού συστήματος φοροαπαλλαγών, η πολιτεία θα είναι σε θέση να στοχεύσει ουσιαστικά στις κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα και να ανασχέσει ένα μέρος αυτών των προβλημάτων, προς όφελος όλων όσων βρίσκονται σήμερα κοντά στο κατώφλι της φτώχειας. Σε επόμενο στάδιο υπάρχουν προτάσεις στα πρότυπα της πρόσφατης αναπροσαρμογής των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Παράλληλα, με την επιχειρούμενη αναπροσαρμογή θα εξοικονομηθούν πολύτιμοι δημοσιονομικοί πόροι, οι οποίοι θα μπορέσουν αφενός να απελευθερωθούν και αφετέρου να διοχετευθούν σε δράσεις που θα πολλαπλασιάσουν τα οφέλη στα υπό συνεχή πίεση δημοσιονομικά μεγέθη (προτείνεται, μεταξύ άλλων, η ταχύτερη αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων της σειράς ομολόγων του 2042 προκειμένου να διασφαλιστεί ο εθνικός στόχος για χρέος 120%ΑΕΠ @ 2020).

Αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας θα είναι και η προώθηση της ανάπτυξης διαμέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής. Εφόσον η κυβέρνηση που θα προκύψει ύστερα από τις επικείμενες εθνικές εκλογές αποφασίσει να εστιάσει στην αναπροσαρμογή του σημερινού αναξιόπιστου συστήματος φοροαπαλλαγών θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι δηλαδή επιδιώκει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ξένων ομολογιούχων και ενδεχόμενα των ξένων επενδυτών του ΧΑ.
Ύστερα από μια πετυχημένη κίνηση επαναπροσθετερισμού των εμπλεκομένων στις αγορές ομολόγων αναμένεται -με ισχυρή βεβαιότητα - η επάνοδος της εμπιστοσύνης των ιδιωτών επενδυτών στην πραγματική οικονομία! Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις - τόσο από παρατηρήσεις και ευρήματα δεκάδων οικονομολόγων σε πολλές χώρες ειδικά από το 1970 και μετά όσο και από τα όσα εκμυστηρεύονται επιχειρηματικοί όμιλοι σε κατ' ιδίαν συνομιλίες με κυβερνητικά στελέχη - ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην αγορά ομολόγων, διαμέσω της ισχυρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα ωθήσει περισσότερους ξένους επενδυτές να επανεκτιμήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ελλάδα. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης επί των εγχώριων δημοσιονομικών θεωρείται ότι θα ενεργήσει θετικά στην ψυχολογία και των εγχώριων επιχειρηματιών και επενδυτών ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Κατά συνέπεια, το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομία.

Συνοψίζοντας, η αναπροσαρμογή του υπάρχοντος συστήματος φοροαπαλλαγών είναι σε θέση να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας στην οικονομία και να ενισχύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπιστοσύνη γύρω από την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Σχόλια

27/03 10:13  geokalp
υ.γ. σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα θεάτρου
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι