Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Recession and FED cuts Vs employment
1177 αναγνώστες
Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2008
16:58

Δύο κατατοπιστικά διαγράμματα της συμπεριφοράς της FED.

Στα γκρι έχουμε τις επίσημες υφέσεις '90-'91 και '01 του NBER και
- στο Νο.1 η γραμμή είναι το ποσοστό απασχόλησης (εργαζόμενοι/πληθυσμό)

- στο Νο.2 η γραμμή είναι το επιτόκιο αναφοράς της FED.

Σημειώνω ξανά, ότι η επίσημη ύφεση στην Αμερική σκιαγραφείται από πτωτικές τάσεις όλων σχεδόν των παραμέτρων που χρησιμοποιούνται, π.χ. εάν η αγορά εργασίας είναι ανοδική και όλα τα υπόλοιπα πτωτικά, ΔΕΝ έχουμε ύφεση! Για να έχουμε επίσημα ύφεση πρέπει όλα να είναι κάτω ταυτόχρονα...Και μπορεί η πραγματική οικονομία να είναι/εισέρχεται/εξέρχεται σε/από ύφεση και τα στοιχεία να δείχνουν άλλα...

Δεν είναι τυχαία η απεικόνιση της πορείας της απασχόλησης: η ύφεση/επιβράδυνση/growth recession συνεπάγεται μείωση της απασχόλησης, αντίθετα όταν έχουμε μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας η απασχόληση αυξάνει... Η απασχόληση είναι ίσως ο σημαντικότερος δείκτης ύφεσης/ανάπτυξης.

Απαραίτητη υπενθύμιση: ο "σοφός παππούς" Alan Greenspan ανέλαβε τη FED λίγο πρίν το κράχ του '87, συνεπώς ότι βλέπουμε στα δύο διαγγράμματα είναι (σχεδόν) δικό του έργο καθώς ο "helicopter" Ben ανέλαβε 1/2/2006 - δύο χρόνια σε λίγες μέρες...

Ας δούμε ένα ταυτόχρονο σχολιασμό των δύο διαγραμμάτων:

1. Στη πρώτη ύφεση, η αγορά εργασίας δεν έδειχνε αδύναμη λίγο πρίν αυτή δηλωθεί επίσημα, αντίθετα η FED κάτι έβλεπε και είχε ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια από το υψηλό του σχεδόν 10%. Το σημείο-κλειδί είναι ότι συνέχισε να μειώνει τα επιτόκια για αρκετό καιρό ακόμα... Μπορούμε να διακρινουμε ότι (σχεδόν) όταν η απασχόληση σταθεροποιήθηκε, η FED ξεκίνησε να αλλάζει νομισματική πολιτική.

2. Στην ύφεση του 2001, η απασχόληση είχε ήδη κάνει peak (το 2000) και η FED λίγο πριν την επίσημη οριοθέτηση της ύφεσης από το NBER ξεκίνησε να ρίχνει τα επιτόκια... Είχε αργήσει μάλλον...

Επιπλέον, όπως και στη ύφεση '90-'91 συνέχισε να μειώνει τα επιτόκια και μετά το "επίσημο" τέλος της!

3. Στη συνέχεια η πορεία των επιτοκίων πήγε χέρι-χέρι με το ποσοστό της απασχόλησης, τόσο μέχρι το κάτω (2003-4), όσο και στο πάνω (2006)....

4. Στο σημείο όπου η απασχόληση αρχίζει να κάνει πάνω-κάτω (τελευταίο κομμάτι του διαγράμματος - τελευταίοι μήνες) η FED ξεκινάει νέα πολιτική χαλάρωσης των επιτοκίων.

Συμπεράσματα:

1. Η FED γνωρίζει την σημασία της απασχόλησης και προσπαθεί να την διευκολύνει με την νομισματική πολιτική που ακολουθεί.

2. Η FED ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ με τις επίσημες οριοθετήσεις έναρξης-λήξης ύφεσης του NBER, ειδικά στο σκέλος "λήξη", καθώς τα επιτόκιά της συνεχίζουν να μειώνονται για αρκετό καιρό ακόμα.

3. Εάν θεωρήσουμε αξιόπιστο δείκτη ανάπτυξης/ύφεσης την απασχόληση, η NBER υποτιμά την χρονική διάρκεια των υφέσεων... Η αγορά εργασίας θεωρεί ότι οι υφέσεις διαρκούν περισσότερο από ότι λέει η NBER!

Προβλεψεις:

1. Τα επιτόκια δεν μπορούν να μηδενίσουν!!!

Ξεκινούν από χαμηλότερο σημείο από ότι το 2000 και σίγουρα πάμε κάτω...
Επιτόκια Fed στο 2,5% προβλέπει η Goldman - λέτε κάτι (τι;) να ξέρουν παραπάνω;
Το άρθρο βγήκε 9/1/2008...

2. Είδαμε πόσο σημαντικός δείκτης είναι η απασχόληση, και πόσο επηρεάζει τη FED...

3. Θα χρειαστούν επιπλέον κυβερνητικά μέτρα
(μέχρι τώρα είχαμε: πάγωμα επιτοκίων subprime-φοροαπαλλαγές/επιστροφές-αυξήσεις ορίων δανείων)
Σχετικές μετοχές:
CAC DOL DOW EURO FTSE FTSEM FTSES NIKKEI USD ΓΔ
Σχόλια

26/01 20:20  ΚΥΠΡΙνΟΣ
άλλοι προβλέπουν και 2% τα επιτόκια.
Είπαμε το χαλί δεν καλύπτει τα πάντα,πάντοτε,γιατί και αυτό ξέφτισε(την επομένη φορά αρνητικά επιτόκια?).
Για αυτό και ο Μπέν "φαίνεται" να αργεί ,αφού ξέρει ότι η μόνο ηδημοσιονομική πολιτική μπορεί να λύσει (στα πλαίσια του συστήματος )το πρόβλημα.

Συγχαρητήρια για τα ενδιαφέροντα, μακροικονομικά που γράφεις.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
11 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι