Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
πολυπόθητα
864 αναγνώστες
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011
18:53

Το (πολυπόθητο?) 50%(?) haircut θα λάβει χώρα μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης του ESFS από τα εθνικά κοινοβούλια. Σημειώνω ότι για να εκπληρώνεται το κριτήριο του Μαασυριχτ για το χρέος, ήτοι 60%ΑΕΠ, απαιτείται κούρεμα περί το 60-63%... δηλαδή να απομένει χρέος περί τα €130-5δισ..

Δεν είναι δική μου η εκτίμηση, είναι της μεγάλης εικόνας. Το σχετικό πανευρωπαϊκό νομοσχέδιο για το ESFS (παρόμοιο με εκείνο για την εγγύηση των ..καταθέσεων, το θυμάστε;) πέρασε από το εγχώριο κοινοβούλιο πριν μερικές μέρες, στη Γαλλία επίσης, εχθές ΔΕΝ πέρασε στην Αυστρία, σήμερα ψηφίστηκε στην Ισπανία, στη Γερμανία το εκεί Συνταγματικό Δικαστήριο άνοιξε το δρόμο (ενέκρινε τα σωσίβια προς την Ελλάδα αλλά απέκλεισε τα ευρωομόλογα) και αναμένεται προς το τέλος του μήνα να το εγκρίνει, κλπ κλπ κλπ.
Μάθαμε όμως ότι η διαδικασία στη Σλοβακία θα ολοκληρωθεί το νωρίτερο τον Δεκέμβριο καθώς ο συνασπισμός τους διαφωνεί και δεν το ψήφισε στο υπουργικό συμβούλιο (μέχρι που πέφτει η εκεί κυβέρνηση)- ας έχουμε τα μάτια μας ανοικτά μη το περάσουν ως νυχτερινή τροπολογία ;)

Όταν διάβασα την εκτίμηση, αμέσως μου έφτιαξε η εικόνα που δεν πρόλαβα να σχηματοποιήσω όταν διάβασα για τους ελέγχους της BlackRock αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στο PSI (προστάτη).
Για το Μαύρο Βράχο έγραψα: "κάπως αργό το χρονοδιάγραμμα" έχοντας όμως στο μυαλό περισσότερο το τι μπορεί να μεσολαβήσει εάν συνεχιστεί για περισσότερο χρόνο η κερδοσκοπική διάθεση και η επιπλέον εξάπλωση, τόσο τοπικά (Ιταλία) όσο και περιφερειακά.
Όμως οι πρώτες καλές ενδείξεις των ελέγχων των επισφαλών δανείων συνδυαστικά με το % συμμετοχής των ιδιωτών συγκλίνουν προς τα μέσα Οκτώβρη.
Δεν γνωρίζουμε το ακριβές μέγεθος των συνδυασμένων απωλειών για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όμως φαίνεται ότι μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν τα ασφαλιστικά ταμεία (ξανά μετά τα του ΧΑ και τα δομημένα, θα τους μείνουν(;) τα ακίνητα να για πληρώσουν τη ΔΕΗ)...

Η έλευση του Γκάιτνερ στο πολωνικό Ecofin της Παρασκευής φημολογείται ότι θα συνοδευτεί από σύσταση για αύξηση του ποσού του ESFS, κάτι που ζητάει και η ..BlackRock... κάτι θα ξέρει, έχει πάει και στην Ιρλανδία, φαντάζεται τι θα συμβαίνει στην Ισπανία και την Ιταλία με τα εκεί δάνεια.... Aλλά, αυτό μπορεί να ..χρησιμοποιηθεί αργότερα..!

Καθώς υπάρχει μια άνεση χρόνου, η εγχώρια κυβέρνηση έχει να ασχοληθεί με άλλα, τα οποία θεωρούνται προ-απαιτούμενα από τους ευρωπαϊους αλληλέγγυους, π.χ. με ότι η ΤτΕ ρηπορτάρει ταμειακό έλλειμμα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011 στα  €18.6δισ (ήτοι, για όλο το 2011 περί τα ..€27-28δισ. - έντοντα θυμίζει 2009 αυτό!) όταν 19.8 δισ προβλέπονται για ολόκληρο το (σωτήριο) έτος 2011.

"Δείτε τι θα κάνετε με τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες", συνέστησε ο ΓΑΠ στη χθεσινή βιντεοκλήση, "Κάλό κουράγιο" απάντησαν οι Μέρκελ -Σαρκο-ζει, "μέχρι να επιτευχθεί το (πολυπόθητο) δημοσιονομικό πλεόνασμα".


 .
.
.


.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι