Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
εξόδιος ακολουθία
1419 αναγνώστες
Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011
15:13
1-Ιουλ-2011: Βενιζέλος: Ύφεση 3,9% φέτος, ανάπτυξη το 2012 (REUTERS)

19-Αυγ-2011: Βενιζέλος: Φόβοι για επιδείνωση της ύφεσης πάνω από το 4,5% φέτος (ΣΚΑΪ)19-Αυγ-2011: DJ: Έως και 5,2% η ύφεση το 2011 λένε κυβερνητικά στελέχη DJ: Διαψεύδει η Ελλάδα εκτιμήσεις για ύφεση 5,2% το 2011

22-Αυγ-2011: Ευ. Βενιζέλος: Μεταξύ 4,5% και 5,3% η ύφεση (ΚΕΡΔΟΣ μέσω ΑΔΕΔΥ/ΕΣΕΕ)

Η ψύχραιμη ματιά, έχοντας υπόψη τα μέτρα που θα ψηφιστούν και εφαρμοστούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, λέει ότι έως και το 3ο τρίμηνο 2012 το παιχνίδι είναι χαμένο από πλευράς ύφεσης/ανάπτυξης.
Εάν μάλιστα η εξίσωση εμπλουτιστεί με την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, είδικά την αμερικάνικη και την ευρωπαϊκή, οι εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της εγχώριας οικονομίας ενδέχεται να διαψευστούν ως προς το χειρότερο τόσο για το 2011 όσο και το 2012.

"Κάπου εκεί θα είναι ο (ελληνικός) πάτος" μου φωνάζει κάποιος που άκουσε την ανάλυση. "Μετά θα πάμε μόνο καλύτερα!" συνέχισε.

Τα νούμερα όμως λένε ότι η εγχώρια οικονομία περνάει τη χειρότερη περίοδο από το Β'ΠΠ, από τότε ποτέ ξανά δεν έχει βιώσει ύφεση τέτοιου χρονικού διαστήματος (2009-2012) ή τέτοιου εύρους (μείωση βιοτικού επιπέδου 25-30%).

"..όποτε υπάρχει σύγκρουση μεταξύ αριθμητικής και όποιων επιθυμιών μπορεί να έχουν οι πολιτικοί, η ιστορία αλλά και η κοινή λογική μάς λέει ότι η αριθμητική είναι αυτή που στο τέλος θα κερδίσει", γράφει ένας ελληνοαμερικάνος πρώην σύμβουλος του ΔΝΤ στην Κυριακάτικη. Και ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ κάποιος να διαφωνεί: η οικονομία κερδίζει συνήθως την πολιτική, ήδη από τον 19ο αιώνα, στον 20ο μάλιστα οι πολιτικοί τα παίρνουν νόμιμα από τις εταιρείες - εκτός από μαύρα.

Ο τίτλος βέβαια της συνέντευξης είναι πιο ..ζουμερός: "Η Ελλάδα πρέπει να βγει απ' το ευρώ", εξηγεί τους λόγους:
(1) Εχει ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και ένα τεράστιο δημόσιο χρέος που δεν είναι διαχειρίσιμο.
(2) Οι τραπεζικές της καταθέσεις πρέπει να υποτιμηθούν μέσω επανέκφρασης ενός φθηνότερου νομίσματος από τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες θα δεχτούν κύρια πλήγματα από απώλειες σχετιζόμενες με μια πτώχευση. 
(3) Η συναλλαγματική της ισοτιμία είναι υπερεκτιμημένη (που έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία). 

ενώ περιγράφει χοντρικά και τη συνέχεια
.. Η έξοδος από την ευρωζώνη θα έδινε τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα δεδομένου ότι θα επέτρεπε τη νομισματοποίηση των ελλειμμάτων, θα ενίσχυε την τραπεζική φερεγγυότητα και θα οδηγούσε σε αύξηση των εξαγωγών μέσω της υποτίμησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας....
Αμέσως μετά την έξοδο από το ευρώ, οι Ελληνες πρέπει να αναγγείλουν ότι θέλουν να επιστρέψουν στην ευρωζώνη όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται με μια νέα συναλλαγματική ισοτιμία. Πιο σημαντικό, πρέπει να καθιερώσουν θεσμικές αλλαγές, με τη βοήθεια και την επίβλεψη της Ε.Ε., που θα μειώσουν το κόστος του συνταξιοδοτικού συστήματος, θα απελευθερώσουν τις αγορές εργασίας, θα βελτιώσουν το φοροεισπρακτικό σύστημα και θα καταπολεμήσουν τη διαφθορά. ...
Τα άλλα μέλη της ευρωζώνης θα κραυγάσουν με ιαχές εναντίον της Ελλάδας όταν αποχωρήσει η χώρα από το ευρώ και μερικά εξ αυτών θα ισχυριστούν ότι δεν πρέπει να της επιτραπεί να γίνει ξανά μέλος του ευρώ. Η Ελλάδα όμως δεν είναι η μόνη χώρα με προβλήματα. Ετσι, όλοι θα επωφεληθούν από την εύρεση ενός τρόπου που θα δώσει λύση στα μακροπρόθεσμα προβλήματα, αντί να βασανίζονται μάταια οι χώρες που υποφέρουν από αυτά. Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό παράδειγμα (το γνωστό "πειραματόζωο").

Τα της ΕΕ/ΟΝΕ γνωστά, ο φασισμός που μετεξελίσσεται σταθερά σε ναζισμό (Α. Μπρειβικ)δύσκολα θα αναστρέψει τη πορεία του: από τον Fareed Zakaria και το "Why Germany might let Europe fall": "Despite what people say, Angela Merkel has been extraordinarily willing to bail out weaker states in Europe. ... But the real story is that she did this despite German public opinion, which is now 75% opposed to any kind of bailout. This German opposition to bailouts will surely remain going forward."
Τρεις μέρες μετά, χθες, Ελληνική χρεοκοπία μέχρι το τέλος του 2011 βλέπει η Strandard & Poor's, με το θετικό να υποδηλώνεται στην εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή στήριξη είναι δεδομένη. Καμία σχέση με το "οπότε επέρχεται η συµφορά, µάς αφήνετετου Ελ. Βενιζέλου (ΟΧΙ του αεροδρομίου) στον άγγλο υπουργό Εξωτερικών όταν τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Σμύρνη το 1922, αναφερόμενος διαχρονικά στους Προστάτες της Ελλάδας - μάλλον είχε διαβάσει ιστορία.


Από τη προηγούμενη εβδομάδα, το πρώτο μέλημα της τροϊκας αλλά και τη κυβέρνησης μοιάζει να είναι η τραπεζική φερεγγυότητα [ΕΚΤΟΣ συζήτησης οι εγχώριες εκροές καταθέσεων ή οι κάμποσες απο-επενδύσεις εταιρικών ομίλων]. Βέβαια, η διττή προσπάθεια απαιτεί τον έλεγχο και την έγκριση από ξένους οίκους: το IFF (DB) οργανώνει και συντονίζει τα κρατικά ομόλογα ενώ η ΒlackRock Solutions (via ΤτΕ) ανέλαβε να προσδιορίσει τις επιπτώσεις στα δανειακά χαρτοφυλάκια - με την εμπειρία της Ιρλανδίας.
Στην όλη διαδικασία ελλοχεύει το ΤΧΣ, αλλά διαθέτει μόνο €10δισ. όταν οι πρώτοι υπολογισμοί της Κομισιόν δείχνουν ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα απαιτεί €20δισ. ώστε να επανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς.
Κι ενώ το IFF έχει πάρει το δρόμο του και αναμένεται το πέρας της διαδικασίας να διαρκέσει έως και τον Οκτώβριο 2011, κάποιοι αναρωτιούνται για το τι θα βγάλει στην επιφάνεια ο έλεγχος της BlackRock: ένα χαλαρό μοντέλο προβλέψεων ή οι ζημίες θα είναι τεράστιες που θα οδηγήσουν σε κρατικοποίηση; μάλιστα με τη δεύτερη εκδοχή - στο ίδιο λινκ - "θα προκύψουν και μείζονος σημασίας πολιτικές εξελίξεις". Σε πιο βαθύ αλλά όχι τόσο μακρινό πια ορίζοντα, το "κούρεμα" μπορεί να υπερβεί και το 60% ώστε να πιάσει το κριτήριο του Μάαστριχτ για χρέος@60%ΑΕΠ...

Θεωρώ δεδομένο ότι οι ΓΑΠ/Μπένυ δεν έχουν δύναμη, ούτε θέλουν να λάβουν μια τέτοια απόφαση, όπως αυτή που προτείνει (τελευταίος μεταξύ πολλών) ο ελληνοαμερικάνος πρώην σύμβουλος του ΔΝΤ, την εξόδιο νομισματική ακολουθία. Ένας όμως που έχει ήδη βρωντοφωνάξει πολλές φορές ΟΧΙ, ακόμα και σε προτάσεις που υποστήριζε κάποτε το κόμμα του, ενδέχεται να μπορεί καθώς έχει συσσωρεύσει εμπειρία. Στη τελική η λέζα θα πρέπει να μοιραστεί. Κι ας ακούγονται και πάλι κραυγές για "προδότες που θα πάρουν κοψοχρονιά κάθε τι ελληνικό".


Σχόλια

23/08 15:21  jgeorg
στοχος τους ειναι η εκτραχυνση της καταστασης αυτον τον χειμώνα. Για να δουμε
23/08 17:47  geokalp
δεν φαίνεται να έρχεται κάτι που να μπορεί να τα αλλάξει, ειδικά στην Ευρώπη - βλέπεις τα σημερινά
ακόμα και ο Μπεν Μπερνάκυ να συζητήσει κάτι (σημερινές ελπίδες ντάου), δεν φαίνεται ότι μπορεί να το υποστηρίξει για πολύ - αλλά ας περιμένουμε μερικές μέρες
23/08 17:48  geokalp
υ.γ. εξαιρετικός ο Βιλιάρδος http://viliardos.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=33068&blid=363
κρίμα που δεν μπορούμε να αφήνουμε σχόλια
23/08 22:11  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
5*
Καταντάει μονότονο φίλτατε...
Επιτέλους, λειτουργήστε μια φορά ως "αντιθετικός" εις τις απόψεις του γράφοντος :)
Υ.Γ. Ως "αγνωστικιστής" η παράκληση μου "Ο Θεός να βάλει το χέρι του"... αποκτά ιδιαίτερο βάρος...
24/08 09:27  cornelsen
"Είναι και αλμπάνηδες..." - οι στόχοι τους και τα αποτελέσματα
http://eparistera.blogspot.com/2011/08/blog-post.html

Το πολιτικό προσωπικό είναι πολύ κατώτερο τωνπεριστάσεων. Ένας βουτυρομπεμπές δεν γίνεται ηγέτης αλλά απλώς κομιστής εντολών. Και η οικονομική ελίτ τού τόπου τόσο δεμένη με τα συμφέροντα τής ΕΕ που χειροκροτεί μια καταστροφική πολιτική.
24/08 10:29  geokalp
30φυλλε
είδα είδα ένα όνειρο: τον Αντωνάκη σε λευκό άλογο να κραδαίνει τη χατζάρα αλλαλάζοντας "έέέξω οι βάάάσεις του θανάάάτου!"

24/08 10:36  geokalp
corn

εάν αναφέρεσαι στο βουτυρομπεμπέ ΓΑΠ, έχω την εντύπωση πως είναι πολύ περισσότερο έξυπνος από ότι φανταζόμαστε, όχι λόγω IQ αλλά λόγω ικανών συμβούλων και δυνατοτήτων να μιλήσει με οποιονδήποτε παγκοσμίως
στη τελική η πολιτική που εφαρμόζει ήταν τουλάχιστον αδιανότητη δύο χρόνια πριν

η ελίτ ενδέχεται να είναι περισσότερο διχασμένη από ότι δείχνει
(http://athenstock.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=29946&blid=94
"Δεν θα ήταν έκπληξη αν η ελίτ γυρίσουν υπέρ της πτώχευσης, στη περίπτωση που πιστεύεται ότι η εξουσία τους στη διαμόρφωση της πολιτικής στην Ελλάδα θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο από τις προτάσεις πολιτικής εξωτερικών παραγόντων που θέσουν μέτρα που να υπερβαίνουν τα συνήθη μέτρα λιτότητας ή εάν η οικονομική κατάσταση αποδείχθηκε πολύ χειρότερη από το ΔΝΤ προβλέπει, όπως φοβόμαστε")
24/08 17:59  cornelsen
Έχει την εξυπνάδα τού πιστού στο αφεντικό του σκύλου. Απλώς από παλιά -από τότε που ήταν Υπουργός ΑΠΟ το εξωτερικό και όχι Υπουργός Εξωτερικών- είχε κάνει τις επιλογές και τα "κονέ" του. Όλα τα υπόλοιπα τού τα δίνουν έτοιμα για να τα εφαρμόσει προσφέροντας του κάθε αναγκαία στήριξη.

""Δεν θα ήταν έκπληξη αν οι ελίτ γυρίσουν υπέρ της πτώχευσης"
Με βρίσκεις σύμφωνο. Τίποτε δεν έχει κριθεί. Ή, να το πω σωστότερα: δεν έχουν αποφασίσει πότε θα μάς βουλιάξουν και με ποιόν τρόπο.
25/08 20:00  geokalp
δεν ήταν δικό μου, οι γερμανοί οικονομολόγοι το έγραφαν - στο λινκ οι λεπτομέρειες
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι