Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Η αγορά μπορεί
1221 αναγνώστες
Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011
20:12

Κύκλος: η αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά πέφτει γιατί τα εταιρικά κέρδη μειώνονται, τα εταιρικά κέρδη μειώνονται γιατί οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα, οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα γιατί δεν υπάρχει δουλειά ή αρκετός μισθός.

Με το ρυθμό αύξησης των θέσεων απασχόλησης (θα δούμε κι αύριο - πολυ-αναμένεται), ο ιδιωτικός τομέας κινδυνεύει να μην βρίσκει αγοραστές για τα προϊόντα του.

Ίσως τώρα το κεντρικό θέμα μετακινηθεί από τα "δημόσια οικονομικά" προς το πραγματικό έλλειμμα, αυτό της ζήτησης στην πραγματική οικονομία.

Είμαι σίγουρος ότι η αγορά θα κατανοήσει ότι κάτι πρέπει να γίνει ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί.

Η πεποίθηση αυτή προέρχεται από την μακροχρόνια πρακτική των μεγάλων εταιρειών να "επηρεάζουν" τους πολιτικούς στην Ουάσιγκτον, αυτοί είναι άλλωστε που συνήθως ορίζουν την ατζέντα, αυτοί χρηματοδοτούν τις προεκλογικές εκστρατείες, είμαι σίγουρος ότι εάν οι πολιτικοί θα ακούσουν κάποιους, αυτοί δεν θα είναι η μεσαία τάξη που κραυγάζει αλλά η αγορά που τους χαρτζιλικώνει.

 

Σχόλια

02/06 23:15  ΚΥΠΡΙνΟΣ
η πραγματική οικονομία θέλει ενεργό ζήτηση και οι ραντιέρηδες τόκους ...οπότε τι γίνεται? και εν τω μεταξύ η παραγωγή που δημιουργεί εισοδήματα βρίσκεται στην Ανατολή!

μας βλέπω να χρεοκοπούμε παγκοσμίως και να ξεκινάμε από την αρχή.
03/06 10:53  cornelsen
Απόσπασμα από το http://cornel.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=26095&blid=95 (καλό είναι να διαβάσει κανείς όλο το κείμενο)

Το βασικό λάθος που κάνουν οι δύο σχολές, […], είναι ότι προϋποθέτουν την ύπαρξη μιας σειρά από μηχανικές και γενικευμένες αναπροσαρμογές που στην πραγματικότητα μπαίνουν σε λειτουργία μόνο κάτω από ορισμένες πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η αύξηση των οικογενειακών εισοδημάτων δεν δίνει πραγματικά «νέα ώθηση» στη συγκυρία, παρά μόνο αν συνοδευτεί από μια αύξηση του ποσοστού κέρδους και από μια προοπτική γενικευμένης επέκτασης της αγοράς.[…]. Αντίστροφα, η αύξηση των κερδών και των επενδύσεων επιτρέπει το ξεπέρασμα της κρίσης μόνο αν συνοδευτεί από μια επέκταση της συνολικής ζήτησης. Αλλιώς τα αποθέματα απούλητων εμπορευμάτων θα εξακολουθούν να βαραίνουν στην αγορά και να διατηρούν την οικονομία σε επίπεδα ύφεσης. Χρειάζεται ο συνδυασμός μιας ισχυρής επέκτασης της αγοράς (της αγοραστικής δύναμης των τελευταίων καταναλωτών) και μιας έντονης αύξησης του μέσου ποσοστού του κέρδους για να επιτραπεί ένας νέος κύκλος ανάπτυξης της παραγωγής και συσσώρευσης του κεφαλαίου. […]
08/06 17:08  geokalp
ΚΥΠΡΙνΕ
το σκέφτονται στις ΗΠΑ!

cornelsen
ευχαριστώ για το λινκ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι