Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
H συμφωνία έχει ήδη κλείσει
916 αναγνώστες
Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011
12:32

...

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης για την ώρα δεν είναι να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και βοήθεια, κάτι που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία μας εδώ και ημέρες, είναι δεδομένο αλλά να επικοινωνήσει το μήνυμα στον ελληνικό λαό για νέες θυσίες αλλά και για την ανάγκη εκποίησης δημόσιας περιουσίας (άμεσα αλλά και στα επόμενα χρόνια). Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτόν τον τομέα με το δόγμα του σοκ να πετυχαίνει να σοκάρει τους πολίτες αρκετά ώστε να δεχτούν μουδιασμένοι τα πάντα.

Δεν είναι τυχαίο που η δημοσίευση της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας έγινε μέσα σε ένα σκηνικό τρόμου, με τον υπουργό Οικονομικών να έχει 'αποκαλύψει' την ωρολογιακή βόμβα της έλλειψης κεφαλαίων η οποία προέβλεψε πως θα σκάσει τον Ιούλιο οδηγώντας τη χώρα στην πτώχευση αν δε λάβει νέα βοήθεια άμεσα. Και η βοήθεια συνεπάγεται νέα μέτρα και πωλήσεις κρατικής περιουσίας.. τόσο απλά.
...
η λύση που προωθείται βαδίζει στη λογική της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης» σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα έρθει σε συνεννόηση με τους πιστωτές της μέσω της διαιτησίας της Τρόικας ώστε αυτοί διακρατήσουν τα ομόλογα που κατέχουν αλλά και να αγοράζουν νέα ομόλογα όταν τα λήγουν τα παλιά, για όσο διάστημα θα εφαρμόζεται το νέο μνημόνιο, δηλαδή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του XrimaNews.gr μέχρι το καλοκαίρι του 2013, πετυχαίνοντας μία επιμήκυνση μέχρι το 2016.

πηγή

_______________________

γνωστά (και πολύ περισσότερο κατανοητά) όλα αυτά για τη 5η δόση... εδώ (22/5: DB) και εδώ (17/5: geokalp)
 
Και για να ακριβολογούμε, ΔΕΝ είναι ΜΟΝΟ η 5η που "έχουμε το καυγά" αλλά η 6η (12+8), η οποία αναμένεται στος τέλος του καλοκαιριού...
 
Ας το πάμε και λίγο πιο πέρα - καθώς αξίζει και η πιο μεγάλη εικόνα:
μέχρι και τον Άυγουστο/Σεπτέμβριο 2011, από τα 110 η Ελλάς θα έχει κάνει ανάληψη συνολικά τα (20+9+9+15+12+8=) 73 ή τα 2/3 (απομένουν 37) - έτσι έγραφε το αρχικό μνημόνιο, εάν έχει αλλάξει και έχω μείνει πίσω να μου το πείτε.
 
Η επόμενη "μεγάλη" δόση είναι τα 10 του Φεβρ. 2012, με βάση την αξιολόγηση έως Δεκ. 2011.
 
Όλες οι υπόλοιπες δόσεις θεωρώ ότι καλύπτονται, σε σημείο που ένας "νεοεκλεγμένος" ηγέτης να μπορεί να βροντοφωνάξει: "υπάγετε από 'δω ΔΝΤιάτες!", προφανώς έχοντας κάποιες πλάτες, πχ EFSF.
 
1. θα έχουν παρθεί τα 2/3 του δανείου
2. θα έχουν περάσει αντίστοιχα τα 2/3 των μέτρων (ίσως και περισσότερα έως 31/12/2011)
3. οι Γερμανοί θα έχουν καταφέρει να πουλήσουν σε όλους την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και στους ψηφοφόρους τους την επιμήκυνση (reprofiling)
4. οι τράπεζες θα ξέρουν τι απώλειες θα έχουν και θα έχει "μετρηθεί" η απαιτούμενη στήριξη τους.
θα μπορεί να υπάρξει διευθέτηση του χρέους - δεν γνωρίζουμε όμως (ακόμα) εάν θα είναι η τελική ή θα χρειαστεί κάτι επιπλέον, λογικά ΔΕΝ θα χρειαστεί καθώς από 2013 τα νέα ομόλογα θα λύνουν τέτοια "προβλήματα", με το αντίστοιχο κόστος στο επιτόκιο βέβαια.
 
 
Συνεπώς, εάν η κοινωνική αναταραχή εξαπλωθεί (το δόγμα του σοκ είναι δοκιμασμένο πάντως), θα μπορούσε να υπάρχει "κάθαρση μέσω κάλπης" (1η παραγραφή..) εντός 2011. 
 
Στο βασικό μου σενάριο, η άνοιξη 2012 είναι το ότι νωρίτερο για προσφυγή στο ..δημοψήφισμα.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι