Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
ανάλυση για bartok
934 αναγνώστες
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011
13:30

bartok, ίσως να μην σε καλύπτει 100% αλλά νομίζω ότι κάπως έτσι θα ήθελες διευκρινήσεις.

Στο έγραφα στο Καταντήσαμε Ελλάδα μια γραμμή:"..η αναταραχή στον αραβομουσουλμανικό κόσμο, ένα τεράστιο πείραμα κοινωνικής ανασυγκρότηση οπισθοδρομικών κοινωνιών..", να η επιβεβαίωση:

ΗΠΑ: Πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς Β. Αφρική, Μ. Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα παρουσιάσει σήμερα το πρόγραμμα της οικονομικής βοήθειας προς την Αίγυπτο και την Τυνησία, το οποίο αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Αμερικανικής πολιτικής να στηρίξει έμπρακτα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στον Αραβικό κόσμο, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στη Βόρεια Αφρική, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της Αμερικανικής κυβέρνησης.

Ανώτεροι σύμβουλοι του Μπαράκ Ομπάμα, σε μια προπαρουσίαση τμημάτων από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ενημέρωσαν την Πέμπτη τους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ, θα προσφέρουν σε περίοδο λίγων χρόνων, οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Αίγυπτο για να ανακουφιστεί από το χρέος. Το οικονομικό πακέτο στήριξης θα διατεθεί μέσω ενός μηχανισμού εξαγοράς χρεωστικών ομολόγων, όπου το κεφάλαιο που θα προκύπτει θα επενδύεται στην δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους αλλά και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Η Ουάσιγκτον, επίσης, είτε θα χορηγήσει δάνειο είτε θα εγγυηθεί για τη χορήγηση δανείου προς την Αίγυπτο, συνολικού ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη των υποδομών, αλλά και για την ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της Υπεράκτιας Εταιρείας Προσωπικών Επενδύσεων, όπως δήλωσαν στην ενημέρωση τύπου οι δύο προσωπικοί σύμβουλοι του Προέδρου.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα αναζητήσει ακόμα τρόπους για την ανάπτυξη του εμπορίου στην περιοχή και την ενίσχυση του τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα βοηθήσουν την Αίγυπτο και την Τυνησία καθώς έχουν αναλάβει τη διπλή πρόκληση του οικονομικού μετασχηματισμού, αλλά και των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων», επεσήμανε αξιωματούχος.

 

Σχόλια

19/05 19:13  bartok
Ευχαριστώ πολύ για την "προσωπική" απάντηση - ανάλυση. Για μένα το πιο ουσιώδες της ανάρτησης ήταν η φράση που αποδίδεται στον Τσάβες "δεν θα καταντήσουμε Ελλάδα". Ο λόγoς είναι γιατί από την άλλη μεριά του πολιτικού - οικονομικού φάσματος έρχεται μία τόσο αρνητική αξιολόγηση που δείχνει τί εικόνα προβάλουμε. Παλιότερα είχα διαβάσει σε αμερικάνικο οικονομικό site κάτι συναφές: Σε μία αναλυτική παρουσίαση των προβλημάτων (και των ευκαιριών) που παρουσίαζε για το μέσο αμερικάνο επενδυτη η Ευρώπη, γινόταν συνοπτική παρουσίαση των επιμέρους χωρών: Οι σίγουρες (Γερμανία, Φιλανδία, Μπενελουξ οι μεσαίου κινδύνου (Ιταλία) και οι προβληματικες (Ιρλανδια, Ιβυρική). Για την Ελλάδα το άρθρο ξεκινούσε με τη φράση: "Greece is a Basket case." (Σε έλεύθερη μετάφραση: τρελοκομείο.)
Από 'κει και πέρα νομίζω ότι η πίεση που όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί κάπως θα συνετίσει τους απίστευτους πολιτικούς μας να κάνουν το σωστό.
Για τα υπόλοιπα που λέτε πρέπει να διαβάσω προσεκτικά, και σε αντιπαραβολή τα δύο κείμενα και να επανέλθω.
Πάντως και πάλι ευχαριστώ.
20/05 13:21  geokalp
τελικά δεν "βοηθούν" μόνο οι αμερικάνοι..! είμαστε και εμείς οι ευρωπαίοι ;)
Δάνεια της EBRD και στη βόρεια Aφρική
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_20/05/2011_442662

basket case σημαίνει και κακή διαχείριση (προφανώς, για το κράτος: πολιτικοί - όπως γράφεις)
δυστυχώς από το 2004 (υψηλά) μέχρι και σήμερα το brand name Ελλάδα έχει πέσει στο βούρκο
αντίστοιχη πορεία έχει και η εγχώρια αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας
20/05 13:27  favlos
Το σχέδιο για Αφρική είναι από τις αρχές της δεκαετίας του '90 αλλά έμεινε σχέδιο και πέρασε από χίλια κύματα.
20/05 13:30  geokalp
ευτυχώς ήρθε το φατσοβιβλίο!
(κάτι ενεργειακά θέματα...)

το '90 είχαν να ασχοληθούν με το πρώην ανατολικό μπλοκ
20/05 14:41  Μαικήνας
ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ
Τρέξτε να προλάβετε. Οποιος θέλει να διαβάσει το blog του Στρος Καν όπου ο κύριος αυτό έχει πολλά κείμενα για την Αφρική. Τα σχόλια δικά σας.
http://blog-imfdirect.imf.org/bloggers/dominique-strauss-kahn/
Η Αφρική ήταν το άλλοθι διαφόρων τύπων σαν τον Ντομινικ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι