Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Λουξεμβούργο flashnotes II
558 αναγνώστες
Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011
23:48

Καθώς μέχρι σήμερα χύθηκε κάμποσο μελάνι σχετικά με την πρώην μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου, οι πιο πιθανές εκδοχές επικεντρώνονται στο ότι ο Σοϊμπλε (Γερμανοί) έκανε τη διαρροή στο Ντερ Σπήγκελ.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι και η εκδοχή που θεωρώ πλέον ως τη πιθανότερη είναι να κρύβεται από πίσω η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που επιχειρεί η ΕΕ/ΟΝΕ μετά το ευρώ: η επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ένωσης σε τομείς που ανήκουν στα κράτη-μέλη, όπως είναι η δημοσιονομική διακυβέρνηση και η φορολογική πολτική.

Η πολιτική ενοποίηση ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι το πρόβλημα της Ευρώπης. Στις αποφάσεις του Ιουνίου, εκτός από τις συμφωνίες με τις χώρες ΠΕΙ, η Ένωση καλείται να προχωρήσει το (νέο) σχέδιο για την ανταγωνιστικότητα, το Ευρώ+. Απο το τίτλο και μόνο, το σχέδιο φιλοδοξεί να συνεχίσει την νομισματική ενοποίηση στα πλαίσια του ευρωπαϊκού νομίσματος, το αντίπαλο δέος του δολλαρίου ως αποθεματικό μέσο και μέσο συναλλαγών. Είναι ασαφές ακόμα ποια θα είναι τα όρια που θα κινηθεί το Ευρώ+ όμως όλα δείχνουν ότι η δημοσιονομική πολιτική των κρατών μελών θα περνάει μέσα από την έγκριση των γραφειοκρατών των Βρυξελλών. Βέβαια, τα ειδικά βάρη της Γερμανίας ή της Γαλλίας δεν συγκρατούνται από γραφειοκρατικές συστάσεις για ..μείωση του δημ. ελλείμματος, όπως το παραβίασαν το 2003 (κάτι που οι αγορές δεν ξέχασαν και το χρησιμοποίησαν και στα τωρινά), αλλά οι μικρότερες χώρες θα αποκήσουν ακόμα μικρότερα ειδικά βάρη όταν θα λαμβάνονται οι αποφάσεις. Ταυτόχρονα, αναμένονται δειλά βήματα προς την κατεύθυνση της ενοποίησης της φορολογίας, είναι γνωστές οι πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για νέο τρόπο φορολόγησης (φοροαποφυγής) των πολυεθνικών. Προτάσεις υπάρχουν και για κοινό συντελεστή φορολογίας. Αλλά μιλάμε για δύσκολα πράγματα, όταν αντιδρούν ακόμα και οι ημι-Βαυαροί Αυστριακοί...

Στην μεταρρύθμιση περιλαμβάνονται και άλλες προτάσεις όπως κοινή φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ή το ευρωομόλογο για επενδύσεις μεγάλων έργων. Όλα αυτά εντάσσονται στο ευρύτερο δούναι και λαβείν.

Και ΟΛΑ τα παραπάνω πρέπει να πουληθούν!
Που;
Μα σε αυτούς που "αποφασίζουν με τη ψήφο τους"! Στους λαούς φυσικά!
Δεν φαίνεται ότι έχει αλλάξει κάτι και ο λογαριασμός δεν πάει σε αυτούς!

 

Δείτε και:

Δελαστίκ για τη συνάντηση και το Σπήγκελ

Βαρουφάκης για τη συνάντηση και το Σπήγκελ

Wolfgang Münchau (FT) για τη συνάντηση και το Σπήγκελ

Ελευθεροτυπία για τη συνάντηση και το Σπήγκελ

ΔΟΨ για τη συνάντηση και το Σπήγκελ

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι