Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Παράταση (ευνοϊκό σενάριο)
981 αναγνώστες
Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011
14:37

Μετά και τη DB οι νεώτερες εκτιμήσεις από Citi μεριά λένε ότι θα γίνει αργότερα. Κι ας είχαμε προηγουμένως άλλες εκτιμήσεις ότι θα είναι καλύτερα να γίνει νωρίτερα παρά αργότερα.

Έχω ήδη σημειώσει ποιο μοιάζει να είναι το σχέδιο ("ΣΧΕΔΙΟ ΓΑΠ: Να γίνουν όλα όσα επιθυμεί να γίνουν από πλευράς μεταρρυθμίσεων "δική του ατζέντα", υπό τη πίεση βέβαια των πιστωτών-ΔΝΤ-ΕΕ-κλπ που επιθυμούν και άλλου είδους μεταρρυθμίσεις, "δικές τους"), το οποίο απαιτεί τη παρουσία του "Μπαμπούλα Τρόϊκα".
Εν μέσω των μεταρρυθμίσεων, ίσως και το πιο σημαντικό βήμα, θα πρέπει να συμμαζευτούν τα δημόσια οικονομικά με στόχο τη δημιουργία πλεονασμάτων - αν και είναι κάπως παραπλανητικό το "πλεόνασμα" καθώς ΔΕΝ υπάρχει καμμία περίπτωση να έχουμε περισσότερα έσοδα από έσοδα χωρίς να καταρρεύσει η Ελλάς, προφανώς και εννοούν "λογιστικά" πρωτογενή πλεονάσματα.
Ισάξιο ως προς την σημαντικότητα είναι η δρομολόγηση "αξιοποίησης" της περιουσίας του δημοσίου - είναι από αυτά που δεν νομίζω ότι μπορεί να αποφευχθεί.

Έτσι, έχουμε:
1. την επιβεβαιώση ότι - πιθανότατα - αυτό το σενάριο θα ακολουθηθεί
2. δίνεται μια (επιπλέον) παράταση σε όλους ώστε να κάνουν τα κουμάντα τους - πχ οι γερμανικές τράπεζες
3. θα πρέπει να υπολογιστούν οι οποιεσδήποτε ενδεχόμενες πολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις (πχ τυχόν εκλογές στην Γερμανία ή αλλού, άλλα γεγονότα που αναμένονται - και πχ εγω αγνοώ-  και ίσως να μην έχουν συνοπολογιστεί οι επιπτώσεις τους, όπως η αναμονή για την αντικατάσταση του Τρισσέ - μάλλον λύθηκε με τον Mr.GS Ντράγκι, οι αποφάσεις της FED κλπ.)
και
4. την απαραίτητη διακριτικότητα, εν μέσω της παράτασης,
α. ώστε να συνεχιστούν οι επαφές πίσω από τις κουρτίνες (και σίγουρα κάτω από το τραπέζι) μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, τα οποία είναι πάρα πολλά (κυβέρνηση-σύμβουλοι κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ-Γερμανία-Γαλλία-ΗΠΑ-τράπεζες ανά το κόσμο-διεθνείς επενδυτές, θεσμικοί και ιδιώτες, πολιτικά κόμματα, κλπ.)
β. να αποσαφηνιστούν οι όροι, πχ ρήτρες σε περίπτωση νέων προβλημάτων αδυναμίας αποπληρωμής του χρέους (όπως αυτές που υποτίθεται θα μπουν μετά το 2013 σε όλη την ΟΝΕ), κίνητρα ώστε να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους κατόχους ομολόγων στη διαδικασία ή άλλους έξυπνους τρόπους διευκόλυνσης ομαλής αποπληρωμής τα επόμενα χρόνια όπως value recovery warrants ακόμα και σε περίοδο 30 ετών
γ. να ρυθμιστούν νομικά θέματα, για πχ τα CDS, τις πωλήσεις της δημόσιας περιουσίας.
5. τις τιμές των ομολόγων να έχουν φτάσει σε επιθυμητά σημεία.
6. τη προετοιμασία του εδάφους και για άλλα σχέδια, πχ έκδοση ομολόγων στους ομογενείς ανά το κόσμο.

Επισημαίνω την διαδικασία που ακολούθησε το σενάριο της Ουρουγουάης, η πρώτη εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με στόχο την επιμήκυνση: ύστερα από κάμποσα τρίμηνα ύφεσης, δάνεια προς διευκόλυνση των τραπεζων και του κράτους, διαπραγματεύσεις που κράτησαν τουλάχιστον 8 μήνες, είχαμε εφαρμογή της επιμήκυνσης.

Με το σενάριο της Ουρουγουάης φαίνεται ότι η διαδικασία είναι προχωρημένη και θα λάβει χώρα τουλάχιστον μετά την συνταξιοδότηση Τρισσέ και τουλάχιστον μέχρι να μην επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Η διαδικασία ενδέχεται να παραταθεί μέχρι πριν το καλοκαίρι του 2013 καθώς υπάρχουν απόψεις που να συνηγορούν σε νέο δάνειο ύψους €30δισ. για τα χρήματα που θα έπρεπε να δανείσουν οι αγορές.

Κίνδυνοι:
1. η οικονομία να μην δείξει σημάδια ζωής εν μέσω των μεταρρυθμίσων... ο κίνδυνος αυτός έχει μεγαλώσει αισθητά και θα είναι σημαντικά τα στοιχεία του επόμενου δεκαημέρου σχετικά με την (επίσημη) ύφεση του α' τριμήνου 2011.
2. να γενικευθεί ένα bank run με τους μικροκαταθέτες να περιμένουν στην ουρά να σηκώσουν τις καταθέσεις τους.
3. να παρουσιαστεί πρόβλημα ρευστότητας στο δημόσιο, σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πληρωμές τόκοχρεωλυσίων.
4. να μην μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική διεθνής συννενόηση.


υ.γ. εάν λυθεί το θέμα, ένα διεθνές bull market δεν θα ήταν μη αναμενόμενο.

 

παράρτημα: Voluntary Debt Reprofiling στα ουρουγουάνικα

τις λήξεις ετών 2003-2004-2005-2006 - 2009 - 2010 -2011 - 2012 - 2027

τις μετατόπισε σε

2011-2012-2013-2014-2015 - 2019 - 2030 - 2031 - 2032 - 2033

  8         9      10     11      12        16       27       28       29         30

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι