Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Δίνω γήπεδο
807 αναγνώστες
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011
19:37

στον greek rider

Που βρισκόμαστε σήμερα (στις 16: 50)

Έβλεπα σήμερα τις χτεσινές ειδήσεις του σκαι στις 21.00 (δείτε εδώ: ειδήσεις σκάι) όπου ανέλυε την κατάσταση ο Μπάμπης, και δεν μπορούσα να μην θυμηθώ τον ίδιο "ειδικό αναλυτή" -τον Μπάμπη- που από πέρυσι επαναλαμβάνει συνεχώς το ίδιο πράγμα, ότι δηλαδή η αναδιάρθρωση χρέους είναι κάτι απευκταίο, ότι όσοι μιλάνε γι' αυτήν δεν θέλουν το καλό της χώρας και άλλα παρόμοια. Αντίθετα τον Μπάμπη δεν τον πειράζει η επιμήκυνση....
 
Χτες λοιπόν βγήκε και είπε ότι αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει δεν είναι ακριβώς αναδιάρθρωση αλλά απλά μια ελαφριά και φιλική επιμήκυνση ή κάτι παρόμοιο τέλος πάντων, με τόνο πάντως που δεν είναι και τόσο ανησυχητικός.
 
Και εγώ βέβαια αναρωτιόμουν πόσο άσχετος μπορεί να είναι κάποιος για να χάφτει τέτοιες θεωρίες. 
 
Γι' αυτό σας παραπέμπω στις εξής πηγές:
 
1) Στον Κώστα Σημίτη ο οποίος λέει ότι δεν μπορεί ο λαός να υποστεί τόσο τεράστιες θυσίες για τουλάχιστον 20 χρόνια αλλά πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση τώρα με αφορμή και το ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν (δείτε εδώ και εδώ).
 
2) Σας παραπέμπω επίσης στην συνέντευξη που έδωσε ο Αλέκος Παπαδόπουλος στον σκάι όπου αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει ΉΔΗ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ, απόλυτα και αμετάκλητα. Ξέρω ότι αυτό δεν το καταλαβαίνει κάποιος εύκολα αλλά σας εγγυώμαι ότι θα το καταλάβουν όλοι σύντομα. 
 
Επίσης είπε ο Παπαδόπουλος κάτι που είναι ευρέως γνωστό, ότι δηλαδή -και αφού χρεοκοπήσαμε- το χρέος της Ελλάδος δεν είναι μόνο τα 340 γνωστά δις ευρώ αλλά συνολικά περίπου 1 τρις αν προσθέσουμε τα χρέη που θα προκύψουν από την ελληνική χρεοκοπία (ιδιωτικά χρέη, τραπεζικό σύστημα, ασφαλιστικές μαύρες τρύπες και άλλα)!!   Μάλιστα τόνισε ότι ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούνται light ορολογίες όπως "αναδιάρθρωση" χρέους κτλ αλλά να ειπωθεί η πλήρης αλήθεια.
 
3) Σε πρόσφατη ανάλυση της Deutsche Bank αναφέρεται ότι - άσχετα του ότι ίσως αυτό δεν γίνει άμεσα- η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει μόνο μια επιμηκυνσούλα όπως γλυκά γλυκά μας λέει ο Μπάμπης αλλά θα πρέπει να κάνουμε κατ' αρχήν ένα haircut της τάξεως του 50% και μετά βλέπουμε....
 
Προσωπικά βάσει των δικών μου αναλύσεων πιστεύω ότι ακόμη και 70% haircut να κάνουμε συν την αναγκαία επιμήκυνση με πολύ χαμηλό επιτόκιο, και πάλι δεν θα μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε το υπόλοιπο 30% ή να συνεχίσουμε όπως πριν την οικονομική μας πορεία.
 
Αλλά υποχωρώ στο σενάριο της Deutsche Bank για λόγους ευκολίας της συζήτησης. Επίσης σχεδόν όλα τα μεγάλα μέσα (διεθνή ειδησιογραφικά πρακτορεία, αναλυτές κτλ) συνηγορούν ότι δεν γίνεται διαφορετικά και ότι δεν μπορούμε να γλιτώσουμε μια μεγάλη και βαθειά αναδιάρθρωση χρέους.
 
4) Τίποτα από τα παραπάνω να μην πιστεύετε βλέποντας όνειρα ότι όλα θα γίνουν όπως πριν, ακόμη και τότε, θα πρέπει να πιστέψετε την εικόνα που παρουσιάζουν οι δείκτες της αγοράς. Σήμερα τα spreads και τα CDS τείνουν να ξεπεράσουν σε μονάδες το επίπεδο τιμών τον γενικό δείκτη τιμών του ΧΑΑ (1326 τα CDS 1399 ο ΓΔ), κάτι φαινομενικά άσχετο το ένα από το άλλο αλλά με μια υποδηλούμενη δυναμική που είναι ενδεικτική της κατάστασης που βρισκόμαστε. Οι αγορές έχουν 1000% προεξοφλήσει μια καραμπινάτη και ηχηρή χρεοκοπία. Όσοι δυσκολεύονται να αποδεχτούν την πραγματικότητα τότε ασφαλώς μας κάνουν πλάκα.
 
Και είτε η αγορά γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία  είτε αν η αγορά περιλαμβάνει όλη την διαθέσιμη πληροφόρηση, σε κάθε περίπτωση, ο πέλεκυς είναι πολύ βαρύς.
 
Επίλογος
Οι τράπεζες που δεν δέχονται την παραπάνω πραγματικότητα απλά μου θυμίζουν έναν έρημο ναυαγό στη μέση του ωκεανού που ενώ ο καρχαρίας του έχει κατασπαράξει το σώμα από την μέση και κάτω αυτός σηκώνει το χέρι του πάνω από το νερό και με μια τελευταία ανάσα φωνάζει "ΟΧΙ!!!", πριν γίνει για πάντα τροφή για τα μεγάλα ψάρια....
 
Όσοι άλλοι διαψεύδουν τα παραπάνω που αναφέρω ανήκουν σε δύο κατηγορίες. Κάποιοι είναι αυτοί που έχουν δικό τους συμφέρον π.χ. τράπεζες, στελέχη, μεγαλοπαράγοντες (αυτοί είναι οι "κακοί") και υπάρχουν και οι άλλοι που διαψεύδουν την αναδιάρθρωση απλά για λόγους στρατηγικής, πολιτικής και διαχείρισης ώστε να μην γίνει το αναπόφευκτο κραχ πριν την ώρα του.
 
Τέλος, σε περίπτωση που πάμε αρχικά μόνο σε επιμήκυνση του δημοσίου χρέους τότε αυτό θα σημαίνει ότι θα πρέπει στην συνέχεια να περιμένουμε πολλές ακόμη αναδιαρθρώσεις στο μέλλον, έτσι, μόνο χρόνο θα μας φάει η όλη διαδικασία.
 
Εξάλλου στην περίπτωση της επιμήκυνσης των 110 δις της τρόικα είδατε ότι είχα δίκιο όταν με μαθηματικά γυμνασίου σας είχα αποδείξει ότι η επιμήκυνση δεν φτουράει σε τίποτα (δείτε εδώ: Τα αποτελέσματα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής). Γιατί λοιπόν να είναι ωφέλιμη μια ανάλογη επιμήκυνση (ακόμη και με χαμηλότερο επιτόκιο) των υπόλοιπων χρεών μας;
 
ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
 
Αυτό που πραγματικά - και χωρίς καμία ειρωνεία- με κάνει το τελευταίο διάστημα να αισιοδοξώ είναι ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την πλήρη χρεοκοπία μας και όλοι οι ανεξάρτητοι διεθνείς αναλυτές (εκτός δηλαδή αυτών που ελέγχονται από την ΕΕ ή κυβερνήσεις) λένε ξεκάθαρα ότι ΔΕΝ μπορούμε να τα καταφέρουμε. 
 
Αυτό που με φόβιζε και με εξόργιζε το προηγούμενο διάστημα ήταν μια θρασύτατη προσπάθεια που γινόταν από εγχώρια λαμόγια για εξοραισμό των πραγμάτων. Και ποιος τους τραβάει τώρα το αυτάκι τους; Τους το τραβάνε οι διεθνείς αγορές! Φανταστείτε πόσο αλήτες είναι αυτοί οι εγχώριοι μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες, βιομήχανοι και εφοπλιστές που έκαναν κουμάντο ώστε είχαν αποθρασυνθεί τόσο πολύ που τους φρέναραν τα πολύ πιο λογικά διεθνή λαμόγια που τουλάχιστον σκέφτονται πιο ορθολογιστικά και λιγότερο άπληστα από τους δήθεν δικούς μας. 
 
Ακόμη και σήμερα οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές λένε ξεκάθαρα ότι αναδιάρθρωση = θάνατος. Εννοούν βέβαια θάνατος δικός τους! Γιατί ο λαός θα υποστεί μεγαλύτερη λιτότητα αν δεν διαγραφεί μεγάλου μέρους του υπάρχοντος δημόσιου χρέους. 
 
Ότι ψέμματα και αν σας πούνε μην το πιστέψετε. Μπορεί να σας λένε ότι θα χαθούν οι καταθέσεις, ότι θα χρεοκοπήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία κτλ Μην τους πιστεύετε! Αυτά έχουν ήδη χαθεί, αν περνούσε το δικό τους θα σας το ανακοίνωναν εν ευθέτω χρόνω...
 
Και γιατί υπάρχει αυτή η άρνηση; Επειδή όλα αυτά τα ντόπια λαμόγια έδιναν μέρος των χρημάτων τους και αγόραζαν ελληνικά ομόλογα εκλέγοντας παράλληλα (με μαύρο χρήμα) "δικές τους" κυβερνήσεις και στην συνέχεια προσπαθούσαν και κατάφερναν να αναλαμβάνουν ως αντάλλαγμα δουλειές, έργα, προνόμια κτλ 
 
Δεν φοβούνται την αναδιάρθρωση επειδή θα χάσουν τα λεφτά τους (αυτά άλλωστε είναι σε ξένες τράπεζες και σε οφ σορ). Αυτό που φοβούνται είναι ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα τους βγάλει από την μέση και θα δώσει την ευκαιρία σε ξένους επενδυτές (ασφαλώς πολύ σοβαρότερους από τα δικά μας εγχώρια λαμόγια) να μπουν στο παιχνίδι αντικαθιστώντας τους. 
 
Εγώ όμως προτιμώ τους ξένους επιχειρηματίες από τους δήθεν Έλληνες. Τουλάχιστον όταν αυτοί θα ελέγχουν τις κυβερνήσεις μας τότε θα έχουμε και καλύτερες ελπίδες να υπάρξει ένα λίγο πιο σοβαρό κράτος όπως άλλωστε είναι και τα δικά τους κράτη.

Για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία ούτε λόγος να γίνεται!_________________________________________Kανένα σχόλιο-καμμία αλλαγή-κανένα bold ή άλλη επισήμανση από μένα, το γήπεδο μόνο δικό του
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι