Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
προς διπλό πάτο
1170 αναγνώστες
Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011
14:27
Γιατί δεν λένε στους Αμερικάνους την αλήθεια για την οικονομία; (Μην κάνετε την ίδια ερώτηση για τα εγχώρια, εμείς εδώ χρειαζόμαστε πολύ εκπαίδευση για να μας τα πουν) 
Η αμερικάνικη οικονομία μοιάζει να κινείται προς W - αλλά ποτέ δεν θα το ξέρουμε εάν ακούμε τα "αισιόδοξα" μηνύματα που στέλνει η Wall Street.
 
H κατανάλωση αντιστοιχεί στο 70% της αμερικανικής οικονομίας, και η καταναλωτική εμπιστοσύνη γκρεμίζεται: είναι πιο αδύναμη σήμερα, κατά μέσο όρο από ό, τι στο χαμηλότερο σημείο της από τη Μεγάλη Ύφεση.
Ο δείκτης Reuters/University of Michigan δείχνει μια πτώση 10 μονάδων το Μάρτιο (11/3: 68.2 από 77.5) - η δέκατη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί. Εντάξει, μέρος της μεγάλης μείωσης οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών τροφίμων - καυσίμων.

Η τελευταία ανάγνωση του δείκτη του Conference Board για την καταναλωτική εμπιστοσύνη της είναι σε χαμηλά 5 μηνών (29/3: 63.4 από 72.0) – λόγω των προσδοκιών για λιγότερες θέσεις εργασίας και χαμηλότερους μισθούς τους προσεχείς μήνες.
Οι απαισιόδοξοι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερο. Και οι λιγότερες πωλήσεις προβλέπουν νέα οικονομικά προβλήματα να έρχονται.

Οι 192k νέες θέσεις εργασίας (non farm payrolls) του Φεβρουαρίου; (περισσότερα τις επόμενες ώρες σχετικά με το πόσες θέσεις εργασίας προστέθηκαν το Μάρτιο) Είναι ψίχουλα σε σύγκριση με το τι χρειάζεται.125,000 νέες θέσεις εργασίας/μήνα είναι μόνο όσες χρειάζονται για να συμβαδίζουν με τον αυξανόμενο αριθμό των Αμερικανών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Ακόμη και με 200,000/μήνα νέες θέσεις η ανεργία θα πέσει στο 6% το ..2016.

Η οικονομική ανάπτυξη θα είναι 2.5-3% το 2011; Και αυτό είναι ακόμα λιγότερο από ψίχουλα. Η «τρύπα» απαιτεί πολύ μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης. Μιλάμε ότι απαιτείται ετήσια αύξηση της τάξης 4-6% τα επόμενα χρόνια.
Ενδεικτικά, το 1934 η ανάπτυξη ήταν 7.7%, το 1935 ήταν 8%, το 1936 14.1%... (πηγή)
Ακόμα δύο δυσοίωνα: τα πραγματικά ωρομίσθια (real hourly wages) συνεχίζουν να πέφτουν και οι τιμές των κατοικιών (S&P/Case-Shiller Home Price Indices) μειώνονται για 5ο μήνα. Τα ωρομίσθια πέφτουν γιατί με τέτοια ανεργία οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία διαπραγματευτική ισχύ και δέχονται να λάβουν ότι ..μπορούν να πάρουν. Οι τιμές των κατοικιών πέφτουν γιατί συνέχεια περισσότεροι «βάζουν τα κλειδιά του σπιτιού τους σε γράμμα» (jingle mail) καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τις υποθήκες τους ή απλά η αξία του σπιτιού υπολείπεται σημαντικά του υπολοίπου του δανείου τους. Με τη πτώση των των τιμών των κατοικιών, τα νοικοκυριά αισθάνονται φτωχότερα, με τα jingle mails γίνονται κιόλας.
 
Επιπλέον, δεν δείχνει να υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να τονώσει την επικείμενη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης με νέο πακέτο stimulus. Αντίθετα, η κυβέρνηση (λογικά) θα επιδεινώσει τη κατάσταση. Οι κυβερνήσεις (τοπικές-ομοσπονδιακή) μειώνουν για το 2011 τους προϋπολογισμούς τους περισσότερο από $100 δισ. Οι ιθύνοντες εφαρμόζουν ..λιτότητα.

Συμπερασματικά, μπορεί να αποφευχθεί το απόλυτο W αλλά η αμερικάνικη οικονομία επιβραδύνεται.

Γιατί δεν λένε στους Αμερικάνους την αλήθεια για την οικονομία;
Μα αφού τα περισσότερα νέα έρχονται από τη Wall Street! (Corporate profits rose in the fourth quarter to a record level of $1.68 trillion, up from $1.64 trillion in the previous quarter, the report said. The previous quarterly record was $1.66 trillion, set in 2006. But after-tax profits went down during the last three months of 2010, to $1.37 trillion from $1.42 trillion.) Για τη νέα νομοθεσία (νομοσχέδιο Dodd-Frank), η εισαγωγή της οποία θα ..λύσει το πρόβλημα, τα είπε μέχρι και ο Greenspan.
Οι εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα βγάζουν τα περισσότερα κέρδη τους από επιχειρήσεις εκτός ΗΠΑ. Έτσι, π.χ. τα εκτός ΗΠΑ κέρδη της General Electric (η μεγαλύτερη εταιρεία των ΗΠΑ) έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια – εννοείται πως όχι μόνο δεν πληρώνουν φόρους το 2010 στις ΗΠΑ για τα κέρδη αυτά αλλά παίρνουν και ..επιστροφή φόρου $3.2δισ. από το αμερικάνικο δημόσιο.... Μια χαρά...
 
Ίσως οι μόνοι που είναι αισιόδοξοι για το μέλλον είναι οι CEO των μεγαλύτερων εταιρειών: ο δείκτης Business Roundtables economic outlook (142 CEOs) είναι στο υψηλότερο σημείο από τότε που ξεκίνησε το 2002. (από αυτούς η εκτίμηση για αύξηση ΑΕΠ 2.5-3% το 2011)
 
Τους CEOs μάλλον δεν θα τους ακούσετε να μεταφέρουν τέτοια νέα, καλύτερα διαβάστε ή ακούστε άλλους.
Και σίγουρα μην πιστέψετε ότι «με τη μείωση του ελλείμματος, θα έρθουν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας και υψηλότεροι μισθοί».
 
Καλό μήνα

 

 

Σχόλια

01/04 15:47  Apolitic
Συμπίπτουμε απόλυτα στα συμπεράσματα. (έχω γράψει σχετικά στο blog μου πρίν ένα μήνα).
Εχω προσωπική ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην Αμερική και θα έλεγα ότι παρομιάζει η σημερινή πραγματικότητα με την Ελλάδα.

Εκτιμώ ότι η κρύφωση της αντεπίθεσης από το "σκιώδες παγκόσμιο διευθυντήριο" (CEOs) θα λάβει χώρα μέσα στο 2011.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι