Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
25/3 flashnote
1038 αναγνώστες
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011
14:42

FT: H Φιλανδία μπλοκάρει την αύξηση των πόρων του ETXΣ

 
Η Κυβέρνηση της Φινλανδίας προτίθεται να εμποδίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει στις 24/25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, να αποφασίσει τον τρόπο αύξησης της πραγματικής «δύναμης πυρός» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) από τα 250 δις. ευρώ στα 440 δις. ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την αύξηση της δυνατότητας δανεισμού του Ταμείου, δεν έχουν αποφασίσει ακόμη πώς θα την επιτύχουν.
Η απλούστερη και επί πολλές εβδομάδες πιθανότερη λύση, προσθέτει το δημοσίευμα, ήταν ο διπλασιασμός των εγγυήσεων από τις χώρες της Ευρωζώνης με την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση (ΑΑΑ), στις οποίες περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.
Τη λύση αυτή, έστω και διστακτικά, αποδέχθηκε και η Γερμανία, η οποία θα πρέπει να αυξήσει περισσότερο από τις άλλες χώρες τις εγγυήσεις της, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους της οικονομίας της. Η Φινλανδία, ωστόσο, μπλόκαρε τη σχετική απόφαση στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου και συνέχισε να το κάνει και στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν την περασμένη εβδομάδα.
Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας κυρία Μαρί Κιβινιέμι παραδέχθηκε ότι η χώρα της παίζει τον ασυνήθιστο για αυτή ρόλο του ταραχοποιού.
Τόνισε, όμως, ότι τα «χέρια της είναι δεμένα», λόγω της διάλυσης της φινλανδικής Βουλής εν όψει των εκλογών που θα γίνουν στις 17 Απριλίου και της αντίθεσης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής στην αύξηση των εγγυήσεων.
«Δεν έχω την εντολή από τη Βουλή να αυξήσω τις εγγυήσεις», είπε η κυρία Κιβινιέμι.
Αφού σημείωσε ότι θα έπρεπε να καλέσει σε έκτακτη συνεδρίαση τη Βουλή για να εγκρίνει τις εγγυήσεις, προσέθεσε: «Αυτό θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο, θα έλεγα αδύνατο, επειδή το θέμα είναι πολύ καυτό».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο κλίμα κατά της αύξησης των εγγυήσεων στη Φινλανδία έχει παίξει σημαντικό ρόλο η ραγδαία άνοδος στις δημοσκοπήσεις του κόμματος «Αληθινοί Φιλανδοί», το οποίο έχει αντιευρωπαϊκές θέσεις και μπορεί να κάνει θραύση στις ερχόμενες εκλογές. Το κόμμα αυτό βρίσκεται μόλις δύο μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις από το προπορευόμενο κόμμα «Εθνικός Συνασπισμός» του Υπουργού Οικονομικών κ. Γίρκι Κατάινεν - το κόμμα της κ. Κιβινιέμι βρίσκεται στην τρίτη θέση - και ο αρχηγός του έχει δεσμευθεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε αύξηση στις εγγυήσεις.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/03/2011_383975 


_________________________________________

Δηλαδή, για να καταλάβω:
εκεί που οι προσδοκίες (και των ..αγορών και ..όλων) για το αποτέλεσμα της 25ης Μαρτίου ήταν μειωμένες, 
είχαμε μια ..αναπάντεχη ..συμφωνία αρχηγών στις 11/3!
(βέβαια, τα ΜΜΕ δεν μας τα εμφάνισαν όλα όσα προβλέπονται στο κείμενο συμπερασμάτων, πχ "διαμόρφωση κοινής βάσης φορολογίας των επιχειρήσεων", δείκτης "κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (ΚΕΑΜΠ)" και άλλες ..λεπτομέρειες)
τις επόμενες μέρες, το συμβούλιο υπουργών ΔΕΝ ήρθε σε συμφωνία για το EFSF
οπότε, οδηγούμαστε σε ναυάγιο της λύσης-πακέτο της 25/3..;

εάν συμβεί κάτι τέτοιο, μιλάμε ότι θα ζήσουμε πραγματικά μεγάλες στιγμές!
 

από την Ιαπωνία η φώτο

Σχόλια

22/03 18:38  ΚΥΠΡΙνΟΣ
Μακάκες ...είναι οι Κινέζοι? Πίσω
5/2/2010 20:34 από ΚΥΠΡΙνΟΣ
Τα αερο-λαμόγια της χρηματιστηριακής "βιομηχανίας" κατοικοεδρεύουν και στις δύο όχθες του Ατλαντικού,με έναν και ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΧΟ,ξυπνάνε και κοιμούνται,ΠΩΣ ΘΑ ΦΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ και πως θα τους αναγκάσουν να αποσυνδέσουν το γουάν από το δολάριο.
Η πτώση του ευρώ,ενισχύει το δολάριο και κατά συνέπεια το κινέζικο νόμισμα.Οπότε σου λένε τα λαμόγια,τι θα κάνουν οι έρμοι οι Κινέζοι?θα ορμήξουν στο ευρώ για να αναστρέψουν την πορεία του νομίσματος.Και μετά τους περιμένουν τα ευρωπαικά λαμόγια,με το σκεπτικό ότι,αν οι Αμερικάνοι τύπωσαν τρις δολάρια για κάποια subprime,τι πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι που έχουν subpime Kράτη?
Για να ανιχνεύσουν διαθέσεις στέλνουν τους καρπαζοεισπράκτορες της ΕΕ (μην ρωτήσετε ποιούς) να ζητήσουν βοήθεια,αλλά πιό μάγκες τα Κινεζάκια απαντάνε με έναν πρώην Διοικητή,γιατί σου λέει αν τα λαμόγια το εκλάβουν ως απειλή,να έχουμε το περιθώριο διόρθωσης. Αλλά ταυτόχρονα στέλνουν και το μήνυμα,πως δεν ενδιαφέρονται για ελληνικά ΧΑΡΤΙΑ,αν δεν έχουν και την εγγύηση της ΕΕ από πίσω ή εναλλακτικά ενδιαφερόμαστε για ελληνικά ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ μόνο και μόνο αυτά δηλ.ΕΤΕ,ΕΥΔΑΠ,λιμάνια,δρόμους και κανά γεωγραφικό διαμέρισμα ολόκληρο δεν λέμε όχι!.
Διαβάστε το υπόλοιπο κείμενο

Μόλις οι καρπαζοεισπράκτορες (μην ρωτήσετε ποιοί) λένε στα λαμόγια τι ζητήσανε οι Κινέζοι γίνανε έξαλλοι και βάζουν τους "δώσ μου και άλλη φάπα" να το διαψεύσουν.

Ερώτηση "τι νομίζετε ότι θα κάνει η Κίνα?"

έχω την εντύπωση βρε geo,ότι οι Κινέζοι θα κάνουν την ανάγκη μακακία και θα την κάνουν στο τέλος...και θα πληθωρίσουν και το ευρώ.
01/04 14:35  geokalp
ΚΥΠΡΙνΕ

το σχόλιό σου είναι εξαιρετικό

έχει ψωμί ακόμα αλλά ο χθεσινός Εκονομιστ σπάει κόκκαλα!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι