Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Μοιάζει να είναι το σχέδιο
753 αναγνώστες
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011
19:00

Peter Praet, υποψήφιος για το εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ):

"Πρέπει να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά τις επιπτώσεις σε περίπτωση που αφήσουμε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρεωκοπήσει. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. Άλλοι έχουν διαφορετική άποψη (όπως εγώ) και αυτό θέλω να τονίσω. Θα πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία σε αυτό το πρόγραμμα (μείωσης του χρέους) της Ελλάδας. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά η χώρα δείχνει μεγάλη προσήλωση". Ο Praet συμπλήρωσε ότι οι επιπτώσεις από μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν "πολύ επώδυνες" και ότι "για όλα υπάρχει ένα τίμημα".

http://www.capital.gr/News.asp?id=1153733

__________________________________

ΑΥΤΟ ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΑΠ - εάν υπάρχει πραγματικά σχέδιο...

Να γίνουν όλα όσα επιθυμεί να γίνουν από πλευράς μεταρρυθμίσεων "δική του ατζέντα", υπό τη πίεση βέβαια των πιστωτών-ΔΝΤ-ΕΕ-κλπ που επιθυμούν και άλλου είδους μεταρρυθμίσεις, "δικές τους", καθώς τα λεφτά τους θέλουν.
Ταυτόχρονα, προσπαθεί να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο ("εκπαίδευση πολιτών" μέσω ΜΜΕ, 50δισ. "αξιοποίηση") μπορεί. Χρησιμοποιούνται μάλιστα και άλλα θέματα, εκτός της χρεοκοπολαγνείας, που μας "καίνε" όπως η τρομολαγνεία και οι κασσέτες ποδοσφαίρου.

Υπολογίζει, επίσης, ότι υπάρχει αρκετό λίπος για να κάψει η μεσαία τάξη και όσοι τον υποστηρίζουν πολιτικά.

Δεν έχω αυτή τη στιγμή πλήρη εικόνα για το πότε ο κύριος όγκος των μεταρρυθμίσεων ΓΑΠ αλλά και πιστωτών θα έχει νομοθετηθεί όμως σίγουρα μέχρι πριν το καλοκαίρι και την επόμενη δόση.

Τα επόμενα δύσκολα, πολύ δύσκολα είναι τα εξής δύο:
1. τυχόν "ανάπτυξη" - επίσης δεν έχω καμία ιδέα για το πως μπορεί να υπάρξει - προς το τέλος του χρόνου. Ενδέχεται, οι θετικότερες του αναμενόμενου εκτιμήσεις για την τουριστική κίνηση από το εξωτερικό να βοηθήσουν κάπως. Ίσως και ένα καλύτερο "επενδυτικό κλίμα" με το Ελληνικό.
2. νέος δανεισμός από τις αγορές ή το EFSF - το δεύτερο ίσως να είναι απλά λίγο πιο εύκολο - καθώς σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να μην βγαίνουν τα νούμερα χωρίς νέο δανεισμό.

Πάντως, η εσωτερική αγορά δείχνει ότι δεν πρόκειται να πάρει μπρος ["ανάπτυξη ΑΕΠ" προς το μηδέν (0)]. Ίσως ούτε το 2012.
Με την ανεργία μάλιστα στα ύψη, σχεδόν όλους τους κλάδους να έχουν επηρεαστεί από την ύφεση και τις πολλές μικρές ή μεγάλες εστίες αντίδρασης (φορτηγατζήδες, ΧΥΤΑ, διόδια, λίγο από αγρότες, ΔΕΚΟ, προμηθευτές δημοσίου, συνταξιούχους, ελλ. επαγγελματίες, εμπόρους κλπ.) όλα δείχνουν να κρέμονται από μια κλωστή, το απέδειξε περίτρανα όσα περνάει η Γιαπωνία (με τη σειρά: σεισμός, τσουνάμι, ραδιενέργεια, ηφαίστειο).
Δείχνει επίσης, ότι το ως άνω ευνοϊκό σενάριο, δύσκολα μπορεί να το αντέξει η μία κλωστή.

Σχόλια

17/03 09:50  cornelsen
Η κρίση Δημόσιου χρέους στην Ελλάδα (ως αποτέλεσμα τής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης) ήταν η βασική αιτία. Από κει και πέρα ο καθένας προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί προς όφελός του.
Νομίζω πως ο ΓΑΠ, ως μέλος τού πολιτικού προσωπικού και εκφραστής των συμφερόντων τής οικονομικής ελίτ τού τόπου (αλλά ίσως και συμφερόντων άλλων παγκόσμιων "παικτών"), έσπρωξε τα πράγματα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Γνωρίζοντας ότι η υποδούλωση στο ΔΝΤ ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία για να μπορέσει να έφαρμόσει το δικό του μοντέλο, με τις μικρότερες δυνατές αντιστάσεις, "έπαιξε" ανοίγοντας ταυτόχρονα τον ασκό τού Αιόλου.
Όπως λες η κλωστή από την οποία όλα κρέμονται μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή.
17/03 10:29  geokalp
cornelsen

η κρίση του ελληνικού χρέους απλά επιταχύνθηκε από τη παγκόσμια κρίση - έτσι όπως λειτουργούσαν τα πράγματα, ήταν απλά θέμα χρόνου...

ο ΓΑΠ σίγουρα τα έσπρωξε καθώς ξέρει ότι χωρίς μπαμπούλα ΤΙΠΟΤΕ δεν θα περπάταγε εγχωρίως, εδώ περπατάει μόνο κατά 50-60% ΜΕ μπαμπούλα και με τεράστιες δεσμεύσεις

το μόνο ερώτημα που έχω πλέον είναι το πότε έχει deadline

υ.γ. από την υποδοχή του ποστ (αξιολόγηση) συνάγεται!) ότι η εκτίμηση των αναγνωστών του είναι:
είτε ότι ο ΓΑΠ δεν έχει κανένα σχέδιο
είτε ότι θα πετύχει το σχέδιο
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι