Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Αφερέγγυοι οι οίκοι
846 αναγνώστες
Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011
14:38

εάν δεν μας υποβαθμίσουν!
Μπορούν να έχουν διορία μέχρι την εβδομάδα μετά τις 25/3.

Λαμβάνοντας υπόψη:
ότι μπορούν να προχωρήσουν σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, αναλόγως των λεπτομερειών του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης..
πχ. 2/3/11- Standard & Poor’s εάν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ... υποχρεώσει τους δανειολήπτες ομολόγων να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους.

Από το παράρτημα ΙΙ του Κειμένου Συμπερασμάτων, σχετικά με τα ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ 28ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 [λινκ για το κείμενο στα ελληνικά: http://www.consilium.europa.eu/App/NewsRoom/loadDocument.aspx?id=363&lang=EL&directory=el/ec/&fileName=119816.pdf, σελ. 13] έχουμε:

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα συμπληρώνει το νέο πλαίσιο ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης, που έχει ως στόχο αποτελεσματική και αυστηρή οικονομική εποπτεία, η οποία θα επικεντρώνεται στην πρόληψη και θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης μελλοντικών κρίσεων.


Οι κανόνες θα προσαρμοστούν ώστε να προβλέπουν κατά περίπτωση συμμετοχή πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, σε πλήρη συμφωνία με τις πολιτικές του ΔΝΤ. Σε όλες τις περιπτώσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα χρήματα των φορολογουμένων και να σταλεί σαφές μήνυμα στους ιδιώτες πιστωτές ότι οι αξιώσεις τους έχουν μειωμένη εξασφάλιση σε σχέση με τις απαιτήσεις του επίσημου τομέα, τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα απολαύουν καθεστώτος προτιμώμενου πιστωτή, υποδεέστερου μόνον του καθεστώτος των δανείων του ΔΝΤ
.

Συνεπώς, καθώς η σειρά του προτιμώμενου πιστωτή θα είναι:
1. ΔΝΤ
2. Τρόϊκα
3. ESM/EFSF
4. υπόλοιποι
υπάρχει "άνεση" τόσο και για κούρεμα του υπολοίπου χρέους (37%;) όσο και για μια επιπλέον υποβάθμιση από τους ξένους οίκους, φύλακες της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών.

Δεν ξέρω πόσο κακό θα είναι να γίνει το κούρεμα "σε πλήρη συμφωνία με τις πολιτικές του ΔΝΤ".

Ξαναγράφω: εάν δεν μας υποβαθμίσουν θα είναι αφερέγγυοι!
Σχόλια

14/03 19:38  jgeorg
το μηνυμα προς τους ομολογιουχους ειναι το εξης.

Την γλυτωσατε , δεν θα σας τα κουρεψουμε. Αλλα ακονίζω το ξυραφι για μεθαυριο και αυτο ως γνωστον θα σας κανει Γιουλ Μπρινερ!
16/03 19:04  geokalp
έτσι είναι

αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση τις τελευταίες δύο ημέρες είναι τα όσα είπαν Τρισσέ ("Ανεπαρκείς οι αποφάσεις των Βρυξελλών") και Γιούνκερ ("Το Σύμφωνο για το ευρώ δεν προσφέρει καμία προστιθέμενη αξία και θα αποτύχει"), μετά τον Εconomist που το έγραψε πρώτος τη προηγούμενη εβδομάδα: "Ο κίνδυνος είναι να επιδεινώσει αυτό το Σύμφωνο την κρίση"
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_11/03/2011_435360
16/03 21:17  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Είχα γράψει προβληματιζόμενος προ 10ετίας στην "Αυγή" ως <Ερμής Αγοραίος> τα περί "δικαίων και αδίκων"...
Στους κατόχους Ομολόγων είναι πιθανό να είναι το "Ταμείο Συντάξεων των (φιλελλήνων) Νορβηγών Διδασκάλων", ή το αντίστοιχο "Χηρών και Ορφανών (φιλελλήνων επίσης) της Ιρλανδίας"...
17/03 10:21  geokalp
30φυλλε με ..μπέρδεψες!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι