Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Eκπαίδευση
1029 αναγνώστες
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011
12:01

Σόιμπλε: «Λάθος» θα ήταν η επιστροφή στη δραχμή

 

Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν είναι ταμπού αλλά τη θεωρεί λάθος, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
Ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντικρούει το ενδεχόμενο εξόδου, έστω και πρόσκαιρα, μεμονωμένων, προβληματικών χωρών από το Ευρώ. «Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα», λέει ο κ. Σόιμπλε σε προδημοσίευση συνέντευξής του στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Fokus» (τεύχ. Δευτ. 28.02.11).
Στην ερώτηση, εάν η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι ταμπού, ο κ. Σόιμπλε απαντά: «Δεν είναι ταμπού. Αλλά το θεωρώ λάθος». Ο υπ. Οικονομικών αποφεύγει να απαντήσει στην ερώτηση αν υπολογίζει με αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και παραπέμπει στην πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που διαπίστωσαν εκ νέου ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών προειδοποιεί ότι το τέλος του κοινού νομίσματος θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία. «Θα ζήσουμε μία ισχυρή ανατίμηση του δικού μας νομίσματος και - συνδεδεμένη με αυτό - μια δραστική μείωση των εξαγωγών μας», λέει ο κ. Σόιμπλε. «Θα σήμαινε πολύ περισσότερους ανέργους και πολύ λιγότερα φορολογικά έσοδα. Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη», λέει ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.
Ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι με τα προγράμματα διάσωσης του ευρώ η Γερμανία δεν χάνει χρήματα, αλλά επενδύει στο κοινό νόμισμα. «Αυτό αποδίδει - κυρίως για τη Γερμανία και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε» λέει ο κ. Σόιμπλε.
Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη το ευρωπαϊκό συμβούλιο εμπειρογνωμώνων «ΕΕΑG» - όπως αποκαλείται ομάδα οικονομολόγων περί τον πρόεδρο του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν - είχε προτείνει για την Ελλάδα είτε την επιστροφή στη δραχμή, είτε δραστική περικοπή σε ευρεία κλίμακα μισθών και αποδοχών.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/02/2011_380328 


_______________________________________________

Ας το πάμε φιλοσοφικά:
1. Το τέλος του κοινού νομίσματος συνιστά η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή
2. Το τέλος του κοινού νομίσματος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Γερμανία

Δεν (μας λέει) τι συνέπειες (καταστροφικές ή όχι) θα έχει το τέλος του κοινού νομίσματος για την Ελλάδα, ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ εάν θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας...
Οπότε γυρνάω στην έκθεση των ευρωπαϊων (γερμανών) οικονομολόγων, η οποία αναφέρει "επί λέξη":
"From a political perspective a policy of exiting from the euro, returning to the drachma and allowing adepreciation to take place looks very different from an austerity programme that tightens Greek budget  constraints, as less capital is flowing into the country. However, from an economic perspective the differences are smaller than may appear at first glance ."

Από πολιτική άποψη, μια πολιτική εξόδου από το ευρώ, που επιστρέφει στην δραχμή και επιτρέπει μια υποτίμηση να λάβει χώρα είναι πολύ διαφορετική από ένα πρόγραμμα λιτότητας του ελληνικού προϋπολογισμού, καθώς λιγότερο κεφάλαιο ρέει στη χώρα. Ωστόσο, από οικονομική σκοπιά οι διαφορές είναι μικρότερες από ό, τι μπορεί να φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Οι διαφορές, εξόδου από το ευρώ ή παραμονής σε αυτό, υπό το πρίσμα των οικονομικών, είναι μικρότερες από ότι φαίνονται με μια πρώτη ματιά....

Ας περιμένουμε λοιπόν να αποφασίσουν οι εγχώριες ελίτ τι τις συμφέρει καλύτερα και ας περιμένουμε τα δελτία ειδήσεων των 7-8-9μμ να μας εκπαιδεύσουν ως προς την τελική απόφασή των εγχώριων ελίτ.

_______________________________________________

Escalation is the phenomenon of something getting more intense step by step, for example a quarrel... ...
In psychology it is a change in behavior, usually from stable or acceptable towards unstable or unacceptable.

Conflict escalation describes the escalation of a conflict to a more destructive, confrontational, painful, or otherwise "less comfortable" level; in particular, it is concerned with how persons or forces can be controlled or subdued in conflict.

23-2-2010, Athens, Constitution Square, Greek Parliament aimed

Satyric TV Show Ellinofreneia tagged the above photo with the word "Repent"

Σχόλια

28/02 14:16  favlos
Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα..

Αναμένοντας την απόφαση και φυσικά την εκπαίδευση..
28/02 18:11  geokalp
favle νομίζω ότι δεν θα ξανασχοληθώ με το θέμα, το παρόν πόστ, ύστερα από τις δηλώσεις Σόϊμπλε, τα γράφει όλα...
άντε κάποια στιγμή να προσπαθήσω να καταλάβω και να περιγράψω το κουστούμι που ράβεται εάν και εφόσον παραμείνουμε εντός ονε/ευρώ ύστερα από τις αποφάσεις τέλος μήνα
μιλάμε για κουστούμι Σαρλώ...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι