Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
σχέδιο αναδιάρθρωσης
1244 αναγνώστες
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011
17:32

Από εχθές, που η σημαντικότερη εβδομαδιαία εφημερίδα της Γερμανίας "Die Zeit"(Ο Χρόνος) κυκλοφόρησε ένα άρθρο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, έχουμε κατακλυστεί από δεκάδες σχετικά δημοσιεύματα, από τα οποία προκύπτει κατά κύριο λόγο ότι η Γερμανία δείχνει να συναινεί προς αυτή τη κατεύθυνση, έστω κι αν προβάλλει ταυτόχρονα τους δικούς της όρους για το πως ακριβώς θα γίνει και βέβαια τι ανταλλάγματα θα πάρει για να φτάσει στο προηγουμένως αδιανόητο ή/και αναμολόγητο αυτό σημείο, της με κάποιο τρόπο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Έχουν κι εκλογές και θα πρέπει να είναι προσεχτικοί, γιατί η Μέρκελ τις χάνει...

Κάποια πίεση υπάρχει και από τα όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες στην Ιρλανδία, όπου καταρρέει το εκεί πολιτικό σύστημα. Οπότε και η υπόλοιπη κοινωνία ενδέχεται να βρίσκεται πιο μπροστά από τη δική μας ή άλλους.

Νομίζω ότι δεν έχει νόημα να σταθεί κάποιος στο πως ακριβώς θα στηθεί ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης του εγχώριου χρέους, μοιάζει απλά να επιβεβαιώνεται ακόμα μία φορά ο όρος "πειραματόζωο".

Στέκομαι σε μια προηγούμενη δήλωση (της Κυριακής) του Σοϊμπλε, όταν τον ρώτησαν εάν η Γερμανία ωθεί την Πορτογαλία στο μηχανισμό στήριξης: "Δεν πιέζεται καμία χώρα να προσφύγει στο ταμείο αυτό. Γιατί στη συνέχεια θα υπάρξουν αυστηροί όροι σε ό,τι αφορά την εθνική δημοσιονομική και οικονομική πολιτική της"

Σε τι πλαίσιο η Ελλάδα θα αφεθεί να αναδιαρθρώσει τα χρέη της;
Εάν η κυβέρνηση καταφέρει να φέρει σε πέρας όλα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο, τόσο αυτά που ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να έχει κάνει για τη 4η δόση (πχ η 4η δόση ΘΑ δοθεί με ότι έγινε μέχρι 31/12/2010, και ούτε τα κλειστά επαγγέλματα πέρασαν, ούτε το σχέδιο για τη ΔΕΗ), όσο, πολύ περισσότερο, για όσα θα πρέπει να περάσουν από το κοινοβούλιο για τη 5η και 6η δόση.
On the top, που λένε και οι άγγλοι, θα πρέπει να περάσει ένα από τα δυσκολότερα που είναι να ξεκαθαριστούν, τα σημεία του Μνημονίου (νέα έσοδα-νέες περικοπές) που αφορούν τα έτη 2012-2014, για τα οποία αφενός υπάρχει η βούληση από μέρους της τρόϊκας και η πρόθεση από μέρους της κυβέρνησης να διελευκανθούν στο πρώτο τετράμηνο 2011 αφετέρου έχουν "γραφτεί" στο αρχικό Μνημόνιο μόνο τα ποσά χωρίς να έχουν διευκρινιστεί που ακριβώς αντιστοιχούν.
Μερικά που θα μπορούσαν να συνεπάγονται: μείωση κονδυλίου μισθών ΔΥ και συνταξιούχων 25%, ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ@20%, μείωση επιδομάτων ανεργίας κατά 50%, μείωση επιχορήγησης δημοσίων οργανισμών μέσω κρατικού προϋπολογισμού κατά 40%. Καλά, πώληση κρατικής περιουσίας, δε το συζητώ καν. Μόνιμη επιτροπή/αντιπροσωπεία που να προσυπογράφει δαπάνες; "Εθνικά" θέματα; Δεν έχω ιδέα τι μπορεί ακριβώς να είναι, φαντάζομαι όμως τα ..χειρότερα!
Τα κονδύλια που γράφτηκαν στο αρχικό Μνημόνιο και ΔΕΝ επεξηγούνται είναι:
2012:   900εκ
2013: 4200εκ.
2014: 5750εκ.
Συν.: 10850εκ., ήτοι περίπου το 1/3 των συνολικών μέτρων του αρχικού Μνημονίου για τη περίοδο 2010-2014, που είναι €30000εκ.. Σήμερα, υπολογίζεται ότι το ανωτέρω "άγραφτο" κονδύλι ανέρχεται σε περίπου €12000εκ. Σχετικά, ο ΥΠΟΙΚ Παπακωνσταντίνου δηλώνει "ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του".
Τα νούμερα του αρχικού Μνημονίου, για όποιον θέλει να τσεκάρει.

Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσει κάποιος και την ενσωμάτωση στο εγχώριο δίκαιο διαφόρων μέτρων που ΔΕΝ έχουν άμεση σχέση με τα χρήματα, τα δάνεια, τα τοκοχρεωλύσια, αλλά αποτελούν απλά υποχρεώσεις της χώρας από την ένταξη και παραμονή της εντός ΕΕ/ΟΝΕ, πχ κοινοτικές οδηγίες και κανονισμοί, όπως η οδηγία Μπολκεστάιν (απελευθέρωση τομέα υπηρεσιών), τα οποία επιζητεί από μέρους της η ΕΕ.

Καθώς όλα τα παραπάνω μου φαίνονται αρκετά δύσκολα να επιτευχθούν στη ποιότητα, τη ποσότητα και την εμβάθυνση που απαιτούν από τη κυβέρνηση, εν μέσω ποικίλων αντιδράσεων (που πολλές φορές αποσιωπώνται από τα ΜΜΕ, όπως είναι τα εδώ και ένα μήνα επεισόδια στη Κερατέα εν όψει της δημιουργίας ΧΥΤΑ), το όποιο "σχέδιο σωτηρίας" από τη μία θα πληρωθεί αρκετά ακριβά από όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας και από την άλλη θα είναι προϊόν περισσότερο πολιτικού συμβιβασμού, όπως άλλωστε ήταν και η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ τη περασμένη δεκαετία.

 

όλα αυτά δεν περνούν χωρίς τη δημιουργία κατάστασης σοκ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι