Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Ανασκόπηση προβλέψεων 2010 (Καλή Χρονιά 2011)
987 αναγνώστες
Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011
17:13

Πάμε να δούμε τι ψάρια πιάσαμε τη 2η χρονιά δημοσιοποίησης προβλέψεων [Προβλέψεις 2010] και [Αξιολόγηση εξαμήνου 2010].
[ίσως έχουν ακόμα αξία: Προβλέψεις 2009 - Αξιολόγηση εξαμήνου 2009 - Απολογισμός 2009]

Εάν κάτι χάλασε τις προβλέψεις ειδικά στο β' εξάμηνο 2010 πρέπει να είναι η απόφαση της FED, εκεί στις συναντήσεις στο Jackson Hole, για επιπλέον τύπωμα, καθώς ΟΛΕΣ οι τιμές, εκτός ίσως του πληθωρισμού, πήραν την ανιούσα... Στα κατά των προβλέψεων και η έκθεση τους σε ποσοτικά μεγέθη - δεν είμαι τρέϊντερ της Γκόλντμαν...

1.Τα επιτόκια θα συνεχίσουν στο ..μηδέν
Μάλλον είναι η καλύτερη πρόβλεψη που έκανα, μάλλον και η πιο εύκολη... Ϊσως η μόνη που να αξίζει 10/10...

2. Ο χρυσός σε νέα υψηλά
Και αυτή η πρόβλεψη θεωρείται επιτυχημένη. Επίσης, ίσως ήταν εύκολο... 9/10

3. 2010: η τελευταία άσχημη χρονιά της αγοράς κατοικίας
Στην Αμερική και αλλού, η αγορά κατοικίας διακρίνεται από μία στασιμότητα. Όμως, όλα δείχνουν και ειδικά οι τελευταίοι μήνες ότι δεν πρόκειται να είναι "η τελευταία άσχημη χρονιά της αγοράς κατοικίας", το έγραψα και στην ανασκόπηση εξαμήνου.
Εγχωρίως, έχουμε δρόμο...
7/10

4. Το δολλάριο συνεχίζει στην απαξίωση
Παρά το ανελέητο τύπωμα από τη FED, η "κρίση χρέους" στην Ευρώπη βοήθησε στη ..μη απόλυτη επιβεβαίωση της πρόβλεψης, ειδικά το α' εξάμηνο! Βέβαια, η αξία του δολλαρίου σε "νομισματικά καλάθια" (πχ DOLLAR INDEX SPOT) προς το τέλος της χρονίας έπεσε αλλά συνολικά η χρονιά δεν κύλισε όπως προβλεπόταν.
5/10

5. Η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να υποφέρει
Η αγορά εργασίας συνέχισε να υποφέρει αλλά το νούμερο της πρόβλεψης (πάνω από 10% για τις ΗΠΑ) δεν επιβεβαιώθηκε. Παρ' όλα αυτά είμαστε σε νούμερα - υψηλά 30 ετών - 9.5-9.8%.
"Στην Ελλάδα πάμε καρφί για το 15%..." έγραφα και έχουμε πλησιάσει αλλά όχι πιάσει αυτά τα επίπεδα.
Εννοείται πως όλα τα νούμερα συγκρίνονται με τα επίσημα και όχι τα ανεπίσημα ή άλλα πιο ειδικά.
6/10

6. Το πετρέλαιο θα πάει επάνω και μετά θα πάει κάτω και μετά πάλι επάνω
Καλούτσικα πήγε η εκτίμηση αν και όχι στα όρια που τέθηκαν. Οι κινήσεις δηλαδή πιάστηκαν αλλά η διακύμανση ήταν μικρότερη και ειδικά τα $70/βαρελι για τέλος χρόνου- κυλησε δηλαδή όπως η Νο.5 πρόβλεψη.
5/10

7. Ο πληθωρισμός θα εκπλήξει αρνητικά
Καμία έκπληξη: ο αποπληθωρισμός συνεχίζει να είναι στο προσκήνιο και όχι ο πληθωρισμός... Ούτε βέβαια ο υπερπληθωρισμός. Η πρόβλεψη θα είχε πέσει μέσα εάν αναφερόταν στη Κίνα...
Εγχωρίως, θα συνεχίσει το μοναδικό παγκοσμίως φαινόμενο να ζούμε σε αποπληθωριστικό περιβάλλον εν μέσω ΔΤΚ άνω του 5%...
5/10

8. Η αμερικάνικη οικονομία (πραγματική) ίσως να αποφύγει το διπλό πάτο
"Η στερεότυπη πρόταση που εκφράζει την εκτίμηση δείχνει να επαληθεύεται" και μάλλον επαληθεύεται καλύτερα από τις περισσότερες εκτιμήσεις για το 2010. Το φαινόμενο πλουτισμού (wealth effect) μέσω των χρηματιστηριακών δεικτών δείχνει ότι βοήθησε προς αυτή τη κατεύθυνση - έστω τώρα.
7/10

9. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα είναι πεσμένοι στο τέλος του 2010
Μέχρι το εξάμηνο η πρόβλεψη πήγε καλά, μετά... Οι αμερικάνικοι δείκτες είναι 10-15% επάνω, οπότε και 3/10 θα ήταν ένα καλό σκορ για αυτή την πρόβλεψη - μακράν ο χειρότερος βαθμός...
Εγχωρίως, "ως τελείως διαφορετική περίπτωση" πιάσαμε το -36%...

10. Η επιστροφή των νεοκεϋνσιανών απηχεί περισσότερο
Η πρόβλεψη μάλλον επηρεάστηκε συναισθηματικά περισσότερο από όσο έπρεπε: οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές συνεχίζουν να απηχούν ασύμμετρα σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους: εάν το κράτος σταματήσει να ξοδεύει, οι κερδοφόρες κρατικές εταιρείες και τα αποθέματα πρώτων υλών πουληθούν φθηνά σε ιδιώτες, εάν για την υγεία-τη παιδεία-το περιβάλλον επιδοτούνται ιδιώτες από το κράτος και όλοι οι περιορισμοί της νομοθεσίας εξαλειφθούν (deregulation), θα έχουμε ανάπτυξη, λένε. Αλλά όπως λεεί κι ο ..Πάγκαλος: "...ανάπτυξη σημαίνει ανισότητες. Η στασιμότητα διατηρεί τα πράγματα όπως είναι. Η ανάπτυξη οδηγεί σε μεγαλύτερες ανισότητες" (από τα πρακτικά της Βουλής 22-12-2010, http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/syne101222.doc)

Χειρότερα από το 2009!!! Το μόνο βέβαιο!
Περί το 6/10 κατά μέσο όρο...

Ουφ, τα έγραψα. Μακάρι να πήρα και λίγο κουράγιο για τις προβλέψεις 2011!

Υγεία και καλό κουράγιο το νέο έτος

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι