Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Αξιολόγηση εξαμήνου 2010
1321 αναγνώστες
Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010
12:06

Καθώς οι προβλέψεις 2010 άργησαν ακριβώς 19 ημέρες να δημοσιευθούν τον περασμένο Ιανουάριο, σήμερα είναι η κατάλληλη μέρα για την αξιολόγησή τους!

1.Τα επιτόκια θα συνεχίσουν στο ..μηδέν
Μοιάζει με την πιο εύκολη από τις προβλέψεις, επόμενο να επιβεβαιωθεί ..πανηγυρικά! Γελούσα πριν μερικούς μήνες όταν διάβαζα "εκτιμήσεις" για "νωρίτερα παρά αργότερα" αύξηση των κεντρικών επιτοκίων!

2. Ο χρυσός σε νέα υψηλά
Ενδεχόμενα να θεωρείται ότι και αυτή η πρόβλεψη θεωρείται επιτυχημένη αν και το υψηλό των $1,265/ουγγιά να υπολείπεται από το $1,400... Το κανάλι αισίως έχει συμπληρώσει 10 συνεχή χρόνια ανόδου!

3. 2010: η τελευταία άσχημη χρονιά της αγοράς κατοικίας
Ύστερα από τα προγράμματα φοροελαφρύνσεων στην Αμερική, δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι αυτή η εκτίμηση δεν θα μας απασχολήσει και την επόμενη χρονιά! Τα προγράμματα φοροελαφρύνσεωνμπορεί να ωραιοποίησαν την εικόνα αλλά ενδεχόμενα να τραβήξουν τον κλάδο πιο πίσω...
Εγχωρίως, πάμε σύμφωνα με το σχέδιο: "οι κατασκευαστές αρχίζουν να συνειδητοποιούν τι ακριβώς σημαίνει να μην έχουν καν τηλέφωνα για τα απούλητά τους".

4. Το δολλάριο συνεχίζει στην απαξίωση
Εάν "έπεσα" έξω κάπου είναι εδώ. Ποιος όμως περίμενε πραγματικά την αντίστοιχη κίνηση του 2008; Ευτυχώς όμως οι τελευταίες πληροφορίες από τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας δείχνουν να βοηθούν την πρόβλεψη!

5. Η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να υποφέρει
Ακόμα μία σχετικά εύκολη πρόβλεψη. Μπορεί να έχει ανακοπεί το μεγάλο κύμα απολύσεων και κατ' επέκταση τα νούμερα που έθεσα (Το ποσοστό ανεργίας δεν πρόκειται να πέσει από το 10%, πιο πιθανό είν αι να πλησιάσει στο Q3 προς το 11%) να μην τα έχω πιάσει αλλά υπάρχουν κάμποσοι δείκτες που δείχνουν ότι πολλοί άνεργοι έχουν σταματήσει να ψάχνουν για δουλειά, συνεπώς το ποσοστό ανεργίας που ανακοινώνεται θεωρείται μάλλον πλασματικό.
Στην Ελλάδα πάμε καρφί για το 15%...

6. Το πετρέλαιο θα πάει επάνω και μετά θα πάει κάτω και μετά πάλι επάνω
Καλούτσικα πήγε η εκτίμηση αν και πήγε μέχρι λίγο κάτω των $90/βαρέλι και πλέον βολοδέρνει χαμηλότερα. Επίσης, "η τιμή της βενζίνης στο πιστόλι δεν πρόκειται να πέσει".

7. Ο πληθωρισμός θα εκπλήξει αρνητικά.
Δεν υπήρξε το μέγεθος της εκτιμόμενης αρνητικής έκπληξης, εκτός από την εγχώρια οικονομία που η έκπληξη έχει δώσει τη θέση της στο ..τρόμο!

8. Η αμερικάνικη οικονομία (πραγματική) ίσως να αποφύγει το διπλό πάτο.
Από τα θέματα που ταλανιζουν οικονομολόγους, ιθύνοντες και μη... Αν και το πραγματικό θέμα εξακολουθεί να είναι άλλο, η στερεότυπη πρόταση που εκφράζει την εκτίμηση δείχνει να επαληθεύεται.

9. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα είναι πεσμένοι στο τέλος του 2010.
Ο Ντάου είναι περίπου στα ίδια με την 31/12 ενώ ο S&P500 περί το 5% κάτω, συνεπώς η εκτίμηση τρέχει ικανοποιητικά. Ο εγχώριος ΓΔ είναι περί το μείον 27% καθώς "η Ελλάδα, ως τελείως διαφορετική περίπτωση, επηρεάστηκε αρνητικά περισσότερο".

10. Η επιστροφή των νεοκεϋνσιανών απηχεί περισσότερο
Η πρόβλεψη μάλλον επηρεάστηκε συναισθηματικά περισσότερο από όσο έπρεπε: οι (νεο)φιλελεύθερες πολιτικές συνεχίζουν να απηχούν ασύμμετρα σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους.

Τελικά, όχι και τόσο άσχημα.
"Ταμείο" θα γίνει βέβαια σε 5,5 μήνες από σημερα και αφού θα έχουν μεσολαβήσει οι αγαπημένοι μήνες Σεπτέμβριος-Οκτώβριος.

Σχετικές μετοχές:
CAC
Σχόλια

19/07 14:20  dimknaf
μου αρέσουν οι συγκεκριμένες προβλέψεις και η δίκαιη αυτοαξιολόγηση τους.
19/07 15:55  geokalp
καλησπέρα
ευτυχώς ακόμα αρέσουν τα προφανή
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι