Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Νέα Εποχή
721 αναγνώστες
Κυριακή, 25 Απριλίου 2010
23:43

(ας προσπαθήσω να επιβεβαιώσω το τίτλο του ΔΕΟΠΣ και να συνεχίσω με το δικό μου τρόπο τον jgeorg)

1. Πότε η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει το επόμενο Δάνειο;
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την εβδομάδα 17-22 Μαϊου 2010.

2. Ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, στην προσπάθειά τους να επιλύσουν τα "ανοικτά θέματα*";
"Πολιτικό κόστος", ή, αλλιώς, ο φαύλος κύκλος των "πελατειακών σχέσεων" μεταξύ κυβερνώντων και πολιτών.

*κυπριακό, ελληνοτουρκικά, μακεδονικό/σκοπιανό, ελλείμματα/χρέη, συνταξιοδοτικό, Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, ΔΕΚΟ, δημόσια διοίκηση, ανταγωνιστικότητα

3. Διαφωνώ με όσους χαρακτηρίζουν τον ΓΑΠ ως "χαζό" - βλέπε την ιστορία με το ατύχημα που είχε με το ποδήλατο και τα όσα ακούστηκαν. Χειρίστηκε τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 με τρόπο που του εξασφάλισαν μια "ανέλπιστη" νίκη με πλειοψηφία 160 βουλευτών, γνωρίζοντας ότι παραλαμβάνει μια (οικονομική) βόμβα (χρέους) που είχε οπλιστεί. Τον επόμενο μήνα (Νοέμβριο 2009 - θέλει λινκ για επιβεβαιώση) έκανε συνάντηση με το ΔΝΤ όπου συνειδητοποίησε επ' ακριβώς όλα τα ανοικτά (οικονομικά) θέματα. Σχετικά με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ως πρώην (αλλά και νυν) ΥΠΕΞ έχει ιδία άποψη των ανοικτών θεμάτων.
Το επόμενό του πρόβλημα ήταν η προετοιμασία του εγχώριου λαού, το "σερβίρισμα" της συνολικής πολιτικο-οικονομικής κατάστασης και τη δημιουργία "λύσης". Ο ίδιος ήταν που έριξε στο τραπέζι τη λύση ΔΝΤ, "η μπλόφα", την οποία "άρπαξε" η Μέρκελ (ΕΕ) και την έβαλε στο μηχανισμό στήριξης, τον οποίο, αφού θεσμοθετήθηκε στα ευρωπαϊκά όργανα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ο ΓΑΠ τον ενεργοποίησε τον Απρίλιο 2010.
Στο ενδιάμεσο, η εγχώρια κοινή γνώμη αρχίζει να μαθαίνει - ελάχιστοι διαβάζουν εφημερίδες και λίγοι βλέπουν ειδήσεις - για την κατάσταση που έχουν περιέλθει τα δημόσια οικονομικά.

Η συμμετοχή του "μπαμπούλα" ΔΝΤ, "επιβεβλημένη" από τους κερδοσκόπους και την ΕΕ, απαλλάσσει κατά μεγάλο ποσοστό από το "πολιτικό κόστος", που μέρος του θα διοχετευθεί προς τους πολιτικούς αντιπάλους, οι οποίοι υποστηρίζουν - στο κοινό τους - ότι η ευθύνη είναι εκείνου που "πάτησε το κουμπί", στιγμές διχόνοιας δηλαδή.

4. Συμπτωματικά, όπως συμβαίνει συνήθως, πολλά "σκάνε" ταυτόχρονα: η γραμματέας Χριστοφοράκου "μαρτυράει" στη Βουλή, ο μηχανισμός στήριξης ενεργοποιείται μαζί με το ΔΝΤ, ο Ερντογάν "κλείνει" ραντεβού στην Αθήνα, δημοσίευμα για αμερικάνικη μελέτη για "ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου-πετρελαίου σε θαλάσσια περιοχή της Κύπρου", ο Δρούτσας ξανα-δηλώνει το "Βόρεια Μακεδονία"

Την Πέμπτη, η γραμματέας Χριστοφοράκου μιλάει για εκατοντάδες στελέχη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που αγόραζαν οικοσκευές Μίζενς με έκπτωση 30%.
Την Παρασκευή, από το Καστελόριζο, ο ΓΑΠ ανακοινώνει ότι έχει δώσει εντολή στον ΥΠΟΙΚ Παπακωνσταντίνου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης - χωρίς να λέει "ΔΝΤ" ή να δημοσιοποιείται επιστολή προς ΔΝΤ, όπως έγινε προς τους ευρωπαϊους.
Την Παρασκευή, οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας κλείνουν ραντεβού Παπανδρέου-Ερντογάν στην Αθήνα στις 14-15 Μαϊου.
Το Σάββατο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», το Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ανακοίνωσε την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου-πετρελαίου σε θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από την Αίγυπτο μέχρι την Τουρκία.
Σήμερα, ο Δρούτσας, για ακόμα μία φορά, θεωρεί αποδεκτό από μέρους της ελληνικής πλευράς το "Βόρεια Μακεδονία".

5. Ας επιμείνουμε λίγο στην επίσκεψη Ερντογάν στις 14-15 Μαϊου 2010.
«Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποικοδομητική αρχή στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Δρούτσας. Αναφέρθηκε, δε, στον τρόπο που οργανώνεται η επίσκεψη, ο οποίος, όπως είπε, αποσκοπεί «στην εντατικοποίηση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς» και ιδιαίτερα της οικονομικής συνεργασίας.
«Ιστορικής σημασίας» χαρακτήρισε τον ερχομό Ερντογάν στην Αθήνα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Τον Τούρκο πρωθυπουργό στην επίσκεψή του θα πλαισιώσουν 10 υπουργοί και πολυάριθμη ομάδα επιχειρηματιών. Σύμφωνα με τις συνεννοήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και την προεργασία που εξελίσσεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, οι υπουργοί της Τουρκίας πρόκειται να προηγηθούν της άφιξης Ερντογάν κατά ένα εικοσιτετράωρο. Θα έχουν συναντήσεις με τους Ελληνες ομολόγους τους, προκειμένου να συμφωνηθούν ανά υπουργείο οι τομείς διαβούλευσης, στο πλαίσιο σύστασης Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα ανακοινώσουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών. - λινκ
Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, υπό την εποπτεία των δύο πρωθυπουργών και με τη συμμετοχή υπουργών των δύο χωρών από 10 υπουργεία, μεταξύ των οποίων Εξωτερικών, Αμυνας, Ενέργειας, Μεταφορών, Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Παιδείας. - λινκ

6. Κλισέ: "η οικονομία και η πολιτική είναι αλληλένδετες", το ζήτημα και το πρόβλημα πια είναι για το ποιος έχει το πάνω χέρι.
Στη περίπτωση μιας πολεμικής σύρραξης οι πολιτικοί είναι αυτοί που έχουν πάνω χέρι, αυτοί είναι που μπορούν να πείσουν τους λαούς για την αναγκαιότητά της ή όχι.
Στη περίπτωση όμως που πρόκειται για δάνεια, είτε προς μια χώρα είτε προς "κάποια πρόσωπα", οι ιθύνοντες επί των οικονομικών έχουν το πάνω χέρι.
Οι δύο αυτές ομάδες, οι ιθύνοντες της πολιτικής και της οικονομίας όμως πρέπει να συνεργάζονται όταν το ζήτημα είναι πιο μεγάλο από τη κάθε μία ξεχωριστά.

7. Η πρώτη δόση του δανείου θα δοθεί στο ξεκίνημα της Νέας Εποχής των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία έχει απώτερο στόχο της συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού πλούτου του Αιγαίου. Πρώτα η συμφωνία, μετά τα δάνεια.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 20% τουρκική συμμετοχή, 20% ελληνική συμμετοχή και 60% συμμετοχή των (αμερικάνικων) εταιρείων που κατέχουν την τεχνογνωσία εξόρυξης.

Σχόλια

26/04 00:29  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ωραία. Χαζός δεν είναι. Απροετοίμαστος δια το μέγεθος της κρίσεως - και ίσως ανεπαρκής, αυτό θα το ειδούμε- ναι. Εξετέθη πάρα πολύ και θα το ευρεί μπροστά του.

Έχει ανοίξει πολλά θέματα - και καλώς- και εύχομαι να τα καταφέρει. Πολύ φοβούμαι όμως ότι θα μείνει εις την ιστορία ως ο ηγέτης που πολιτογράφησε εκατοντάδας χιλιάδας αλλογενείς και έβαλε την χώρα υπό Διεθνή Οικονομικό έλεγχο. το δεύτερο (ίσως τροποντινά και το πρώτο) ήτο βεβαίως αναπόφευκτο, αλλά άντε να εξηγήσεις...
26/04 00:36  geokalp
θα θυμόσαστε και την πρώτη περίοδο Σημίτη, τι ανάγκη υπήρχε να "διευθετηθούν" τα ανοικτά θέματα, που τίποτε δεν έγινε ουσιαστικά, μόνο κάτι Ίμια κι αυτά στην αρχή

να σημειώσω ότι όπου πάει το ΔΝΤ κοιτάζει να βρει χρηματοδότηση από τις γειτονικές χώρες, τώρα έχει και τις δύο μέσα!

την ανεπάρκεια τη βαφτίζω "πολιτικό κόστος" και "πολιτικό περιτύλιγμα" ως προς τη παρουσίαση στους απαίδευτους εγχώριους
26/04 00:41  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Πάντως ακουγεται ενδιαφέρον, αν και πολυ δύσκολα θα περάσει.

Και πολυ φοβούμαι ότι δεν αντέχει να προσθέσει και άλλα βιδεάκια εις το "λεφτά υπάρχουν", "δε θα πληρώσει ο κοσμάκης", "τα χειρότερα επέρασαν". Οψόμεθα ασφαλώς.
26/04 00:57  geokalp
τα γκάλοπ είναι στο 31%-23% και οι λίγοι που ασχολούνται φωνάζουν για τους άλλους... κλασσικά πράγματα

τα γκάλοπ επίσης λένε ότι "ο κοσμάκης θα πληρώσει" γι'αυτό και το λέει και το ξαναλέει, μπας και πειστεί κάποιος

το παιχνίδι είναι πολύ σύνθετο σίγουρα, «Ιστορικής σημασίας»: $3.3δισ η εμπορική σχέση 2008 και όταν, εκτός ξενοδόχων και άλλων που ήδη αγοράζουν πάγια από Τουρκία, οι εισαγωγές μετακινηθούν προς τα εκεί, το διμερές εμπόριο πάει φουλ για $10δισ.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι