Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Χάνεται το αμερικανικό όνειρο
1308 αναγνώστες
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2007
20:45

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ αισθάνονται ότι το όνειρο, για το οποίο τόσες γενιές έδωσαν μάχη, σταδιακά χάνεται. Οικογένειες πάλεψαν για να δουν τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο και τώρα δεν μπορούν να αντέξουν τα αυξανόμενα δίδακτρα. Αλλοι πάλι οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία, καθώς δεν μπόρεσαν να καλύψουν το τεράστιο κόστος αναγκαίων ιατρικών θεραπειών και φαρμάκων.

 
Εκατομμύρια είναι εκείνοι, που καταφεύγουν στα δάνεια, αδυνατώντας να αποταμιεύσουν χρήματα από το μισθό τους. Υπό τις συνθήκες αυτές, δεν προκαλεί έκπληξη που δύο εκατομμύρια Αμερικανοί απειλούνται με κατάσχεση της κατοικίας τους.

 

 
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ωστόσο, είναι πως τα όσα συμβαίνουν στην αγορά στέγης θα μπορούσαν να διαχυθούν σε άλλους τομείς της οικονομίας. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία χάνουν χρήματα, με αποτέλεσμα να απειλούνται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών.

 

 
Οι τράπεζες χάνουν επίσης χρήματα ως αποτέλεσμα της πιστωτικής στενότητας. Οι εταιρείες έχουν λιγότερα κεφάλαια για επενδύσεις, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις.

 

 
Διανύουμε μία περίοδο σημαντικών προκλήσεων, αλλά και ευκαιριών, που δεν θα πρέπει να χάσουμε. Πρώτη προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πηγή του κακού, δηλαδή στην αγορά στέγης. Για τους περισσότερους Αμερικανούς, η κατοικία είναι το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο. Η αποτροπή μίας μεγαλύτερης κρίσης στο συγκεκριμένο τομέα σημαίνει επομένως οικονομική ασφάλεια για τις οικογένειες μεσαίου εισοδήματος.

 

 
Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε μία συμφωνία με τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους για «πάγωμα» των επιτοκίων σε ορισμένα δάνεια. Είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ανεπαρκές. Για αυτό και πριν από πολλούς μήνες είχαν προτείνει φορο-ελαφρύνσεις, που θα βοηθήσουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατοικιών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να αποφύγουν τη χρεοκοπία ή την κατάσχεση.

 

 
Για να αποτρέψουμε την επέκταση της κρίσης στην αγορά στέγης σε άλλους τομείς, θα πρέπει να ενισχύσουμε το εισόδημα του μέσου Αμερικανού πολίτη μέσω της αναθεώρησης του φορολογικού συστήματος. Θα πρέπει επίσης να περιορίσουμε δραστικά τη φορολογία εισοδήματος για συνταξιούχους με εισόδημα κατώτερο των 50.000 δολαρίων ετησίως. Μακροπρόθεσμα απαιτούνται σημαντικές αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης.

 

 
Χρειαζόμαστε μία νέα ηγεσία για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και τη διασφάλιση του οικονομικού μέλλοντος. Μία ηγεσία, που θα μπορεί να προκαλέσει ειδικά συμφέροντα και που θα ενώσει Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς σε έναν κοινό σκοπό. Και αυτό ακριβώς σκοπεύω να προσφέρω από τη θέση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

 
Σχόλια

10/12 21:09  ΚΥΠΡΙνΟΣ
και εγώ φωνάζω εδώ και καιρό,για ανακατανομή του πλούτου,ποιός ακούει?
Διάβαζα στην Κυρ.Ελευθεροτυπία ,αύξηση στα μακαρόνια,άλευρα 17%,γάλατα 12%,ψωμιά,πετρέλαια κλπ. ,αλλά έχουμε μείωση στη τηλεφωνία,ADSL κλπ οπότε ο πληθωρισμός "βγαίνει" στο 3%,βάσει του οποίου δίνονται οι αυξήσεις.Αν οι τράπεζες δεν με δανείσουν άλλο,γιατί είμαι χρεωμένος μέχρι το λαιμό ,άραγε θα έρθει η ύφεση? ΗΘικόν δίδαγμα :ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται.
11/12 08:57  geokalp
ο τύπος απλά δεν είναι ευθυγραμμισμένος με το "σύστημα" και ίσως έχει να προσφέρει κάτι νέο

όσο για την ύφεση που γράφεις, θα έρθει στους κλάδους που θα πέσει η καταναλωτική ζήτηση, η οποία τροφοδοτείται από το δανεισμό
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι