Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Δεν ξέρουμε
1169 αναγνώστες
Τρίτη, 6 Απριλίου 2010
20:48

Εάν κάτι υποστηρίζω σε σχέση με τα χρηματιστήρια είναι το information effect - την ενσωμάτωση της πληροφορίας στις τιμές των μετοχών.
Κι όποτε τυχαίνει κάτι ιδιαίτερο ψάχνω να βρω την πληροφορία που ενσωματώθηκε.

Σήμερα είναι μια μέρα που ψάχνω να βρω το γιατί και πως.
Αυτό που αναπαράγουν όλοι είναι η εξής αλληλουχία ειδήσεων
Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αλλά όχι φέτος
Η Ελλάδα επιδιώκει να βελτιώσει τη συμφωνία βοήθειας με την Ευρώπη - Στόχος να αποφευχθεί η προσφυγή στο ΔΝΤ
FT: Προς έκδοση ομολόγου στις ΗΠΑ η Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν ζητά επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας στήριξης
ΥΠΟΙΚ: Ουδέποτε ζητήσαμε τροποποίηση της συμφωνίας
η οποία έστειλε τα σπριέεντς των εγχώριων 10ετών ομολόγων στις 400μ.β. από τα αντίστοιχα γερμανικά bunds. Αυτά είναι επίπεδα προ της ένταξης της ελληνικής οικονομιας στη ζώνη του ευρώ.

Καλά όλα αυτά, όμως θεωρώ ότι το θέμα είναι κάτι διαφορετικό, που γράφτηκε και ξαναγράφτηκε αλλά μάλλον πέρασε στο ντούκου.
Και το θέμα είναι το απλό, που ακούγεται από τη προηγούμενη εβδομάδα αλλά βγήκε στην ουσία σήμερα:
Αποκλίσεις στο ύψος του ελλείμματος του 2009 διαπιστώνει η Eurostat - «Κενό» από δαπάνες
3,4 δις

Αποκλίσεις στον υπολογισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009 παρατηρούνται μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας, καθώς τα στελέχη της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat διαπιστώνουν ότι ενδεχομένως έκλεισε την περασμενη χρονιά πάνω από το 14% του ΑΕΠ.
ή
naftemporiki: Περίπου 40 ημέρες πριν από την επίσημη εξέταση της Κομισιόν για την πορεία υλοποίησης (διαρθρωτική και δημοσιονομική) του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί ακόμη να πείσει την Eurostat ότι το έλλειμμα για το 2009 ήταν 12,7% του ΑΕΠ και όχι πάνω από το 14%, όπως υπολογίζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που βρίσκονται εδώ και περίπου 15 ημέρες στην Αθήνα. Συγκεκριμένα οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν δαπάνες ύψους περίπου 3,2-3,4 δισ. ευρώ (1,4-1,5% του ΑΕΠ) οι οποίες αφορούν κυρίως χρέη των νοσοκομείων και κοινοτικές εισροές που αν δεν διευκρινιστούν θα οδηγήσουν σε αύξηση του ελλείμματος από το 12,7% στο 14,2-14,3% του ΑΕΠ για τον περασμένο χρόνο.

Σε αυτή την είδηση δεν δόθηκε μεγάλη σημασία γιατί εμείς εδώ, στην Ελλάδα, ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ήδη από τον Νοέμβριο. Τελευταία στιγμή δεν προέβη ο Παπακωνσταντίνου στην ανακοίνωση ελλείμματος 15% για το 2009.

"Η πρόβλεψη Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα ήταν στο 14,8%. Πέντε λεπτά πριν τα στείλουμε στις Βρυξέλλες μάς ειδοποίησαν να μην το πράξουμε γιατί ήθελαν να τα ξαναμελετήσουν.Τελικά, στις 21 Οκτωβρίου στέλνουν τα αναθεωρημένα στοιχεία με το έλλειμμα στο 12,7%. Ηταν προϊόν πολιτικής απόφασης. "
Δεν τα γράφω εγώ τα παραπάνω, τα λέει στις 21-2-2010 σε συνέντευξη ο επί ΝΔ ΓΓ της ΕΣΥΕ Κοντοπυράκης.

Εμείς μπορεί να τα ξέρουμε, μπορεί να τα συζητούμε μεταξύ μας, όμως κάποιοι από τους ξένους "επενδυτές ομολόγων" μάλλον δεν το γνώριζαν... Ή, κι αν το γνώριζαν, είχαν πειστεί από προηγούμενες δηλώσεις της κυβέρνησης για έλλειμμα 2009 στο 12.7%.

Οπότε πρέπει τώρα να διαλέξουμε:
α. κακώς ο Παπακωνσταντίνου δεν έβαλε το έλλειμμα στο 15% ήδη από τον Νοέμβριο
β. η νέα κυβέρνηση πολύ γρήγορα πιάστηκε να είτε να έχει κάνει λάθος εκτίμηση είτε να έχει πει ψέμματα

Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι ζήτησαν από τον Παπανδρέου και τον Παπακωνσταντίνου μέτρα για μείωση του δημοσίου ελλείμματος κατά 4% και εκείνοι πήραν μέτρα που κοστολογήθηκαν στο 6%. Ότι κι αν λέει αυτό.

Σχετικές μετοχές:
EURO FTSE ΑΛΦΑ ΑΤΕ ΓΔ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΚΥΠΡ ΜΑΡΦΒ ΠΕΙΡ ΤΤ
Σχόλια

06/04 20:54  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Γεω, ειλικρινώς σας λέγω, μην ψάχνεται δια λογική εξήγησιν, εν ου παικτοίς. Κυττάξτε τι λεγαμε με τον φαυλο την Μεγάλη Εβδομάδα εις το ιστολόγιον του. Αι αγοραι (τουτέστιν οι σαράφηδες του κόσμου ετούτου)θα δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα του σχεδίου, γονατίζουσαι την δύστηνον Ελλάδα.

Δεν έχει να κάμει με το 12 ή το 15 %, ούτως ή άλλως ξεύρουν ότι τα στοιχέια μας δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικότητα.

Το πραγματικό παίγνιον ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η Ελλάς. Απλώς ημείς, ή τουλάχιστον οι οξυδερκέστεροι ημών, ως υμείς, διερωτώμεθα το τι μας κτυπάει:

http://thrassos.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=21576&blid=10
Αναμείνατε, ακόμη είναι εν εξελίξει το κύμα. Οι περισσότεροι θα το καταλάβουν αφού σαρώσει τα πάντα. 5* πάντως εξ εμού, πάντοτε διότι το ψάχνετε.
06/04 20:56  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
ΥΓ Κάτι έχουν τα σχόλια, αλλά ας προσθέσω τούτο: πόσο γελοία μπορεί να είναι η διαπίστωσις "θα χρεοκοπήσετε, αλλά πρώτα θα σας σκίσωμεν?".

Δια ταύτα, καλόν είναι να τους καταλάβει εξαπίνης ο Γεώργιος.
06/04 22:24  geokalp
περί παιγνίου, ήταν χριστούγεννα 2008(!) όταν μου το συζήτησαν οι φίλοι εκ Λόντρας, που μόνο αρνητικό που φέρουν είναι ο τόπος που μένουν: γεμάτος ευρωσκεπτικιστές που έχουν πέσει έξω σε παρόμοια θέματα πάμπολες φορές

προχθές έτερος πρεσβύτερος μου ύφαινε άλλο πρωτότυπο σενάριο: ο ΓΑΠ βάζει τους Μέρκελ-Σαρκο-ζεί να του κάνουν τη ζωή δύσκολη για να πάρει τα μέτρα που θέλει

για όλα αυτά, ελπίζω οι αγορές να μας βγάλουν γρήγορα από τη δύσκολη θέση - κανείς δε νομίζω ότι θα αντέξει πολύ καιρό όλα αυτά
από την άλλη, προ ολίγου ο Παπα-χελάς περίλυπος θεωρούσε ότι το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να πάρει τις αποφάσεις που απαιτούνται
06/04 22:28  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
ΔΕΝ βγαίνουν τα νούμερα φίλε μου. Και οι Ευρωπαίοι συμπεριφέρονται ως δυνάσται. Μοχλόν πιέσεως άλλον δεν έχουμε. Οπότε ένα κανόνι θα τους επειθε να είναι προσεκτικότεροι.
07/04 13:54  geokalp
το ότι δεν βγαίνουν, μπορεί να άργησα να το παραδεχτώ, αλλά ..φαίνεται!
εξαίρετο ποστ, μακροσκελές αλλά με πολύ καλή περιγραφή εναλλακτικών σεναρίων: http://baselinescenario.com/2010/04/06/greece-and-the-fatal-flaw-in-an-imf-rescue/
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι