Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Γείτονας παππούς
730 αναγνώστες
Δευτέρα, 5 Απριλίου 2010
22:55

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά!

Προχθές το Σάββατο πέτυχα ύστερα από αρκετές εβδομάδες τον γείτονά μου, ένα παππού από τα Γιάννενα.
"Καιρό έχουμε να τα πούμε... πως τα βλέπεις τώρα τα πράγματα;" με ρώτησε, κι όπως το συνηθίζουμε, στο πόδι, ξεκινήσαμε μια κλασσική πολιτική συζήτηση, η οποία γρήγορα πήγε στα οικονομικά.
Του λέω ότι "δεν μας πιστεύουν πλέον οι Ευρωπαίοι, όταν 30 χρόνια μας δίνουν λεφτά να φτιάξουμε το σπίτι και εμείς αγοράζουμε κουμπιούτερ.."...
...
Με τα πολλά, ο παππούς πήγε για το μεσημεριανό του λέγοντάς μου σχεδόν συνωμοτικά:
".. και αν έχεις... αν... δεν ξέρω αν έχεις... αν έχεις πάντως μερικά... καλύτερα να τα χώσεις στο χώμα... πάρτα... αλλιώς στείλε τα κάπου έξω... αν... δεν ξέρω... αν έχεις...".

Αν ο παππούς-γειτονάς μου έχει φτάσει στο σημείο να μου λέει να σηκώσω τα λεφτά μου από τη τράπεζα, το θέμα έχει ξεχυλώσει όσο δεν πάει άλλο.
Θυμίζει τη γιαγιά από τα ωραία Τρίκαλα του '99 που έπαιρνε τηλέφωνο τη χρηματιστηριακή και ρωτούσε πως θα αγοράσει μετοχές...
Και αυτό βέβαια αυτό λέγεται bank run - wiki. Τυχαία πέτυχα και μια σχετική διαταγή του Προβόπουλου που εκδόθηκε πριν ακριβώς ένα χρόνο.

______________________________

«Εφυγαν» 3 δισ. από καταθέσεις μέσα σε μία εβδομάδα

Πού έφτασε το ύψος των καταθετικών κεφαλαίων τα οποία αποχώρησαν ατάκτως κι εσπευσμένα τα προηγούμενα 24ωρα από ελληνικές τράπεζες, παίρνοντας την άγουσα για το εξωτερικό; Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αρμοδίων τραπεζικών στελεχών, στα 3 δισ. ευρώ. Το ποσό, αναλογικά, θεωρείται και είναι πολύ μεγάλο, εφόσον αποδειχθεί στην πράξη. Κι αυτό γιατί το τρίτο κύμα φυγής ελληνικών κεφαλαίων από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα διήρκεσε λιγότερο από κάθε άλλη φορά. Για την ακρίβεια, μόλις μία εβδομάδα. Ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη και ολοκληρώθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα.

...

«Αν σε δύο μήνες και παραπάνω έφυγαν 10 δισ. και σε μόλις μία εβδομάδα 3 δισ., αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά», είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι τραπεζίτες. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_03/04/2010_396401

______________________________

του Ανδρεα Πετρουλακη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Σχόλια

05/04 23:12  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χριστός ανέστη!

Να ακούτε τους πρεσβυτέρους. Ολίγος χρυσός εις τον κήπο δε βλάπτει. άλλως τε οι αριθμοί δε βγαίνουν - και πώς με υποχρέωσιν πιστώσεως 4 εκατομμυρίων λογαριασμών ανα μήνα, κάθε μήνα?

http://thrassos.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=22682&blid=10

Η Ελλάς ευρίσκεται απλώς εις τα πρώτα στάδια της κρίσεως. Θυμηθείτε την Αλβιόνα με την Norhtern Rock. Αλλά πάλι, όλα περνάνε και ελπίζωμεν ότι ο γηραιός κύριος θα αποδειχθή υπέρ το δέον απαισιόδοξος. Δε συμφέρει κανένα να καταρρεύσει εντελώς η Ελλάς. Μονον εκ λάθους θα τους εκφύγει.
05/04 23:32  Goldmine
Σήμερα θα αφήσω αισοόδοξο μήνυμα. Τι κι αν είναι μπροστά η κρίση (που συμφωνώ μαζί σας καθώς και με το "κρύο αίμα";-) Υπάρχει Έλληνας που φοβάται πως δεν θα τα καταφέρει να επιβιώσει; Ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Όσο είναι καιρός προλαβαίνουμε τις εξελίξεις με αποφασιστικότητα. Όχι με μοιρολατρική προδιάθεση περιμένοντας με δεμένα τα χέρια να μας ρίξουν στη θάλασσα.
Λείψαμε τρεις μέρες και γλιτώσαμε την τρομολαγνεία των ΜΜΕ. Γύρισα άλλος άνθρωπος. Να βρούμε τις φυσικές πηγές για να ανανεώνουμε την ενέργειά μας χωρίς περιττά έξοδα. Σας θυμίζω πως το οπλοστάσιο του ήλιου, του δάσους, του καθαρού αέρα της βουνοκορφής, του νερού των πηγών, της βλάστησης στην ύπαιθρο, της ροής των ποταμών, των αγνών σπιτικών τροφών και της θάλασσας στο καλύτερο οικόπεδο του κόσμου που λέγεται Ελάδα σε συνδυασμό με την αξεπέραστη παράδοσή μας, μας κάνουν άτρωτους.Να τα αναζητάμε τα όσο είναι δυνατόν. Δεν είναι μακριά μας. Είναι παντού. Ακόμα και κάτω απ΄την Ακρόπολη όπου έχετε την τύχη εσείς οι δύο να πίνετε τον καφέ σας:-)
Ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται!
Χρόνια πολλά κι ευλογημένα!
05/04 23:47  Goldmine
Διόρθωση: <Ελλάδα> βέβαια το σωστό. Το έγραψα παραπάνω με ορθογραφία "πτώχευσης" με ένα -λ- λιγότερο:-)
05/04 23:59  geokalp
thrassos
ας ελπίσουμε είναι είμαστε ένα υπάκουο πειραματόζωο!
αληθώς ο Κύριος!

Gold
συμφωνώ απόλυτα με τη τρομολαγνεία!
αλλά μιας και γράψατε για "φυσικές πηγές" ας σας γράψω το παράπονό μου:
όποιος πάει μια ηλιόλουστη μέρα - σα τη σημερινή - στις ακτές της ανατολικής αττικής και κοιτάξει προς την Εύβοια, νομίζω ότι θα αγανακτήσει με τα αιολικά πάρκα που έχουν στηθεί: μέτρησα τουλάχιστον πέντε...
δυστυχώς, το ίδιο ισχύει σε όλη τη χώρα! ακόμα και σε περιοχές αγροτικές, οι μύλοι έχουν στηθεί στα υψώματα και όταν δεν εχει αέρα είναι σα να έχεις ολούθε σου σταυρούς του μαρτυρίου...
μα κανείς δεν είχε νου να δει το ακαλαίσθητο της υπόθεσης;

Gold όντως η Αθήνα τις μέρες που φεύγουν οι περισσότεροι είναι πιο όμορφα. και πας όπου θες χωρίς άγχος και κίνηση

χρόνια πολλά κι από 'δω!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι