Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
"Είναι το μέλλον μας!.."
1501 αναγνώστες
Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010
17:23

 

τo ελληνικό ζήτημα
δυστυχώς οι παράμετροι είναι πολλοί (χωρίς ιεράρχηση):
1α. δημόσιο χρέος (το ιδιωτικό χρέος είναι χαμηλό), συσσωρευμένο λόγω "πολιτικών προσλήψεων", λόγω Ολυμπιάδας αλλά και λόγω κρίσης [πακέτο €15δισ.(/28) σε τραπεζικό σύστημα]
1β. αναμένεται μικρότερη ανάπτυξη (στασιμότητα) τα επόμενα χρόνια
1γ. ανελαστικός/σπάταλος δημόσιος τομέας (υπερβολικό προσωπικό, μη χρησιμοποίηση "λογικών" ιδιωτικού τομέα, "επενδύσεις που πήγαν χαράμι", γραφειοκρατική θεώρηση)
2. διαφθορά/πολιτικό κόστος/αδύναμο πολιτικό σύστημα [υποκύπτει στις πιέσεις των ψηφοφόρων για ρουσφέτι/των ιδιωτών επιχειρηματιών (κρατικοδίαιτων εγχώριων και μιζαδόρων ξένων (Μίζενς) για τις δημόσιες συμβάσεις, νόμοι μόνο για τα μάτια των έξω, πχ καπνίσματος]
3α. κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας (κρατικός καπιταλισμός)
3β. μη ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας (πχ κλειστά επαγγέλματα, κόστη για γρηγορόσημα, επιδοτήσεις για επενδύσεις, ιδιωτικοποίησεις για επενδύσεις)
4. πλέον πιο αδύναμο τραπεζικό σύστημα (απόσυρση καταθέσεων προς το εξωτερικό, μειωμένη ζήτηση δανείων λόγω ύφεσης, αύξηση επισφαλειών λόγω ύφεσης, έλλειψη ρευστότητας γενικότερα)
5α. γενικευμένη παραοικονομία λόγω μεγάλου αριθμού αυτοαπασχολουμένων και ελλ. επαγγελματιών (υπολογίζεται σε 25-30% του ΑΕΠ ενώ στα τέλη του '80 ήταν περί το 40-45%), οι κρατικοί οργανισμοί δεν εισπράττουν φόρους
5β. απίστευτες φοροαπαλλαγές συντεχνιών, κλάδων [πχ εφοπλιστές (λόγω εμβασμάτων από το εξωτερικό), χαμηλή φορολόγηση τραπεζικού κλάδου (φορολογικός συντελεστής 2009 πχ Γιουρομπανκ, στο 5.4%, ήτοι φόροι/(έσοδα-έξοδα)], κλάδοι άνευ φορολογικών επιβαρρύνσεων (πχ ταξιτζήδες, λαϊκατζήδες) αλλά και οργανισμοί άνευ επιβαλλόμενης φορολογίας, όπως η Εκκλησία της Ελλάδας
5γ. απασχόληση υπαλλήλων χωρίς απόδοση ασφαλιστικών κρατήσεων, τόσο μεταναστών όσο και Έλ. (τουλάχιστον παλιά οι εργοδότες ρώταγαν ¨το ΙΚΑ να στο κολλάω ή να στο δίνω στο χέρι;")
5δ. ασφαλιστικό σύστημα σε αδιέξοδο (το αεροπλανάκι έχει ήδη σπάσει, χρειάζεται σερβις) αλλά και προβλήματα στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών παροχών
(ότι βασικό και μεγάλο ξεχνάω, παρακαλώ να μου το υπενθυμίσετε να το συμπληρώσω)

η συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2010 (link / λινκ)
"Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και θα προτείνει τυχόν απαραίτητα πρόσθετα μέτρα, στηριζόμενη στην εμπειρία του ΔΝΤ. Μία πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο."
Η Επιτροπή και η ΕΚΤ προβλέπονται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες (το κοινοτικό δίκαιο) ενώ οι όποιες αντιρρήσεις για τη χρησιμοποίηση του ΔΝΤ - κάτι που ΔΕΝ προβλέπεται από πουθενά και μόνο ο Χουντής επερώτησε σχετικά το ..κενό - πήγαν περιπατο χωρίς συζήτηση.
Γιατί το από το παράθυρο ΔΝΤ αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό βραχίονα ας ΜΗΝ απορήσει κανείς: το ΝΑΤΟ αποτελεί έναν ευρωπαϊκό βραχίονα και φαντάζομαι ότι για την χρησιμοποίηση του ΔΝΤ λειτούργησε η ίδια λογική {σήμερα δεν έχουμε στρατό, μέχρι να φτιάξουμε, που μάλλον δεν χρειάζεται να φτιάξουμε [Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων, υπέρ των ισχυρών (Γερμανίας)], ας επιτεθεί το ΝΑΤΟ στην Σερβία}

η μοιρασιά (πλιάτσικο ανά υπεύθυνο τομέα)
όποτε συνεδριάζει σχετικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είτε σε επίπεδο υπουργών είτε σε επίπεδο αρχηγών κρατών/κυβερνήσεων, θα βρισκόμαστε πιο κοντά στη λύση.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, και ειδικά τη φανερή συμφωνία της 11/2/2010, έχουμε την εξής λύση, η οποία είναι τριαδική και σε επίπεδο "μεταρρυθμίσεων":
α. η Επιτροπή (Κομισιόν/το μόνιμο μη-εκλεγμένο αλλά από τα κράτη διορισμένο υπουργικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) θα είναι υπεύθυνη για τα όσα χρειάζονται να γίνουν σχετικά με τον οργανισμό που αποκαλείται Ελληνικό Δημόσιο, όπως είναι οι περικοπές αμοιβών/επιδομάτων/προσωπικού, η αλλαγή της διοικητικής δομής, το πλαίσιο της υπαλληλικής απασχόλησης και του σχετικού συνταξιοδοτικού συστήματος, το ενιαίο μισθολόγιο, κλπ
β. η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεισφέρει στην ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος καθώς ανεξαρτήτου τι θα έχουν πιστοποιήσει ή τι θα πιστοποιήσουν οι 3-4-5 αξιολογητικοί οίκοι, αυτοί θα συνεχίσει να δέχεται ως ενέχυρο τους ελληνικούς τίτλους, τόσο της κυβέρνησης όσο και των τραπεζών, ακόμα και αν θεωρούνται junk.
γ. το ΔΝΤ, καθώς δεν προβλέπεται συγκεκριμένος ρόλος, θα είναι κάτι σα ..μπαλαντέρ: λίγο από όλα! Όμως εκεί που θα δώσει έμφαση θα είναι η ανάκτηση μέρους της χαμένης ελληνικής ανταγωνιστικότητας, κάτι που συνεπάγεται κυρίως αλλαγές στις συνθήκες που επικρατούν για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα: απελευθέρωση απολύσεων, ελαχιστοποίηση αποζημιώσεων, μείωση εργατικού κόστους, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και λοιπών περιορισμών ανοίγματος/κλεισίματος επιχειρήσεων, μείωση των επιδομάτων ανεργίας

Το ΔΝΤ θα προσφέρει βέβαια το τέλειο άλλοθι για οποιοδήποτε μέτρο (έχει ήδη) κριθεί αναγκαίο αλλά προσέκρουε στο ..πολιτικό κόστος.

τα φράγκα
το τολμηρό είναι ο μοναχικός δρόμος της Ιρλανδίας, η οποία από spread@3.5% πριν μερικούς μήνες έχει πέσει στο απόλυτο νούμερο του 4.6% για δεκαετές ομόλογο της προηγούμενης εβδομάδας, η πολιτική συμφωνία εντός της Κοινότητας (ο θεός να τη κάνει κοινότητα όταν ο καθείς φυλάει μόνο το κώλο του) περιέχει είτε διμερή βοήθεια προς την Ελλάδα με επιτόκιο κοντά στο 5% (έγραψαν 4.4% αλλά δεν το πιστεύω) είτε ευρωομόλογο, για το ΔΝΤ δειλά-δειλα μαθαίνουμε ότι δεν είναι σε θέση άμεσα να δώσει πάνω από €10δισ. καθώς δεν υφίσταται περίπτωση στάσης πληρωμών (χρεοκοπίας, μια περίπτωση που θα σήμαινε επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού δημοσίου χρέους, κάτι που στη περίπτωση της Αργεντινής συμφωνήθηκε να χρωστάει μόνο το 30% από τα όσα χρώσταγε πριν τη στάση πληρωμών - για ένα τέτοιο σενάριο δεν μιλάει κανείς).
Κατά συνέπεια, ένας συνδυασμός όλων των επιλογών νομίζω ότι θα ακολουθηθεί, αν και τίποτα δεν είναι βέβαιο πριν του Ευαγγελισμού.

πειραματόζωα
δεν πρόκειται για του Αρκά τη γνωστή σειρά αλλά για τη λέξη που μάλλον χαρακτηρίζει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη την κατάσταση του ελληνικού ζητήματος και τις επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι.
Δυστυχώς δεν βρήκα με βεβαιότητα ποιος ήταν ο πρώτος που τη χρησιμοποίησε, ίσως να ήταν ο Τσίπρας τον Νοέμβριο 2009.
Αυτός πάντως που πρώτος δήλωσε δημόσια ότι η Ελλάδα κατευθύνεται με μαθηματική ακρίβεια στο ΔΝΤ - καθώς κανείς δεν θα δανείζει την ελληνική κυβέρνηση αφού είχε αθετήσει (της ΝΔ) κάθε υπόσχεση που είχε δώσει - ήταν ο πρωθυπουργός του ευρώ, ο "κινέζος" Σημίτης. Ήταν τέλη Δεκεμβρίου 2008.


Σχετικές μετοχές:
ΑΛΦΑ ΑΤΕ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΚΥΠΡ ΜΑΡΦΒ ΠΕΙΡ ΤΤ
Σχόλια

21/03 17:43  Matador
τελικα νομιζω οτι η κριση μακροπροθεσμα θα μας κανει καλο σαν χωρα , ειναι ισως ο μονος τροπος να αλαξουν κακως κειμενα και νοοτροπιες δεκαετιων .
απο μονοι τους οι πολιτικοι δεν θα εκαναν παλι τιποτα ,ενω τωρα με τον μπαμπουλα της ευρωπης και του ΔΝΤ θα γινουν οι μεταρυθμισεις που ειναι απαρατητες.
21/03 17:47  geokalp
δηλαδή, θεωρείς ότι "θα ζήσουμε καλύτερα";
ότι το βιοτικό μας επίπεδο θα παραμείνει ως έχει, ίσως και να αυξηθεί;
21/03 17:54  Matador
τα επομενα χρονια θα ειναι δυσκολα το βιοτικο μας επιπεδο θα μειωθει , αλλα μετα θα ειναι καλυτερα.
geokalp δεν γινοταν να συνεχιστει η σημερινη κατασταση να δανειζομαστε και να καταναλωνουμε χωρις να παραγουμε
καποια στιγμη επρεπε να πληρωσουμε τον λογαριασμο.
21/03 18:04  geokalp
μιλώντας εν ονόματι του ανηψιού μου, ο οποίος θα "πληρώσει το λογαριασμό", που γράφεις, αυτός γιατί να πληρώσει ενώ είναι τεσσάρων ετών;
μήπως τα έφαγε;
(έχει προσδόκιμο ζωής 77 έτη και θα πάρει σύνταξη στα ..70;)

λινκ που προτείνω για προσεχτική ανάγνωση:
Πού πήγαν τα λεφτά;
Tου (πράχτορα) Αλεξη Παπαχελα
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_21/03/2010_395043

(βάλε μέσα και τους φοροκλέφτες που όσα δεν απέδιδαν γινόντουσαν ελλείμματα προς ισοφάριση των χαμένων εσόδων)
21/03 18:24  Frixos
Ο Φιντέλ Κάστρο ,(με βάση ότι η Κούβα είναι ζάμπλουτη από φυσικής απόψεως), έλεγε ότι για να αγοράσεις ένα τάνκ πρέπειε να δώσεις χίλια τσουβάλια ζάχαρη, (οπότε ο λαός έπινε πικρό τον καφέ της σοσιαλιστικής παρηγοριάς...)

21/03 18:30  Frixos
Συμπληρωματικά και ...Χριστιανικά οι δράστες της ληστείας του Ελληνικού λαού προσεύχονται δύο φορές , αντί μίας ,( όπως οι όντως χριστιανοί).

Μία πρίν την κλοπή για να πάει καλά η κλοπή και μία μετά για να ευχαριστήσουν τον Θεό που φύλαγε τσίλιες...
21/03 18:36  Matador
geokaip ο ανιψιος σου θα τα πληρωσει μαζι μετην κορη μου που ειναι 3 ετων .
προτεινεις αλλες λυσεις εφικτες?
στην ουσια δεν διαφωνω μαζι σου.
21/03 18:42  Frixos
Γράφει ο φίλος Matador,

...τα επομενα χρονια θα ειναι δυσκολα το βιοτικο μας επιπεδο θα μειωθει...

Αυτό το επόμενα προσδιορίζεται χρονικά φίλε Matador?

21/03 18:45  Matador
8 με 10 χρονια
21/03 18:50  Frixos
Ευχαριστώ Matador,

Παρόλου που θά έχω προσληφθεί μέχρι τότε ,ως υπάλληλος του Αγίου Πέτρου...
21/03 18:59  jerri
matador
να σε διορθώσω είναι όπως ακριβώς το έγραψε ο geokalp...
"με άλλοθι το ΔΝΤ" και όχι με τον μπαμπούλα του ΔΝΤ...
Το παιχνίδι είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο...
που λέει και το άσμα...
21/03 19:07  Matador
jerri χρησιμοποιησε οποιο ρημα θες !
οι αλλαγες πρεπει να γινουν!
και φταιμε και εμεις γιατι τους ψηφιζαμε ολα αυτα τα χρονια...

21/03 19:10  jerri
Σε αυτό δε διαφωνώ καθόλου. Αν και πολύς κόσμος έφαγε τον παπά της αποχής τη στιγμή που θα ψήφιζε οτιδήποτε έβρισκε μπροστά του πλην των "μεγάλων" κομμάτων...
Και το χειρότερο είναι ότι ο κόσμος αυτός νομίζει ότι έκανε επανάσταση...
21/03 22:57  geokalp
frixo
μια εκτίμηση κι από μένα σχετικά με το προσδιορισμό της ύφεσης, χρησιμοποιώντας κυρίως προηγούμενα δεδομένα (past data), όπως συνήθως κάνει η τεχνική ανάλυση:
κραχ '29 (και η Ελλάς πτωχεύει το 1932), το '37 η απαρχή τού Β'ΠΠ και η κατάσταση λύνεται με τη Γιάλτα το '45 [16 χρόνια]
η λογική του favlou είναι απόλυτα σωστή: όλα γίνονται πλέον πιο γρήγορα (http://favlos.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=12741&blid=31)
συνεπώς, τα 8-10 χρόνια του Matador κρίνονται εντός πλαισίου, εάν μάλιστα η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει πιο γρήγορα από ότι φαίνεται [δύσκολο, η οικοδομή δεν τραβάει στην Αμερική, περισσότερες ελπίδες από ναυτιλία (εμπορεύματα) και τουρισμό εφόσον πέσει σήμα να έρθουν ή αφήσουν πχ τη ραϊαναιρ ή του Στέλιου να φέρουν φθηνά τουρισμό] ο χρόνος μειώνεται κι άλλο
για οδηγό έχουμε και τα '73 και '79, και τα ΄80 και '82-'83 αλλά κυρίως το 2001-2003
το θετικό που έχουμε στην Ελλάδα: εύκολα χαλάμε (πολύ), εύκολα φτιάχνουμε (πολύ) - αν και αυτή τη φορά είναι αισθητά πιο δύσκολο γιατί έχει πέσει σύρμα (τελευταία παράγραφος: Σημίτης)
21/03 23:05  geokalp
Matador
λύσεις έγραψε κάποιες ο Βιλιάρδος και σε ποστ και σχόλια - αλλά είναι πολύ δύσκολες στη πράξη
λύσεις υποστηρίζει και ο ΚΥΠΡΙνΟΣ σχετικά με την ανάπτυξη παραγωγής
εγώ λύσεις προτείνω ότι έχει γράψει ο Αλέκος Παπαδόπουλος "Τα βήματα του Έστερναχ" αλλά όλα όσα έχει γράψει - γιατί τώρα ακολουθούνται πολλά αλλά όχι όλα ούτε ακριβώς
γιατί ο μοναδικός υπουργός οικονομικών όλων των εποχών στην Ελλάδα που έγραψε προϋπολογισμό και δεν έπεσε έξω ούτε μία δραχμή (1995 νομίζω) είναι "στην απέξω"?? [ο ίδιος έκανε τον Καποδίστρια Ι, ο ίδιος παραιτήθηκε όταν ανέλαβε υπουργός υγείας (χειριστής πιράνχας]

αλλά και μια λύση από μένα:
όλα τα νωπά φρούτα και λαχανικά να γίνονται μόνο εξαγωγή και εμείς να τρεφόμαστε μόνο με εισαγόμενα και με όσα έχουμε στους κήπους μας
(εννοείται να κόψουμε τα φυτοφάρμακα - μας έπιασαν πρόσφατα 2-3 φορές οι ρώσοι και τα γύρισαν πίσω - μοντέλο είναι οι φράουλες της Νέας Μανωλάδας που πάνε κυρίως Ελβετία και χλιδάτα ξενοδοχεία - εκεί οι πακιστανοί είναι έγκλειστοι σα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης με συρμοτόπλεγμα, παίρνουν €23 μικτά νόμιμα, όσο 4ωρο μερικής απασχόλησης, μείον €2-3 τη μέρα για νοίκι στη τρώγλη που ζουν)

είναι μια μεγάλη υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου αλλά μπορεί να φέρει κάμποσα λεφτά
τα δικά μας είναι σα βιολογικά μπροστά σε ιταλικά-ισπανικά κλπ
21/03 23:21  geokalp
jerri

έτσι δείχνει πλέον
ο ΓΑΠ δείχνει να μοιάζει περισσότερο στο παππού του... και ξέρεις τι παρατσούκλι είχε εκείνος (εκτός από δεινός ρήτωρ)
και φάνηκε όταν του ..ξέφυγε η συνάντηση με τον Δομινίκ κάπου τον περασμένο Νοέμβριο - απλά αγόρασε χρόνο μέχρι και τις 3/3
και συνεχίζει να το κάνει

δυστυχώς, το γράφει και ο πράχτορ Παπα-χελάς ότι ίσως το πολιτικό σύστημα δεν αντέξει τόσα μέτρα
ανέκδοτο: ρωτάνε το Σαχινίδη "τι έχετε να πείτε για τις αντιδράσεις των ταξιτζήδων;" ...
"μα...ήδη.. συζητείται να ..ανοίξει το ..επάγγελμα.."

το έγραψα κι αλλού: κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης δεν θα καταλήξουν κάποιοι να ξαναφάνε τα λεφτά
το βλέπει αυτό ο Παπα-νδρέου (που αποδεικνύεται πολύ προσεκτικός στις φράσεις που χρησιμοποιεί αλλά και στο timing) και όλη την ώρα λέει: "οι θυσίες θα πιάσουν τόπο"

ίσως βέβαια πιο έγκυρος να είναι ο Καρατζα-φύρερ: "Θα ιδρώσουμε, θα δακρύσουμε, θα ματώσουμε, αλλά η Ελλάδα θα διασωθεί. Πρέπει να τη διασώσουμε"
http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showplain?maindoc=8486674&maindocimg=7931565&service=97

τέλος, ένα που δεν έχω δει ακόμα να γράφεται:
σε ΟΛΑ τα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα, το ΠΑΣΟΚ είτε παίρνει ψήφους και από ΝΔ-ΛΑΟΣ, είτε μόνο από ΛΑΟΣ ή ΣΥΡΙΖΑ - το ΚΚΕ είναι μόνο πάντοτε στο "όχι"
νομίζω ότι είναι πρωτόγνωρο για τη κοινοβουλευτική ζωή αυτής της χώρας αλλά για να σιγουρευθώ ότι δεν έχει ξαναγίνει θα ρωτήσω να μάθω στα σίγουρα
22/03 00:00  geokalp
frixo

ξέχασα: υπάρχουν πιθανότητες η Ιαπωνία να είναι ο καλύτερος οδηγός (1989-2006 και 2008-?), ένα ..άριστο μέλλον για όλους
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι