Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
καπιταλιστική κρίση - update (16/02/10)
1290 αναγνώστες
Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010
16:28

Ευρωζώνη: Εμπορικό πλεόνασμα €22,3 δισ. το 2009
Επιστροφή σε θετική πορεία ακολούθησε η εμπορική δραστηριότητα της ευρωζώνης το 2009, καθώς το εμπορικό ισοζύγιο κατέστη εκ νέου πλεονασματικό, ενώ το 2008 είχε εμφανίσει σημανιτκό έλλειμμα.

Βάσει της αρχικής εκτίμησης της Eurostat το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης το 2009 έφθασε στα 22,3 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 54,7 δισ. ευρώ το 2008. Για το σύνολο της Ε.Ε. καταγράφηκε σημαντική μείωση του ελλείμματος, που άγγιξε τα 105,5 δισ. ευρώ από 258,4 δισ. ευρώ το 2008.

Η Ελλάδα πως μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω; Μπορεί το μέγεθός της να αλλάξει το πλεόνασμα της ΕΕ/ευρωζώνης σε έλλειμμα;

Για το σύνολο του 2009 η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,6%, σημειώνοντας την χειρότερη πορεία της για διάστημα μεγαλύτερου του μισού αιώνα.

ΙΟΒΕ: Μελέτη για τη διαχείριση υδάτινων πόρων
παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα η διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων ανά μόνιμο κάτοικο δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί χαμηλή, η προσφορά των υδάτινων πόρων έρχεται αντιμέτωπη με αρκετές προκλήσεις λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών, κλιματικών, δημογραφικών και κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών της χώρας. Έτσι, σε αρκετές περιοχές της χώρας (Θεσσαλία, Αττική, Νησιά Αιγαίου κ.ά.) η προσφορά αδυνατεί να καλύψει επαρκώς τη ζήτηση, ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο.

Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα, είναι μακράν ο μεγαλύτερος καταναλωτής υδατικών πόρων, απορροφώντας το 86% της συνολικής κατανάλωσης. Με την παρούσα παραγωγική και τεχνολογική δομή του, παρουσιάζει χαμηλή προστιθέμενη αξία ανά κυβικό μέτρο κατανάλωσης νερού και εμφανίζει σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης υδάτινων πόρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ-27, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χειρότερη θέση τόσο στην κατά κεφαλήν κατανάλωση, όσο στην προστιθέμενη αξία ανά m3 κατανάλωσης νερού στον αγροτικό τομέα.

Noμίζω ότι ο ως απάνω χρησιμοποιούμενος δείκτης είναι απαξιωτικός ;)

στο ίδιο
" 7. Εξέταση της δυνατότητας εφαρμογής συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων χρήσης υδάτων σε ελλειμματικές λεκάνες απορροής με έντονη αγροτική χρήση. "


 

Δημόσια Οικονομική μου έκανε ο Αντρίκος!
Είχε πρωτοέρθει στην Ελλάδα, εάν θυμάμαι καλά στα 36 του και πανύψηλος καθώς ήταν κυκλοφορούσε στη πόλη με ένα μικρό σκούτερ. Το μάθημα ήταν κοινό με των Οικονομικών και είμασταν στο δικό τους αμφιθέατρο. Το θέμα που γράφαμε τότε εξετάσεις ήταν στις άδειες δικαιωμάτων, αλιείας σε λίμνες - αέρια βιομηχανιών και κρατών - διόδια και γέφυρες. Το εγχειρίδιο ήταν του Stiglitz, ένας κόκκινος τόμος για την Αμερική και τα δημόσια οικονομικά τους, αν κάτι εξηγούν αυτά.
Σε κάθε περίπτωση, δε νομίζω ότι μπορούν να εφαρμοστούν όπως πρέπει τέτοια θέματα αδειών σε παγκόσμιο επίπεδο εάν δε συμφωνήσουν αυτοί που έχουν τη δύναμη, κυρίως οι μεγάλες και ρυπογόνες (επωφελούμενες) χώρες. Όσο περιμένουμε, ας δουν τι καθεστώς επικρατεί πρώτα με τους εγχώριους κυνηγούς και τα θηράματα τους.

Βρετανία: Σε υψηλό 13 ετών τα επιδόματα ανεργίας
νταμπλ ντηπ? Τελικά τι πρέπει να κοιτάμε, τα επιδόματα ανεργίας (που αυξάνουν ως βοήθεια προς τους δικαιούχους) ή στο ποσοστό ανεργίας; ή στα μισθολόγια εκτός αγροτικού τομέα;
σε κάθε περίπτωση συμφωνώ με την εκτίμηση της γκόλντμαν σακς ότι η ύφεση παραμένει U, στα πλαίσια της περίπτωσης 2001 - της χειρότερης ύφεσης από τη μεγαλή ύφεση μέχρι την επόμενη - και μου αρέσουν διάφορα σχήματα για τις νησίδες ανάπτυξης...

Ιταλία: Στα €85,1 δισ. ο επαναπατρισμός κεφαλαίων
τα 60 δισ. ευρώ είχαν τοποθετηθεί από πολίτες της χώρας σε ελβετικές τράπεζες.
καταβάλλοντας φόρο 5% επί του συνολικού ύψους των κεφαλαίων
Το νούμερο είναι μεγάλο, όμως μεγάλη είναι και η Ιταλία - εδώ διάβασα για 10, γιατρούς και δικηγόρους
Ακόμα διάβασα:
Δύο από τους τρεις επώνυμους που κινδυνεύουν να βρεθούν πίσω από τα κάγκελα για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα, ενώ ο τρίτος είναι πασίγνωστος επιχειρηματίας της Βορείου Ελλάδος.
Εφορία: Λουκέτα σε νυχτερινά κέντρα
Μεγάλη απάτη ύψους 1 εκατ. ευρώ
BOE: Ομόφωνη η απόφαση διατήρησης της πολιτικής
Η Επιτροπή ανέφερε χαρακτηριστικά πως «θα μπορούσε να είχε γίνει μια υπόθεση» για την επέκταση του προγράμματος νομισματικής πολιτικής ύψους 200 δισ. λιρών για την αγορά τίτλων με χρήματα της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς θα μπορούσε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο πιο γρήγορα και να περιορίσει τον αντίκτυπο στην ρευστότητα της οικονομίας.
Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,5% τον Ιανουάριο, υψηλότερα από το 2% που αποτελεί το στόχο της Νομισματικής Επιτροπής.
Δολάριο και γεν υποχωρούν καθώς η διάθεση για ρίσκο αυξάνεται
Στάχτη και Burberry...
Ανοιχτές τελικά οι Εφορίες λόγω... νομικών κωλυμάτων
Πληροφορίες του Capital Tax αναφέρουν ότι έγινε τελικά δεκτό από τον Γ. Παπακωνσταντίνου το αίτημα των εργαζόμενων στις εφορίες να μην συμπεριληφθούν τα έξοδα κίνησης που λαμβάνουν στο συνολικό εισόδημα και να φορολογηθούν κατά αυτό τον τρόπο στην κλίμακα

Έχει παραποιήσει η Goldman στοιχεία για το ελληνικό κυβερνητικό χρέος ή για το χρέος άλλων χωρών;
τελικά πολλοι είναι αυτοί, εκτός του καθηγητή Simon Johnson [πρώην Chief Economist of the International Monetary Fund], που κοιτούν τη Γκόλντμαν με μισό μάτι...
 


 


Υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη οι Ολλανδοί: ο ευφυέστερος λαός στην Ευρώπη τηρεί σκληρή στάση... και καλά...
-ποσοστό 92% σε σύνολο 5.300 Ολλανδών πολιτών, που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική και νομισματική ένωση
-ποσοστό άνω του 90% επιθυμεί και την αποχώρηση της Ολλανδίας και της Γερμανίας από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στα εθνικά τους νομίσματα.
Μάλλον τους λείπουν τα εθνικά τους νομίσματα...
Ισπανία: Ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένει ο Zapatero στο πρώτο εξάμηνο του 2010
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας ανήλθε στο 11,4% του ΑΕΠ το 2009
ΚΒW: Μείωση τιμής – στόχου για έξι τράπεζες:
Alpha Bank
σε 9,50 ευρώ από 11,70 ευρώ, για την EFG Eurobank σε 8,50 ευρώ από 11 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα σε 20 ευρώ από 25 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς σε 7,70 ευρώ από 10,30 ευρώ. Επίσης, μείωσε την τιμή – στόχο για την Τράπεζα Κύπρου σε 5,80 ευρώ από 6,80 ευρώ και για τη Marfin Popular Bank σε 2,50 ευρώ από 2,90 ευρώ
Τα κέρδη δεν θα είναι καλά το 2009 και προφανώς το 2010, το 2011 τέτοιες μέρες τι θα ανακοινώσουν;
 


 

Δημοφιλέστερος ο Ντ. Στρος Καν του Σαρκοζί στη Γαλλία
Σε ερώτηση ποιος πολιτικός θα ήθελαν να ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στη Γαλλία ο Στρος Καν συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό, 53%, διαφορά εννέα ποσοστιαίων μονάδων από τον Γάλλο πρόεδρο

ΑΕΚ: εποχή Αδαμίδη

Εξεταστική για το οικονομικό ναυάγιο! - Ερευνα και για τη Goldman Sachs το 2001

Το πρώτο μεγάλο «άλμα» στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας έκανε χθες η εταιρεία διαδικτυακής τηλεφωνίας Skype, η οποία έκλεισε συμφωνία με τη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, Verizon Wireless

Μια νέα Μεγάλη Ύφεση απέτρεψε το πακέτο κινήτρων ύψους 787 δισ. δολαρίων που εκπόνησε ο Μπάρακ Ομπάμα, το οποίο οδήγησε στη δημιουργία 2 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με νεά έκθεση του Λευκού Οίκου

Την έγκριση ένταξης στο ΠΔΕ έργων ύψους 6 εκ. ευρώ ζήτησε ο Υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας. Εξάλλου, εγκρίθηκε η διάθεση 1.175.368 ευρώ στην ΕΥΑΘ και επιχορηγήσεις 23,6 εκ. για οργανισμούς

Xαμηλότερα για πέμπτο συνεχόμενο μήνα η γερμανική επενδυτική εμπιστοσύνη

Ισπανία: Υπερκαλύφθηκε η έκδοση του 15ετούς ομολόγου
η έκδοση του 15ετούς κρατικού ομολόγου της Ισπανίας, ύψους 5 δισ. ευρώ, καθώς οι προσφορές υπερκάλυψαν σε σημαντικό βαθμό το αρχικό ποσό και ανήλθαν στα 13 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι τίτλοι δίνουν επιτόκιο 85 μονάδες βάσης πάνω από το swap rate που είναι το επιτόκιο αναφοράς, σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος προσκείμενο στην συναλλαγή. Η απόδοση έχει premium 12 μονάδων βάσης από την τρέχουσα απόδοση των 15ετών ομολόγων.
Πρόκειται για την πρώτη διάθεση ομολόγου από την ισπανική κυβέρνηση από τότε που οι ανησυχίες για τα κρατικά χρέη χωρών της Ευρωζώνης άρχισαν να γίνονται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
«Το ομόλογο της Ισπανίας προσφέρει ικανοποιητικό premium, ενώ η διάρκεια των 15 ετών είναι ελκυστική για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως τα pension funds», σχολίασε ο Axel Botte, αναλυτής της Axa Investment Managers στο Παρίσι.

Φραντζεσκάκης: «Η συμμαχία Olympic Αir - Aegean Airlines θα ευνοήσει τον ανταγωνισμό»
Οφέλη για τον ανταγωνισμό και τους επιβάτες βλέπει από την όποια συνεργασία μεταξύ των δυο μεγαλύτερων ελληνικών αεροπορικών εταιρειών ο πρόεδρος των αντιπροσώπων αεροπορικών εταιρειών στη χώρα μας, Ντίνος Φραντζεσκάκης.
Oφέλη από τη συγχώνευση/συνεργασία/καρτελοποίηση...
Γίνομαι σκληρός;
Από τα όσα γνωρίζω, "το άνοιγμα των αγορών" βοηθάει τον ανταγωνισμό...
Τώρα διαβάζουμε ότι η "συνεργασία" ωφελεί τον ανταγωνισμό και τους επιβάτες...
Αποφασίστε τι ισχύει να ξέρουμε να λέμε κι εμείς!

"Σοκ" στην αγορά φωτοβολταϊκών - επενδύσεις €1,5-2 δισ. υπ΄ ατμόν

Πλεονασματικός ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο


 

Στην ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά είναι προσωρινά. Η έκδοσή τους, εντάσσεται στο πλαίσιο της διαφάνειας και της έγκαιρης πληροφόρησης σύµφωνα µε το οποίο τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισµού κάθε µήνα, εκδίδονται πλέον σε συνοπτική µορφή στο πρώτο δεκαήµερο του επόµενου µήνα και επικαιροποιούνται µε βάση τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης κατά την τελευταία εβδοµάδα του µήνα αυτού.

ZZ: Παράλληλα, η χώρα μας στήθηκε στο απόσπασμα μέχρι τις 15 Μαρτίου για πρόσθετα σκληρά μέτρα. Μάλιστα, τα νέα μέτρα θα είναι καθ’ υπαγόρευσιν Βρυξελλών, ενώ η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει καν στην ψηφοφορία, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που –για άλλη μια φορά– δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα εργαλεία στήριξης της Ελλάδας έναντι της κερδοσκοπίας των αγορών, αγνοώντας τις προσπάθειες του Ελληνα υπουργού Οικονομικών

Παραμύθι: Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα όραμα, ένα «παραμύθι», που θα μας κρατήσει συντροφιά και θα μας δίνει ελπίδα στα δύσκολα που θα περάσουμε. Καλά τα μέτρα, οι περικοπές και οι θυσίες που καλούνται να επωμισθούν οι πολίτες για να μειωθούν το έλλειμμα και το χρέος. Αν όμως η Ελλάδα δεν αρχίσει να γίνεται ανταγωνιστική σε μερικούς τομείς και δεν εισέλθει εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης, ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος μιας παρατεταμένης περιόδου μιζέριας και στασιμότητας δίχως τέλος. Το πρώτο και βασικότερο πράγμα που απαιτείται είναι επιτέλους να «ανοίξουν τα παράθυρα» στη χώρα και να τελειώσουν οι στρεβλώσεις, που βόλεψαν κάποιους σε βάρος του υπόλοιπου πληθυσμού. Κλειστά επαγγέλματα, περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες, προστατευμένα καρτέλ, πολεοδομίες και αρχαιολογίες, που καθιστούν εφιάλτη τη μικρότερη επένδυση, και άλλα πολλά πρέπει να τελειώσουν τώρα. Ολα αυτά τα προνόμια και οι φραγμοί κοστίζουν ακριβά!

Τι έκαναν οι «αγορές» μπαμπάκα

Bombing our creditors to submission

Σχετικές μετοχές:
CAC DAX DOW EURO FTSE FTSEM FTSES NIKKEI USD ΑΛΦΑ ΓΔ ΕΕΕΚ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΚΥΠΡ ΜΑΡΦΒ ΠΕΙΡ
Σχόλια

17/02 23:06  jerri
Ούτε στο ΣΚΑΙ τόσες ειδήσεις μαζεμένες...
Χαρά στο κουράγιο σου!
24/02 11:53  geokalp
jerri

οι μέρες ήταν (είναι) φορτωμένες με ειδήσεις
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι