Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Χωρίς ανάσα (wonkish)
1059 αναγνώστες
Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010
13:17

Μίνι-αναδρομή στο ΔΝΤ και το ΠΣΑ

Γ. Παπανδρέου: Καμία ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ
Δεν έχουμε ανάγκη ούτε να φύγουμε από το ευρώ ούτε να προσφύγουμε στο ΔΝΤ Λόγω της διεθνούς κρίσης αναδεικνύονται τα ελληνικά προβλήματα και πληρώνουμε διπλά, γιατί οι επενδυτές φοβούνται και αντιδρούν με την ψυχολογία του όχλου.
Νο.2: Ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα είναι σε τεχνικό καθαρά επίπεδο, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από καιρό τη συνεργασία με το ΔΝΤ σε ζητήματα τεχνικά (π.χ. τις διοικητικές αλλαγές)
Νο.3:
Υπενθύμισε μάλιστα τη συνάντησή του, προ διμήνου, με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος Καν για τεχνικά, όπως είπε ζητήματα

Σε κάθε περίπτωση αυτό έγινε 11-01-10:
Αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στην Αθήνα:

 
Κλιμάκιο στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φθάνει αύριο στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες θα έχουν στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Ταμείου. Επισημαίνεται επίσης ότι το κλιμάκιο έρχεται μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, θα παραμείνει στην Αθήνα για μια εβδομάδα και θα εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την παροχή τεχνικής υποστήριξης από το ΔΝΤ τους επόμενους μήνες σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, την οικονομική πολιτική, και τη δομή της κρατικής διοίκησης, όπως και τη σύνταξη και εφαρμογή του προϋπολογισμού. Το κλιμάκιο θα κινηθεί στο πλαίσιο της περιοδικής παρακολούθησης των χωρών-μελών του Ταμείου. Αρμόδιος αξιωματούχος του Ταμείου αποσαφήνισε ότι τα στελέχη του ΔΝΤ έρχονται στην Αθήνα όχι για να συζητήσουν το ενδεχόμενο σύναψης δανείου, ή την τοποθέτηση της Ελλάδας υπό κάποιας μορφής επιτήρηση, αλλά για να πράξουν το ακριβώς αντίθετο, να έχουν διαβουλεύσεις σχετικά με το πώς θα αποβούν περισσότερο αποτελεσματικά τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί όπως και αυτά που θα ληφθούν στο μέλλον.

καθώς οι υπόλοιποι της τριανδρίας, που είχαν έρθει νωρίτερα (8/1/2010):
Υπό καθεστώς ευρωπαϊκού οικονομικού ελέγχου και ασφυκτικής επιτήρησης από κλιμάκιο αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει τεθεί από προχθές η κυβέρνηση - υγεία-άμυνα-εργασία

λινκ: Είναι πολύ δύσκολο να «δει» κάποιος την τρέχουσα κρίση στην Ελλάδα να έχει καλύτερο happy end. Κάθε προσπάθεια να υπάρξει μείωση του ελλείμματος στα επίπεδα που ορίζει το Μάαστριχ θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση. Η προσπάθεια να υπάρξει στήριξη της ελληνικής ανταγωνιστικότητας μέσω μείωσης μισθών θα οδηγήσει σε εφαρμογή σκληρών και μη αποδεκτών πολιτικών για αρκετά χρόνια. Τα μηνύματα, δε, δεν είναι διόλου θετικά: οι ανακοινώσεις για λήψη μέτρων περιορισμού των δαπανών έχουν, ήδη, ξεσηκώσει διαμαρτυρίες.

Τρισιέ: η συνδρομή της ΕΚΤ θα αφορά αυστηρά στο τεχνικό μέρος των μεταρρυθμίσεων.
Αλμούνια: Αποκλείεται η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ

λινκ: την αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης του 2008, από το 2,9% στην περιοχή του 2%, προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας με τα στοιχεία που έστειλε στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) - ΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΠΑΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ... έγραφα και με κεφαλαία μάλιστα...
Για την ακριβεια, όλα τα λεφτά είναι ο ρυθμός ανάπτυξης - μόνο τότε θα σταματήσουν...

ΒΒC-13/1: ακόμα και η περιορισμένη ανάμειξη του ΔΝΤ αγγίζει πολύ ευαίσθητο σημείο λόγω της σπέκουλας των αγορών ότι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Ελλάδας, μπορεί τελικά να χρειαστεί διεθνή βοήθεια


 

..το ΔΝΤ (4/1/2010) αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής πολιτικής περιορίζεται σταδιακά για επίπεδα χρέους πάνω από το 60% του ΑΕΠ, ενώ άλλη μελέτη (Sutherland, 1997) διαπιστώνει ότι για χρέος άνω του 100% του ΑΕΠ η δημοσιονομική πολιτική καθίσταται τελείως αναποτελεσματική

 

 

βλέπουμε το ανωτέρω διάγραμμα και την επίπτωση στην αποταμίευση

Δηλαδή οι εξαγγελθείσες πολιτικές αύξησης φόρων αλλά και περικοπής δαπανών ώστε να έχουμε αποταμίευση δεν λειτουργούν...
για την ακρίβεια λειτουργούν αλλά βγαίνει αίμα...
ενδιαφέρον λινκ για τους ορισμούς
us economy: Most of this is for Social Security, Medicare and Medicaid entitlement programs. The remaining portion of spending is discretionary, and over half of this portion goes towards Defense.
ορισμός: All policy by the government involving the collection and spending of revenue; ie "tax and spend" policy

D. B.: Βλέπει "παρακολούθηση" Ελλάδας από ΔΝΤ
Οι μόνοι που έπεσαν μέσα και μαλιστα πρώτοι, σα να το πρότειναν οι ίδιοι!
Σε φάση “στενής παρακολούθησης” (stand-by programme) του ΔΝΤ θα μπορούσε να περάσει η Ελλάδα εκτιμά η Deutsche Bank σε έκθεση (23/11) με τίτλο “Greece: Under pressure”, τονίζοντας τις αρνητικές διαπιστώσεις της ΕΕ για τη αποτελεσματικότητα των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος. Παράλληλα προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα υπερβεί το 135% του ΑΕΠ αν η κυβέρνηση δεν λάβει διαρθρωτικά μέτρα.Σημειώνεται πως τα προγράμματα stand-by έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις χώρες στην αντιμετώπιση μικρής διάρκειας προβλημάτων στο ισοζύγιο πληρωμών τους. Οι στόχοι ενός προγράμματος SBA σχεδιάζονται και συγκεκριμενοποιούνται με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων και οι εκταμιεύσεις προϋποθέτουν την επίτευξη αυτών των συγκεκριμένων όρων. Η χρονική διάρκεια ενός προγράμματος SBA είναι συνήθως 12-24 μήνες και η αποπληρωμή αναμένεται εντός 3 -5 χρόνων. Τα SBA’s μπορούν να παρέχονται σε προληπτική βάση - οι χώρες δηλαδή μπορεί να επιλέξουν να μην αξιοποιήσουν τα εγκεκριμένα ποσά αλλά διατηρούν τη δυνατότητα να το πράξούν εάν επιδεινωθούν οι συνθήκες. Τα SBA’s προβλέπει ευελιξία όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση, με τα πρώτα χρόνια του προγράμματος πρόσβασης ανάλογα με την περίπτωση.

Κατακλείδα:

Το κλειδί είναι η αναπτυξιακή πορεία,

αντιγράφω την DB: Deutsche Bank: Πιθανή η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το 2010

Παράρτημα (wonkish):
Στόχοι:
1. Η Ελλάδα πρέπει να εξέλθει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το αργότερο μέχρι τη λήξη του 2012.
2.
Η προσαρμογή θα γίνει μέσω της μείωσης τουλάχιστον κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2010 και το 2011 και τουλάχιστον 2,5% το 2012.
3.
Η προσαρμογή για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος θα περιλαμβάνει ετήσια διαρθρωτική προσαρμογή που οδηγεί σε ονομαστικό έλλειμμα που δεν ξεπερνά τα 21,270 δισ. ευρώ το 2010, τα 14,170 δισ. ευρώ το 2011 και τα 7,360 δισ. το 2012.
4.
Η προσαρμογή για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος θα περιλαμβάνει διαρθρωτική προσαρμογή που θα οδηγεί σε ετήσια μεταβολή στο συνολικό χρέος που δεν θα υπερβαίνει τα 22,240 δισ. ευρώ το 2010, τα 11,320 δισ. το 2011 και τα 4,510 δισ. το 2012.

Ελληνικό ΠΣΑ:

Ο Παπακωνσταντίνου στη παρουσίαση του ΠΣΑ 2010 υπολογίσε:

Μέτρα που οδηγούν στην ενίσχυση των εσόδων μέσα στο 2010: €6,140δισ.

Μέτρα που μειώνουν τις δαπάνες 2010: €3,62δις

Σύνολο: €9,76δισ.

 

Με βάση τον προϋπολογισμό 2010, έχουμε έλλειμα για το 2008 (τελευταία στοιχεία) €9,962δισ. ενώ από το δεύτερο πίνακα έχουμε έχουμε Ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης
σύμφωνα με τη μεθοδολογία του European System Accounts (ESA 1995)
Εκτιμήσεις για το 2009: €30,557δισ ενώ για το 2008 μόλις ..€18,506δισ.
Για φέτος προβλέπεται έλλειμμα ..€22,176 όταν τα μέτρα έχουν κοστολογηθεί ήδη €9,76δισ. στο ΠΣΑ.
Οι αφαιρέσεις [22,176 (θέλει η κομισιόν) - 21,270 (προϋπολογισμός 2010) = 906 εκ.] μας δείχνουν ότι 2ο πακέτο μέτρων δεν χρειάζεται από τα νούμερα. Και αν χρειάζεται, άντε μέχρι του ποσού των 906εκ. τα οποία άνετα μπορούν να περικοπούν από τις αγορές του δημοσίου (θα χάσουν οι ..προμηθευτές βέβαια...)
Δηλαδή, εάν το 2008 μετρήθηκε στοιχειωδώς σωστά, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.
Πρεμούρα:Αύξηση 9% σε ετήσια βάση για τα έσοδα του Προϋπολογισμού τον Ιανουάριο

update: με ΑΕΠ 2008 €239δισ. και μείωση 2% απο 2.9% για το 2008 και εκτίμηση για -2% τη περίοδο 2009-2010 είμαστε στα €233 δισ ΑΕΠ. Με έλλειμμα-στόχο 21,270 δισ. ευρώ το 2010 είμαστε στο 8.6% του ΑΕΠ.
Για τις πρωτογενείς δαπάνες, ο στόχος του 2008 μοιάζει εφικτός ή €10δισ. μείωση, για το οποίο έχουμε περίπου €3,5δισ. και σίγουρα όποιος διαβάσει κυβερνητικούς ισολογισμούς αμέσως μπορεί να βρει κωδικούς που μπορούν να μειωθούν πχ στο 20% του 2008.
Δεν γνωρίζω σήμερα τι ακριβώς σημαίνει "Χρηματοδότηση φορέων της Κυβέρνησης με ειδικά ομόλογα" (στο πίνακα 3.2 το δ.)


λινκ: η ελληνική να αποπειράται να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα κατά 10 δισ. ευρώ το 2010 και κατά 14 δισ. ευρώ επιπλέον κατά το 2011 και το 2012
Τρία πέτρινα χρόνια θα διανύσουμε «χωρίς ανάσα»
Γιατί δεν θα εμπλακεί το ΔΝΤ
Δεν βάζω τίποτε περί όπλων-αεροπλάνων-θωρακισμένων-αγωγών-πετρελαίου (το ακούσαμε κι αυτό)

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι