Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
IGS vs Eurozone
964 αναγνώστες
Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010
10:21

Τα PIGS βρίσκονται στο στόχαστρο όλων εδώ και εβδομάδες. Πρώτη βέβαια η χώρα μα, όμως ακολουθούν από κοντά και οι υπόλοιποι.
Δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω στοιχεία για την Πορτογαλία, οπότε IGS.


(επάνω: ευρωζώνη - μέση: GER-FRA-ITA - κάτω: ΙGS - πηγή)
 

Το πρόβλημα, όπως αυτό φαίνεται από τις μετρήσεις των δεικτών Purchasing Managers' Index - PMI (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών), είναι ότι ο βιομηχανικός κλάδος των τριών γουρουνιών δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στη χρηματο-οικονομική κρίση κυρίως γιατί επικρατεί χαμηλή ζήτηση για τη παραγωγή των εξαγωγικών προϊόντων τους. Αντίθετα, οι ισχυρές οικονομίες έχουν αρχίσει να ξεπερνούν το πάτο τους.
Έχουμε δηλαδή καθαρά ευρωζώνη δύο ταχυτήτων.

(εννοείται ότι μετά έχουμε σπριένντς, σι ντι ες ες και ελλείμματα προϋπολογισμού στο ρεπορτ του λινκ)

Η Αμερική συνολικά βρίσκεται στα επίπεδα της ευρωζώνης.


 

Και νομίζω ότι κάπως έτσι φαίνεται μια διαφορά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η κάθε ευρωπαϊκή χώρα συγκρίνεται με την άλλη, σα να συγκρίνουμε το Νέο Μεξικό με την Νέα Υόρκη.
Θεωρώ δηλαδή ότι υπάρχει θέμα εμβάθυνσης της ολοκλήρωσης και ανάδειξη των επιμέρους συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε ευρωπαϊκής περιοχής.

Σχόλια

02/02 11:09  favlos
Το προηγούμενο άρθρο μού έλυσε την απορία αν όντως ισχύει ότι τα ντουβάρια που με περικλείουν κινούν την παγκόσμια οικονομία και βέβαια την δικιά μας.

Μέσα από την κρίση των P(I)IGS θα ήταν καλό να την κάνουν γυριστή τα μικρά γουρουνάκια θέτοντας επιθετικά θέμα δύο ταχυτήτων και τόσα άλλα πού καλύτερα γνωρίζεις.
02/02 12:05  geokalp
favle καλημέρα
τα ντουβάρια - για την ακρίβεια - είναι ο προπομπός κάθε ανάκαμψης
[αντίθετα, η μείωση φόρων - που πολλοί επαγγέλονται - έχει σημαντική χρονική υστέρηση όσων αφορά τη δυναμική που δίνουν στην ανάπτυξη]

το θέτεις όμορφα όσον αφορά τα τρία (τέσσερα) γουρουνάκια αλλά επιμένω να σε βάλω σε προβληματισμό καθώς όλα εντός ΕΕ/ΟΝΕ είναι εξωτερική πολιτική/διπλωματία και πολύ λιγότερο οικονομία και αριθμοί:
επειδή δεν είναι τουλάχιστον σοβαρό για κανέναν να βγουν κάποιες χώρες εκτός ΟΝΕ, θεωρώ ότι ο Παπανδρέου Β' είχε καλύτερη ιδέα όταν πρότεινε τα ΜΟΠ στα '80ς
πρόσθεσε τα κολλητιλήκια του Γ' με Θαπατέρο
οπότε
ή εξαγγέλεται στοχευμένο πρόγραμμα για τη στήριξη των γουρουνιών και όποιων άλλων περιοχών ΟΝΕ/ΕΕ υστερούν (με κόψιμο νέου χρήματος, ή άλλο τρόπο - υπάρχουν)
ή η Ελλάς και οι λοιποί από τώρα θα πρέπει να θέσουν τώρα θέμα μεγαλύτερης ενίσχυσης τους από το ΕΣΠΑ ΙΙ 2014-2000 (αυτό διαχρονικά βαίνει μειούμενο πχ για την Ελλάδα προς όφελος πχ Πολωνίας και άλλων νέοφέρμενων), μαζί και για τη νεα ΚΑΠ που θα συζητηθεί σε λίγους μήνες. αυτά αποφασίζονται καμποσα χρόνια νωρίτερα.

θεωρώ ότι ένα αντάλλαγμα για αυτά θα μπορούσε να ήταν η υπο κηδεμονία διάθεση των νέων κονδυλίων ώστε "αξιοκρατικά" να μοιραστούν σε γερμανικές-γαλλικές εταιρείες/επενδύσεις εντός Ελλάδας
02/02 12:08  χορδιστής συναισθημάτων
Ε.Υ.Γ.Ε. και στους δυό!
Βάλτε και άλλες 4-5 φυλές στο τέλος!
02/02 13:59  geokalp
χορδιστή

μάλλον δεν το πιάνω το σχόλιό σου...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι