Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
leading - lagging
807 αναγνώστες
Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2010
10:54


Το διάγραμμα αυτό είναι αποκαλυπτικό ως προς τις συνιστώσες του αμερικάνικου ΑΕΠ - και όχι μόνο, φαντάζομαι ότι και στην Ελλάδα έχει εφαρμογή - και πως η κίνηση των συγκεκριμένων μεγαθών οδηγεί (lead) ή ακολουθεί (lag) την πραγματική οικονομία.
Βλέπουμε δηλαδή πόσο συνεισφέρουν τρεις τομείς (επενδύσεις σε αγορά κατοικίας-μηχανολογικό εξοπλισμό/software-υποδομές γενικά) στο νούμερο της οικονομικής ανάπτυξης, όπως αυτή μετριέται μέσω του νούμερου του ΑΕΠ.

Η οικοδομή χτίζει και το ΑΕΠ
Η κουβέντα αυτή είναι χρόνιο κλισέ και για την εγχώρια οικονομία: η οικοδομή κινεί την οικονομία ή η οικοδομή συντηρεί 50-100 επαγγέλματα ή χωρίς να χτίσουμε ότι υπάρχει η οικονομία δεν πάει βημα. Και όταν λέμε οικοδομή, τα παραπάνω κλισέ δηλαδή, εννοούμε οικοδομές κατοικιών (residential investement).
Στο διάγραμμα η κόκκινη γραμμή αντιπροσωπεύει τις επενδύσεις στην αγορά κατοικίας. Βλέπουμε ότι ήδη από το 2006 δεν προσφέρει ανάπτυξη στην αμερικάνικη οικονομία.
Εννοείται πως οι επενδύσεις στην αγορά κατοικίας οδηγούν, είναι leading indicator.

Μηχανολογικός εξοπλισμός και προγράμματα υπολογιστών (πράσινη γραμμή)
Αυτά είναι σε πλήρη αντιστοιχία (in line) με την πορεία της οικονομία, στην ουσία μας δείχνουν πως αυτή κινείται, χωρίς όμως ούτε να τη προβλέπουν ούτε να την ακολουθούν.

Επενδυσεις εκτός αγοράς κατοικίας, πχ υποδομών (μπλέ γραμμή)
Αυτού του είδους οι επενδύσεις είναι αργός δείκτης (lagging indicator) της ανάπτυξης του ΑΕΠ. Και ενώ ξεκίνησαν να πέφτουν τελευταίες, ίσως μόλις να έκαναν πάτο, κοντά δύο (2) ολόκληρα χρόνια από τον αντίστοιχο πάτο των επενδύσεων της αγοράς κατοικίας.

Συμπερασματικά, η ανάπτυξη περνάει μέσα από τα ντουβάρια που χρειάζονται για να μένει κάποιος. Όσο κλισέ κι αν είναι, αυτός είναι ο δείκτης που οδηγεί τις οικονομίες του κόσμου.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι