Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Στρατηγικές εξόδου (προβλέψεις 2010)
949 αναγνώστες
Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010
12:28

...στο τέλος του 2010 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται να «ανατρέπει την προηγούμενη κατάσταση» ενεχυρίασης των ομολόγων, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην Ελλάδα αν δεν βελτιώσει τη δημοσιονομική της εικόνα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100004_30/01/2010_388859

To συγκεκριμένο μέτρο - εάν αποσυρθεί, δηλαδή έχουμε "στρατηγική εξόδου" - θα είναι η πραγματική καταδίκη της χώρας και βέβαια των εγχώριων τραπεζών που έχουν ενεχυριάσει τα εγχώρια κρατικά ομολογα στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστού.

Στην Αμερική το αντίστοιχο μέτρο είναι η αγορά από τη FED των RMBS που κατέχουν οι αμερικάνικες τράπεζες. Η "στρατηγική εξόδου"της FED είναι να ξεκινήσει στο προσεχή Μάρτιο - να σταματήσει δηλαδή να τα αγοράζει από τις τράπεζες - σύμφωνα με τα τελευταία ανακοινωθέντα της.

Επειδή η ΕΚΤ χρονικά υστερεί στην υφεσιακή της κατάστασης σε σχέση με τις ΗΠΑ, έτσι σωστά τοποθετεί αργότερα τη δική της έξοδο, ακουλουθώντας την FED.
Θεωρώ ότι η FED πράγματι θα το κάνει τον Μάρτιο, αρχίζοντας έτσι επίσημα την παγκόσμια απόσυρση των μέτρων στήριξης.
Θεωρώ όμως ότι δεν πρόκειται να πετύχει η στρατηγική αυτή καθώς είναι ..νωρίς - δίνω 2/3 πιθανότητες να μην πετύχει.
Και αυτό θα φανεί τόσο από τη δυσκολία των αμερικανικων τραπεζών να επεκτείνουν την πιστωτική τους βάση, όσο και από τις αυξημένες πιθανότητες παρατεταμένης υφεσιακής περιόδου ("W" ή 1937/1983) στην ευρύτερη οικονομία, μετά την σχετική ανάκαμψη των Q3-4 του 2009, πιθανότατα και των αρχών του Q1 2010 - αυτό έχουμε λίγο χρόνο να το δούμε. Δηλαδή, η FED, αφού πρώτα αρχίσει την απόσυρση των μέτρων μέτρων στήριξης, θα αναγκαστεί να τα επαναφέρει.

Κατά η συνέπεια, η ΕΚΤ θα έχει αρκετό χρόνο, περίπου 6 μήνες, να αποφασίσει πραγματικά εάν η δική της στρατηγική εξόδου θα μπορεί να ξεκινήσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Θεωρώ ότι η Αμερική, η FED και η κατάσταση της οικονομίας θα είναι ο οδηγός της ΕΚΤ.

Γιατί όσο "αισιόδοξος" και να είμαι για την ελληνική οικονομία, η οποία επίσης χρονικά υστερεί στην υφεσιακή της περίοδο σε σχέση με την Ευρώπη, ο κυριότερος λόγος επιδείνωσης των δημοσίων οικονομικών - εκτός των διαρθρωτικών προβλημάτων - είναι το ρευστό που δεν εισέρχεται από τις "εξαγωγές" μας, τη ναυτιλία και τον τουρισμό.
Και αυτό εάν συμβεί για τρίτη χρονιά, το 2011, θα σκάσουμε σίγουρα.

υγ. απαιτήσεις ξένων τραπεζών από την Ελλάδα (Σεπ'09 σε $)

ακόμα ένας πίνακας χρέους

Σχόλια

30/01 14:44  romanov
Πολύ καλό άρθρο. Χρειάζεται ακόμη περισσότερη αισιοδοξία, γιατί τα πράγματα φαίνεται να καλυτερεύουν. Αν θέλεις, κοίταξε το
http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/1674.aspx
30/01 16:01  geokalp
romanov

"τα πράγματα φαίνεται ότι καλυτερεύουν", για ποιους;
30/01 16:34  jgeorg
εγω συμφωνω με ΓΕΟΚΑΛΠ. Μεγλο στοιχημα το 2010 για τις δυτικες κοινωνιες και ολο παιχνιδι θα παιχτει στο καυτο τριγωνο εμπορευματα-ανταγωνιστικες υποτιμησεις-πληθωρισμος. Εχω την πεποιθηση ότι μετα τα αναγκαια "ταρακουνηματα" θα ισορροπησουμε προς την σωστη κατευθυνση.

Οσον αφορά την Ελλαδα εαν παρουμε γρηγορα-ολα τα αναγκαια μετρα με 1 ή 2 χρονια καθυστερηση θα βαλουμε τις βασεις μακροχρονιας ανακαμψης. Θεωρω εξισου σημαντικο περα απο την γενναια περικοπη δαπανων την μεταρυθμιση/φιλελευθεροποιηση της οικονομιας. Το λεω γιατι η συντεχνια των ΔΥ μπορει να ειναι η ογκοδεστερη/σημεντικοτερη αλλα ειναι 1 απο τις πολλες συντεχνειες που κρατον την Ελλαδα πισω. Μπορουμε να ελπιζουμε σε ανακαμψη μονο εαν σπασουμε ολες τις συντεχνειες και η οικονομια χωρις δεσμα αφεθει ελευθερη να τρέξει σε τουτη την προικισμενη χώρα.
30/01 16:39  jgeorg
Υπαρχει υγιεστερος τροπος να αυξηθουν οι μισθοι απο το να υπερχρεονουμε τα δισεγγονα μας για να διατηρουμε απατηλο επιπεδο διαβιωσης. Μπορουμε να ελευθερωσουμε την οικονομια μας και να τρέξει! Ετσι με συνεχως μειουμενη ανεργεια θα εχουμε το επιθιμητο επιπεδο διαβιωσης για τον μεσο Ελληνα και τα αγεννητα δισεγγονα μας δεν θα γεννιουνται με θηλια στο λαιμο!
30/01 18:22  romanov
Καλυτερεύουν για την Ελλάδα. Τώρα για ποιούς, έχεις δίκιο.
01/02 10:57  geokalp
jgeorg
από τα όσα έχω διαβάσει τους τελευταίους μήνες, όσοι γνωρίζουν πχ Στουρνάρας-Χαρδούβελης, κινούνται στο πλαίσιο που θέτεις
κατά μία έννοια είναι μια καλή ευκαιρία για τη χώρα αυτή να ξαναπάρει μπρος

romanov
σα να έχεις εσωτερική πληροφόρηση
θεωρώ ότι θα έχουμε εικόνα για τα εγχώρια περί τον Μάρτη-Απρίλη το νωρίτερο
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι