Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Πιο αισιόδοξοι από τους Έλληνες
1121 αναγνώστες
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010
11:45

Nomura: Η Ελλάδα δεν οδεύει προς χρεοκοπία

Η Nomura αναφέρει ότι η ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα επιτρέψει στα ελληνικά ομόλογα να «διολισθήσουν» εκτός των προϋποθέσεων που θέτει η ίδια. Το κόστος μίας αντίθετης προς αυτή στάσης θα υπερβεί σημαντικά τα οφέλη της διατήρησης της νομισματικής σταθερότητας, σημειώνει η Nomura. Αναφέρει, παράλληλα, ότι η ΕΚΤ δεν θα χρειαστεί να βρεθεί στη θέση να «διαλέξει» πώς θα κινηθεί, ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης θα έχουν «σημαντικό αντίκτυπο» στο έλλειμμα του 2010 και ότι τα ελληνικά ομόλογα το Δεκέμβριο του 2010 θα βρίσκονται πάνω από το Α- από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης, το οποίο ως προϋπόθεση αρκεί.

Πράγματι, θεωρούμε εξαιρετικά μεγάλη την πιθανότητα το ελληνικό έλλειμμα να παρουσιάσει από το 2009 στο 2010 μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Ευρώπη, αναφέρει η Nomura.

Δεδομένου ότι η Nomura είναι ιαπωνική, και εκεί τα επίπεδα δημοσίου χρέους είναι σε ύψη παγκοσμίου ρεκόρ ανεπτυγμένης/υποανάπτυκτης χώρας, η άποψή της έχει βαρύνουσα σημασία καθώς εκεί είναι ..εκπαιδευμένοι ύστερα από 15-20 χρόνια δημοσιονομικών ανισορροπιών.

Συγκεκριμένα, η Ιαπωνία στις καλές χρονιές του 2004 είχε έλλειμμα 7.57% του ΑΕΠ της ενώ η εκτίμηση δημοσίου χρέους για το 2008 ως προς το ΑΕΠ ήταν από 173% (ΟΟΣΑ) έως 199% (ΔΝΤ)

Νομίζω ότι είναι η πιο αισιόδοξη άποψη σχετικά με την Ελλάδα, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη προηγούμενες εκτιμήσεις τους, μέσα σε όλα αυτά που δημοσιεύονται.

2/12/09: Nomura: Βιώσιμη η εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους: Η βιωσιμότητα της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας δεν τίθεται εν αμφιβόλω, τουλάχιστον όχι σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης. Όπως εξηγεί ο Laurent Bilke που υπογράφει την έκθεση, το ποσοστό του βραχυπρόθεσμου δημόσιου χρέους με ορίζοντα ωρίμανσης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια είναι σε συγκρίσιμα επίπεδα με της Γερμανίας, και χαμηλότερα έναντι αυτών της Ισπανίας ή της Ιταλίας. Το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, που στην ουσία προσδιορίζει και την έννοια της βιωσιμότητας όπως αναφέρει η έκθεση, απέχει κατά πολύ από τα υψηλά των αρχών της δεκαετίας του 1980, παρά το γεγονός ότι το ύψος του χρέους βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ. Σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, η Ελλάδα βρίσκεται πιθανότατα σε δυσχερέστερη θέση από πολλές άλλες χώρες, σημειώνει η Nomura.

9/12/09: Nomura: Δεν ανησυχεί για χρεοκοπία, έλλειμμα: ...θεωρώντας μακρινό σενάριο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας σε σημερινή (8/12) έκθεσή της. Ο οίκος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η εξέλιξη του spread του ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού είναι σχεδόν ίδια με αυτήν του 2008, σημειώνοντας ότι είναι φυσιολογική κίνηση που εμφανίζεται στα τέλη του έτους λόγω των περιορισμών ρευστότητας. Αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα σε δύσκολη θέση, ενώ το έλλειμμα δεν αναμένεται να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα. Ο δανεισμός της χώρας το 2010 αναμένεται να μην ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ, σταθερός σε σχέση με τα εφετινά επίπεδα, αναφέρει η Nomura.

10/12/09: Nomura: Αγοραστική ευκαιρία οι ελληνικές τράπεζες: Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι δεν περιμένει πως οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν ζητήματα ρευστότητας, ότι έχουν επαρκή κεφαλαιοποίηση, ενώ αναμένει ανάκαμψη στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων το 2011. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι τα μακροοικονομικά ρίσκα συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση των τραπεζών.

Σχετικές μετοχές:
EURO FTSE FTSEM FTSES ΑΛΦΑ ΓΔ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΠΕΙΡ
Σχόλια

14/01 20:08  Goldmine
Καλησπέρα geokalp.
Να και μια φωνή αισιοδοξίας,
φωνή βοώντος εν ερήμω
και ανύδρω και αβάτω...
15/01 09:29  geokalp
καλημέρα gold
υπήρχαν εποχές που ήμουν πιο ..απαισιόδοξος!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι