Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Η υλοποίηση λείπει
920 αναγνώστες
Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009
19:23

Όσοι διαβάζουν το παρόν ξέρουν καλά ότι διακρίνεται από πεσιμισμό.
Ο κύριος λόγος είναι, επιγραμματικά, ότι η παγκόσμια οικονομία πάει να γυρίσει ένα μεγάλο κύκλο που ξεκίνησε από τα '70s, ο οποίος διαδέχτηκε ότι είχε απομείνει από την ύφεση της δεκαετίας του '30. Απλά, η τωρινή μετάβαση πιέστηκε πάρα πολύ ώστε άργησε να ξεκινήσει και τα αποτελέσματά της, με τη σειρά τους, θα αργήσουν να διαχυθούν. Ευτυχώς/δυστυχώς, τα πράγματα κινούνται πολύ γρηγορότερα ακόμα και σε σχέση με 10 χρόνια πριν.

Δεν ανήκω σε αυτούς που γνωρίζουν "από μέσα" τι συμβαίνει στη νέα εγχώρια κυβέρνηση, όμως νομίζω ότι οι προ ολίγου δηλώσεις Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσαν τα βασικά του προηγούμενου ποστ.
Ο ΥΠΟΙΚ, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
αποκρατικοποιήσεις - αύξηση της έμμεσης φορολογίας - μείωση των κρατικών δαπανών / περιορισμός των πραγματικών απολαβών στο δημόσιο τομέα - διαρθρωτικές αλλαγές - συνταξιοδοτικό - "περιμένει την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ στο -0,3% το 2010"

Τρία σχόλια:
1. διαρθρωτικές αλλαγές: εάν καταφέρουν μόνο να αλλάξουν το διοικητικό χάρτη της χώρας (δήμοι-νομαρχίες-περιφέρειες), βασικά να τον μικρύνουν/συγχωνεύσουν, εξοικονομείται ένα κονδύλι που μπορεί να φτάνει τα €5 δισ. Αμέσως, περί τους 12,000 αιρετούς (τρομάρα τους) στο δρόμο, αφού βέβαια έχουν πρώτα φεσώσει κάθε δήμο αυτής της χώρας.
2. αποκρατικοποιήσεις: ο φόβος είναι οι πιστωτές να ζητήσουν την Ακρόπολη. Κυριολεκτώ.
3. αύξηση ΑΕΠ 2010@-0.3%: νομίζω ότι προσπαθεί να χαμηλώσει τον πήχη ώστε να έχει το περιθώριο να εκπλήξει. Εάν η παγκόσμια οικονομία "τσιμπίσει" έστω και λίγο, η εγχώρια ανάπτυξη 2010 θα είναι μέχρι και οριακά θετική.

Σε αυτά που δεν ανέφερε να προσθέσω το ΕΣΠΑ που θα τρέχει μέχρι το 2013-15-16, και δεν βλέπω λόγο η ΕΕ να μην προγραμματίσει, ήδη από τις επικείμενες συζητήσεις εντός 2010, και το ΕΣΠΑ ΙΙ (το νο.6 συνολικά θα είναι για την Ελλάδα)

Να κάνω και μια πρόταση: ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕ την ανάγκη μείωσης της φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής. Μόνο εάν πειστούν οι περισσότεροι ότι η παραοικονομία μακροπρόθεσμα βλάπτει υπάρχει περιθώριο να διορθωθούν πέντε πράγματα στο φτωχό κράτος των πλούσιων κατοίκων. Ειδάλλως, θα γίνουμε πραγματική επαρχία της ΕΕ.

Τέλος, νομίζω οι περισσότεροι Έλληνες σκέφτονται όπως ο Αλμούνια:
«Θετικές εξαγγελίες, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν»

Σχόλια

16/12 19:57  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
...Τέλος, νομίζω οι περισσότεροι Έλληνες σκέφτονται όπως ο Αλμούνια:
«Θετικές εξαγγελίες, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν»...
Aκριβώς έτσι
Συμφωνώ με τις εκτιμήσεις σας και την παρότρυνσή σας...
16/12 22:12  geokalp
Σόλωνα

οι εξελίξεις τρέχουν αρκετά γρήγορα
η νέα υποβάθμιση των του S&P - που ήρθε μερικές εβδομάδες νωρίτερα από ότι τουλάχιστον εγώ υπολόγιζα - μακάρι να λειτουργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση

"Πιστεύουμε ότι το καθεστώς της επιτήρησης θα έχει αποσαφηνιστεί ενός 3-4 μηνών, κατά την διάρκεια των οποίων περιμένουμε ότι η κυβέρνηση θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την στρατηγική της. Εάν οι πολιτικές επιφυλάξεις και οι κοινωνικές πιέσεις υπονομεύσουν την διαδικασία, θα υποβαθμίσουμε περαιτέρω την αξιολόγηση. Εάν, από την άλλη, η Ελλάδα κατορθώσει στους 3-4 μήνες να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, οι αξιολογήσεις θα επαναβεβαιωθούν."

να δούμε και τους Moody's
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι