Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Λείπει η ηθική
1065 αναγνώστες
Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009
11:58

Δύο πράγματα δεν γλιτώνει κανείς: το θάνατο και τους φόρους.
Όμως όπως το θέτει κάποιος άλλος, στο μεσοδιάστημα μέχρι το θάνατο τα spreads κινούνται!

Τα διεθνή πρωτοσέλιδα "παίζουν" Ελλάδα... Καιρό είχαν από τις (ετήσιες) καλοκαιρινές πυρκαϊες...
Η γερμανική Die Welt παίζει το "πιασάρικο" After Dubai, Who Will Be Next, αν η απάντηση ήταν έυκολη θα την είχαν κιόλας! Το μεγάλο περιοδικό Der Spiegel - επίσης γερμανικό και γνωστό και από τα άρθρα για τους άθλους του ..Κεντέρη - έγραψε ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 17/12, δηλαδή εάν δεν συζητούσαν αυτό τι θα έλεγαν; Το Bloomberg μεταδίδει με σκεπτικισμο τις αγωνιώδεις προσπάθειες του ΓΑΠ να πείσει τους δανειστές ότι "η χώρα βρίσκεται στη χειρότερη δημοσιονομική κρίση των τελευταίων 15 ετών". Ο Economist βάζει τίτλο Default Lines και στο άρθρο του αφήνει να εννοηθεί ότι κάποια κράτη-μέλη της ΟΝΕ πιστεύουν ότι η πίεση στο Ευρώ θα μειωνόταν εάν ο αδύναμος κρίκος εγκατέλειπε το κοινό νόμισμα...

Πιο παλιά, το Der Spiegel μας είχε θυμηθεί και τον περασμένο Απρίλιο: Greece Teeters on the Brink of Bankruptcy... Ενώ και ο γνωστός οικονομολόγος Willem Buiter είχε δημοσιεύσει ένα κομμάτι τον περασμένο Ιανουάριο όπου πραγματευόταν εάν ήταν δυνατό σε ένα κράτος-μέλος να δηλώσει αδυναμία εξυπηρέτησης τους χρέους του (πτώχευση) και ταυτόχρονα να παραμείνει στην ΟΝΕ και το συμπέρασμά του ήταν ότι είναι δυνατό...

Πιο θεατρικά γίνονται τα πράγματα από τις ανταποκρίσεις του Reuters σχετικά με τις επί ..διήμερο διαδηλώσεις και τις πορείες στη ..μνήμη της δολοφονίας του 15χρονου Γρηγορόπουλου.

Και ήταν η προηγούμενη Δευτέρα που οι S&P ανακοίνωσαν ότι έθεταν την εγχώρια πιστοληπτική ικανότητα (Α είναι, έστω και Α-) σε "παρακολούθηση/credit watch" και έδωσαν 60 ημέρες διορία στην ελληνική κυβέρνηση να επανέλθει με νέα στοιχεία ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση σε ΒΒΒ+.
Σημειώνεται ότι στο επίπεδο αυτό τα εγχώρια κρατικά ομόλογα δεν γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ως εγγύηση εφόσον τα μέτρα στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποσυρθούν και επανέλθουν στα προ κρίσης γνωστά. Ποιος ξέρει πότε θα γίνει αυτό;;

Αποτέλεσμα: τα spreads έφτασαν εχθές 8/12 σε επίπεδα ..2008, έως και τις 230 μονάδες βάσης, από την ..ομαλότητα των 174 μονάδων. Και βέβαια η πίεση ήταν διττή: τα spreads πιέζουν τα ..εύκολα κέρδη των ελληνικών τραπεζών, από τον δανεισμό του ελληνικού δημοσίου χωρίς να βγάλουν ένα ευρώ από τα ταμεία τους... Οπότε προεξοφλείται το τέλος των εύκολων κερδών με αντίστοιχη πτώση των τραπεζικών μετοχών...

Στο μεσοδιάστημα κάποιοι έβγαλαν και βγάζουν χοντρά λεφτά.

Νομίζω ότι τα παραπάνω έχουν πάει πολύ μακρύτερα από εκεί που πραγματικά βρίσκονται τα πράγματα! Μπορεί το εγχώριο δημόσιο χρέος τελικά να πεθάνει αλλά πραγματικά απέχουμε πολύ από εκείνο το σημείο!!
Πρώτοι οι παλιές καραβάνες Moody's την περασμένη Τετάρτη διέψευσαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να εκτεθεί η Ελλάδα σε κρίση ρευστότητας, έστω και βραχυχρόνια.
Χρειάζεται να αναφέρω όλους τους ιθύνοντες της ΟΝΕ και της ΕΕ που με δηλώσεις τους προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις αγορές τις τελευταίες ώρες;
Γιούνκερ - Αλμούνια - Μπόργκ (ΥΠΟΙΚ Σουηδίας)

Αξίζει να αναφερθεί και η έκθεση (1/12) του οίκου Νοmura: Η βιωσιμότητα της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας δεν τίθεται εν αμφιβόλω, τουλάχιστον όχι σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Οι Moody's μάλιστα έχουν χτυπήσει καμπανάκι μέχρι και στην Αμερική: Κίνδυνος υποβάθμισης για ΗΠΑ, Βρετανία: όλες οι οικονομίες που διατηρούν την αξιολόγηση «Aaa» επηρεάζονται από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Η συμπερασματική άποψη είναι κάπως έτσι: η εγχώρια κυβέρνηση ΔΕΝ πρόκειται να αντιμετωπίσει κρίση ρευστότητας, να μη βρίσκει δανεικά δηλαδή, βραχυχρόνια, αλλά σε πιο μακρινό ορίζοντα η πιθανότητα πτώχευσης είναι πολύ μεγαλύτερη, ειδικά εάν ακολουθήσει τα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης...

Κακά τα ψέμματα, το πρόβλημα πίστωσης δεν είναι μόνο ελληνικό, του Dubai, του AbuDhabi της Ισλανδίας ή της Ιρλανδίας, είναι όλων όσων θέλουν πίστωση!
Και βέβαια εντός ΟΝΕ υπάρχει και η Πορτογαλία: Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor’s αναθεώρησε τις προοπτικές (outlook) της οικονομίας της Πορτογαλίας σε «αρνητικές» από «σταθερές», διατηρώντας αμετάβλητη την σύσταση A+ για το μακροπρόθεσμο χρέος και A-1 για το βραχυπρόθεσμο χρέος.

Το ελληνικό πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στο ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος θα πρέπει να παραμείνει αρκετά υψηλότερα - όπως συνέβαινε από το 1994 μέχρι και το 2007 - από τους αντίστοιχους εντός ΟΝΕ ώστε να εξυπηρετηθεί με χαρακτηριστική άνεση το εγχώριο χρέος. Και αυτό σε ένα πλαίσιο με πιο πολλούς συνταξιούχους και μια γηρασμένη αγορά εργασίας - κλασσικό πρόβλημα ανεπτυγμένου ευρωπαϊκού κράτους.
Συνεπώς, το πραγματικό πρόβλημα - ας πούμε ότι λέγεται "ασφαλιστικό" και "δημογραφικό" - βρίσκεται στο μέλλον και όχι στο σήμερα!

Τέλος, το μελλοντικό αυτό πρόβλημα μπορεί να λυθεί εάν βάλουμε όλοι (και το κράτος) λίγο περισσότερη ηθική στη ζωή μας!
Ότι και να λέει ο οποισδήποτε, υπάρχει περιθώριο για το ελληνικό δημόσιο χρέος.Σχετικά άρθρα:
Δημόσιο Χρέος 1970-2009 (ΙΙ)
Δημόσιο έλλειμμα και χρέος Ι - Ελλάδα
Ελλάς: έλλειμμα, χρέος και επιπτώσεις
Δημογραφικό - Ασφαλιστικές

Σχετικές μετοχές:
CAC DAX DOW EURO FTSE FTSEM FTSES NIKKEI USD ΓΔ ΕΤΕ
Σχόλια

09/12 12:02  favlos
Your best !...
09/12 12:23  geokalp
και ξέχασα να προσθέσω στο κείμενο που διάβασες μια γραμμούλα με έντονα κόκκινα!

favle
μπορεί να είμαι αρκούδα αλλά μερικά πράγματα σε βγάζουν απ' τα ρούχα σου!
09/12 12:34  anathema_g13
Απόλυτα σύμφωνος με τα γραφόμενα στο κείμενο.
Και φυσικά δεν είναι θέμα προσέγγισης - αρκούδας ή ταύρου και λοιπών ταμπελών. Είναι πολύ μεγαλύτερο από το αν το ΧΑΑ πέφτει και πέρα από κόμματα, ιδεολογίες και λοιπές παραπλανητικές μπούρδες. Το πρόβλημα είναι εδώ - δεν είναι από αυτά που δεν λύνονται αλλά η λύση του δεν είναι εύκολη. Και για ποια ηθική να μιλήσουμε; Αν η Ελλάδα ήταν ισχυρό κράτος με παγκόσμια επιρροή δε θα έκανε τα ίδια στις προβληματικές οικονομίες;
Θέλω να πω, δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει ο τρόπος που μας αντιμετωπίζουν. Η ηθική είναι τομέας με τον οποίο ασχολείται η φιλοσοφία και όχι οι αγορές - σε αυτές ισχύει ο νόμος του ισχυρού. Όποιος έχει το δαχτυλίδι εκείνος καθορίζει τις εξελίξεις.
09/12 12:39  favlos
Ηθική πέρα από τις αγορές και την φιλοσοφία υπάρχει και στην καθημερινότητα.
Αυτό το κατοστάρικο που κλέβει ο γιατρός από τον άρρωστο και το κάνει πλακάκια μπάνιου σε εξοχικό σε καμένο οικόπεδο..είναι έλλειμμα ηθικής...
09/12 12:41  anathema_g13
Σύμφωνοι αλλά σε ένα ανήθικο περιβάλλον και ο ηθικός νιώθει ο ηλίθιος της υπόθεσης. Αλλά κι ο ανήθικος βρίσκει το απόλυτο καταφύγιο.
09/12 13:02  geokalp
favle
αυτό κυρίως το έλλειμμα ηθικής επισημαίνω, το έπιασες - έγραψες και γι'αυτό

anathema_g13
το πρόβλημα δεν είναι εδώ, τουλάχιστον όπως παρουσιάζεται, το πρόβλημα ..θα ..έρθει! στο μεσοδιάστημα απλά διογκώνεται
δες λινκ και άρθρο περί Nomura
09/12 16:30  geokalp
νομίζω ότι η λογική αυτού του ποστ επιβεβαιώθηκε πριν λίγα λεπτά:
Η S&P υποβάθμισε το outlook Ισπανίας σε αρνητικό

απλά τυχαίνει στη σειρά των υποβαθμίσεων είμαστε υψηλότερα από άλλες χώρες, που όμως και αυτές υποβαθμίζονται
09/12 19:41  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χα, χα, βεβαίως και λείπει, αλλά κυρίως όταν λείπει το χρήμα φάινεται η έλλειψίς της...

:-)
10/12 17:11  geokalp
thrassos

υπάρχει περίπτωση να μειωθεί το έλλειμμα ηθικής εγχωρίως;
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι