Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Κεντρικό επιτόκιο FED
993 αναγνώστες
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009
11:36

Γίνεται πολύς λόγος για το πότε θα πρέπει να αυξηθούν τα μηδενικά κεντρικά επιτόκια της Αμερικής - και μαζί όλου του υπόλοιπου ανεπτυγμένου κόσμου. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για έναν αργό δείκτη της ανεργίας.

Καθώς η Ιαπωνία δείχνει να είναι ο οδηγός, ίσως αυτή η συζήτηση να είναι τελείως άκαιρη και αχρείαστη... Όμως, ας δούμε τι έχει κάνει στο παρελθόν η FED.

http://www.calculatedriskblog.com/2009/09/fed-funds-and-unemployment-rate.html

In the early '90s, the Fed waited more than a 1 1/2 years after the unemployment rate peaked before raising rates. The unemployment rate had fallen from 7.8% to 6.6% before the Fed raised rates.
Following the peak unemployment rate in 2003 of 6.3%, the Fed waited a year to raise rates. The unemployment rate had fallen to 5.6% in June 2004 before the Fed raised rates.
Although there are other considerations, since the unemployment rate will probably continue to increase into 2010, I don't expect the Fed to raise rates until late in 2010 at the earliest - and more likely sometime in 2011.

Οι τύπου του Υπολογισμένου Ρίσκου τοποθετούν την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων στο 2011.

Αναλογικά: :

Έχουμε 6-12 μήνες από τη στιγμή που η ανεργία κάνει peak μέχρι να αυξηθούν τα επιτόκια. Η ανεργία βέβαια, ειδικά με ότι παρατηρήθηκε το 2001-2003 απέχει ακόμα από το peak της. Ενώ δεν έχει καμία σύγκριση το 6% ανεργία με το 10%... Θέλει διαφορετική αντιμετώπιση. Στη περίπτωση μάλιστα του 2003, όπου το πρώτο υψηλό της ανεργία έγινε στις αρχές του 2002, έχουμε 4 1/2 χρόνια μέχρι η FED να ξεκινήσει τον ανοδικό κύκλο... ΤΟ 2001 ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ, όπως βέβαια και τη δεκαετία του '80.

Σε κάθε περίπτωση θεωρω ότι το νωρίτερο που μπορεί να ξεκινήσει ο ανοδικό κύκλος είναι το β' εξάμηνο 2010, στη πρόβλεψη του Υπολογισμένου Ρίσκου. Και αυτό στη περίπτωση που η Ιαπωνία δεν είναι ο οδηγός...

Τέλος, ακόμα κι αν αυξηθούν, στα πλαίσια της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται ύστερα από τη προεδρία του "σοφού" παππού Alan, τα κεντρικά επιτόκια της Αμερικής δεν πρόκειται να ξεπεράσουν πολύ το 3%.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι