Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Αρχείο
1312 αναγνώστες
Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2009
09:46


 

ΗΠΑ: Αύξηση της παραγωγικότητας κατά 6,4%

Αύξηση 6,4% παρουσίασε η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι επιχειρήσεις μείωσαν τις εργατοώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται σε διάστημα σχεδόν έξι ετών. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για αύξηση της παραγωγικότητας κατά 5,4%.

Το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 5,8% - καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων εννέα ετών.


Από το αρχείο

Ωστόσο, απλώς, έτσι για την ιστορία έχω μια απορία. Πώς είναι δυνατόν αυτή η οικονομία που πέτυχε να μεγαλουργήσει δημιουργώντας το «Νέο πρότυπο οικονομίας» (New paradigm), δηλαδή το τεχνολογικώς τροφοδοτούμενο μπουμ στην παραγωγικότητα της αμερικανικής οικονομίας, να έχει μισογκρεμιστεί; Το «θαύμα» της παραγωγικότητας -δηλαδή η ανά ώρα παραγωγή των Αμερικανών εργαζομένων εκτός του αγροτικού τομέα- είχε αναγνωρισθεί και από τον ίδιο τον Αλαν Γκρίνσπαν. Οντως, ο κίνδυνος της βίαιας ανακοπής των ρυθμών ανάπτυξης έχει συρρικνώσει επικινδύνως την οικονομία.

4/3/2001- ΖΖ

Λοιπόν, το «θαύμα» της παραγωγικότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζεται! Βεβαίως όχι με τους ίδιους θεαματικούς ρυθμούς, ωστόσο με άνοδο που έκανε αίσθηση στις αγορές! Λοιπόν, η παραγωγικότητα -δηλαδή η ανά ώρα παραγωγή των Αμερικανών εργαζομένων εκτός του αγροτικού τομέα- παρουσίασε χθες σημαντικό ρυθμό ανόδου το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, παρά το γεγονός της ραγδαίας εξασθένησης της αμερικανικής οικονομίας. Να επισημανθεί πως η επίδοση της αύξησης της παραγωγικότητας στο σύνολο του περασμένου έτους, ήταν η καλύτερη από το 1983! Η διαπίστωση αυτή είναι και πολύτιμη και πολυσήμαντη, καθώς διαφαίνεται πως η δυναμική της παραγωγικότητας, στην οποία οφείλεται το τεχνολογικώς τροφοδοτούμενο μπουμ της αμερικανικής οικονομίας, δεν έχει χάσει τη φόρα της. Ωστόσο, οι βιομηχανικές παραγγελίες παρουσίασαν δραματική πτώση τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία αυτά ερμηνεύθηκαν ότι καθιστούν ευκολότερη τη θέση της FED στην επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής FOMC στις 20 Μαρτίου.

7/3/2001-ΖΖ

Η ανάλυση του επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας βρίσκεται ένα βήμα μπροστά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η πρώτη φράση της ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες το συμβούλιο της Fed υπογράμμιζε ως μείζονα κίνδυνο για την αμερικανική οικονομία τις «συνεχείς πιέσεις στα περιθώρια κέρδους». Ο κ. Greenspan αναγνωρίζει ότι ο νέος κύκλος ανάπτυξης θα πρέπει να στηριχθεί σε μια πιο ζωηρή κερδοφορία των τεράστιων κεφαλαίων που διαθέτουν οι επιχειρήσεις. Η αποδοτικότητα των κεφαλαίων που υπερσυσσωρεύθηκαν είναι το ζητούμενο και για την υποστήριξη των χρηματιστηριακών τιμών και την εκκίνηση ενός νέου κύκλου επενδύσεων.
Επιστρέφουμε στους παλιούς καλούς νόμους της πραγματικής οικονομίας. Για να κάνουν οι επιχειρήσεις να «γεννήσουν» κέρδη τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρώσει και, ταυτοχρόνως, να μειώσουν την υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα, που κινδυνεύει να μείνει ανενεργή, η λύση είναι: μια συνταρακτική άνοδος της παραγωγικότητας. Αν όμως η τεχνολογία δεν την προσφέρει, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια, τότε η προσαρμογή θα είναι σκληρή. Προφανώς για τους εργαζομένους.
25/3/2001-ΖΖ

Όλα αυτά ενώ περιμένουμε το ανακοινωθέν της FED του Ben, του οποίου η φρασεολογία πάντοτε επηρεάζει.

Σχετικές μετοχές:
CAC DAX DOW EURO FTSE FTSEM FTSES NIKKEI USD ΓΔ ΕΤΕ
Σχόλια

12/08 10:53  favlos
Για να δούμε ο Ben θα πεί καμιά καλή κουβέντα ?
12/08 11:39  jgeorg
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/533607/ArticleFTgr.aspx

Αυτο ειναι χρησιμο για να "καταλαβουμε" προς τα που παμε ... αν και νομιζω οτι θα συνεχισουμε το βλεποντας και κανοντας γιατι ο χειμωνας θα ειναι "βαρυς" σε ολο το δυτικο ημισφαιριο οποτε κινησεις στα επιτοκια θα γινουν μαλλον αρχες του χρονου ενοψει "ανοιξιατικης βελτιωσης". Ως γνωστον οι καταναλωτες ειναι ποιο επιρρεπεις στην καταναλωση και στην αγορα ακινητων μολις ο ανοιξιατικος ηλιος σκασει τα πρώτα χαμογελα του.
14/08 15:26  geokalp
ότι περίμεναν να ακούσουν favle!

jgeorg
τα επιτόκια προσφέρουν μόνο ψυχολογική στήριξη, αδυνατούν πλέον να επηρεάσουν όμως η αγορά τα ακούει
κάποιοι λένε ότι η σωστή τιμή τους θα έπρεπε να είναι -3%, η τιμωρία των αποταμιευτών...

αγορά εργασίας
http://athenstock.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=3475&blid=94

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι