Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Πετρέλαιο και δολλάριο (καλό τρίμηνο)
1231 αναγνώστες
Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2009
10:48

Πίστη Γκάιτνερ σε ένα ισχυρό δολάριο
Μεταξύ των κύριων στόχων της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού είναι να πείσει το Πεκίνο πως η αμερικανική χαλαρή οικονομική πολιτική και το έλλειμμα της χώρας του δεν απειλεί το δολάριο και τις αμερικανικές μετοχές, καθώς η Κίνα κατέχει τις περισσότερες αμερικανικές μετοχές από όλους τους ξένους επενδυτές.
Εσείς τι θα λέγατε στους δανειστές σας; Ότι τα χάσουν τα λεφτά τους;
(τα ευχολόγια "λεκτικές παρεμβάσεις" συνιστώνται επίσης όταν δεν μπορείς να ασκήσεις έλεγχο σε μια αγορά όπως είναι το forex)

Σε υψηλά 7μηνου οι τιμές πετρελαίου
η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού ενισχυόταν κατά 1,02 δολάρια στα 67,33 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν κέρδη 30% το Μάιο, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου
Όποιος νομίζει ότι ο παραπάνω τρόπος σκέψης (για το $) διαφέρει επειδή έχουμε πετρέλαιο, γελιέται...
Η Αμερική χρησιμοποιεί την ενέργεια που παράγει το πετρέλαιο για να κινήσει την οικονομία της (και δεν χαλάει πολύ το δικό της) πληρώνοντας τους δικαιούχους με ..δολλαριακά ομόλογα! Την Κίνα την έχει για να παράγονται τα προϊόντα που καταναλώνει, πάλι πληρώνοντας με ..δολλαριακά ομόλογα! Η διαφορά είναι πως οι πετρελαιάδες έχουν αποδεχτεί την κυριαρχία της Αμερικής και το ρόλο του ..σωματέμπορα απέναντι τους...

Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το παιχνίδι με το πετρέλαιο έχει ως κύρια γενεσιουργό αιτία και δέλεαρ κερδοσκοπίας, ξανά τη διαρθρωτική άνοδο της οικονομικής δραστηριότητος στην Κίνα.
Μήπως, όμως, φταίει ξανά και η Fed; Οσοι ασπάζονται αυτή την ιδέα, έχουν επισημάνει δύο πράγματα: Η Fed ενθαρρύνει την κερδοσκοπία στα εμπορεύματα και, δεύτερον, ότι εξωθώντας το δολάριο σε υποτίμηση, διευκολύνει την άνοδο της τιμής εμπορευμάτων που αποτιμώνται σε δολάρια. Παράλληλα, δίνει στους κερδοσκόπους ισχυρότερα κίνητρα για να στραφούν ξανά στα εμπορεύματα.
Είναι η υποχώρηση του δολαρίου που εξωθεί προς τα πάνω ξανά τις τιμές του πετρελαίου ή οι τιμές του πετρελαίου πιέζουν το δολάριο; H κορυφαία επενδυτική τράπεζα της Wall Street, η Goldman Sachs πιστεύει πάντα το δεύτερο, επειδή οι εξαγωγείς πετρελαίου εισάγουν περισσότερα από την Ευρώπη παρά από την Αμερική και διατηρούν σε δολάρια μικρότερο τμήμα των εσόδων τους από το πετρέλαιο.
Ενας άλλος λόγος είναι πως η νομισματική πολιτική της Fed επηρεάζει δυσανάλογα τις οικονομίες των νομισμάτων που είναι συνδεμένα με το δολάριο, όπως τα νομίσματα της Κίνας και του Περσικού κόλπου.
Οσοι θεωρούν τους κερδοσκόπους υπεύθυνους, επισημαίνουν την ανάδειξη του πετρελαίου και των άλλων πρώτων υλών ως δημοφιλών επενδυτικών προϊόντων. Ωστόσο, αυτό γίνεται βάσει των προσδοκιών για τις μελλοντικές τάσεις της προσφοράς και της ζήτησης
. [πηγή]

 

 

Σχετικές μετοχές:
CAC DOL DOW EURO FTSE FTSEM FTSES NIKKEI USD ΓΔ ΕΤΕ
Σχόλια

01/06 13:31  ΚΥΠΡΙνΟΣ
Για να μειώσουν το έλλειμα θέλουν αδύναμο δολάριο,αλλά όχι κουρελόχαρτο λόγω Κίνας.Η λελογισμένη άνοδος των χρηματιστηρίων και η ανάληψη ρίσκου βοηθούν στο αδύναμο δολάριο,ενώ η ξέφρενη άνοδος θα το διαλύσει,άρα κάθε τρείς και λίγο θα μας θυμίζουν ότι είμαστε σε κρίση.Αν πειστούν οι Κινέζοι και συνεχίσουν τις επενδύσεις σε ομόλογα αμερικάνικα δεν θα χρειαστεί να βγάλουν το εκτυπωμένο χρήμα και θα καλύψουν τα κεφάλαια που χρειάζονται διατηρώντας την ισοτιμία σε ένα εύρος 1,30-1,40 και όλα πάνε καλά.
Αν οι κινέζοι δεν συνεχίσουν να χρηματοδοτούν, οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη λύση από τον νομισματικό πληθωρισμό ,αμέσως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια για να ελέγξει τις τιμές,αλλά θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Ανατ.Ευρώπη,Ελλάδα,Ιρλανδία κλπ. και το ευρώ θα υποτιμάται ταυτόχρονα με το δολάριο ,άρα θα έχουμε πληθωρισμό,ενώ αν δεν τα αυξήσει θα έχουμε πάλι πληθωρισμό (δολαριακό).

Μπερδεμένα πολύ τα πράγματα,εκτός και αν το ευρώ γίνει και αυτό παγκόσμιο νόμισμα,οι ΗΠΑ πληθωρίσουν τα χρέη τους,οι Κινέζοι κλπ. θα αγοράζουν τώρα ευρώ και τα κεφάλαια αυτά χρηματοδοτήσουν τις αδύναμες οικονομίες της ΕΕ και το τραπεζικό της σύστημα.Γιατί αν επιτρέψουν οι Γερμανοί και χαλαρώσει ποσοτικά και η ΕΚΤ,αντίο ζωή...θα διαλυθούν όλα τα νομίσματα-διαθέσιμα και θα μας βγάλουν τίποτα νέο,παγκόσμιο και μοναδικό ,προσπαθώντας να τετραγωνίσουν το τρίγωνο ΗΠΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ-BRIC ...ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ που πρέπει να πληρωθεί.
Το χειρότερο σενάριο θα είναι οι ΗΠΑ να θέλουν και πληθωρισμένο δολάριο και ταυτόχρονα παγκόσμιο νόμισμα.

Τελικό συμπέρασμα : ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε ...αλλά όσο έχουμε σωσίβιο καλά είμαστε και έτσι!.
02/06 11:01  geokalp
εκτός από τις σκέψεις σου για το μέλλον, πρέπει να σημειωθεί ότι μοιάζει λίγο από ..2007!
02/06 11:13  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Δυσκολα, αλλά τι να γίνει, έτσι είνια η ζωή...
02/06 12:36  ΚΥΠΡΙνΟΣ
geo,μέχρι στιγμής δεν βλέπω να άλλαξε κάτι από το 2007,τζάμπα τόσος δρόμος.Το ίδιο αμείλικτο ερώτημα,ποιός θα πληρώσει το λογαριασμό?
03/06 11:29  geokalp
thrassos

το "δύσκολα" που έγραψες έχει πολλές ερμηνείες!

ΚΥΠΡΙνΕ

όσο κι αν δεν θες να το δεις ο λογαριασμός είτε ΕΧΕΙ είτε ΘΑ ενσωματωθεί σε φόρους / περικοπές προγραμμάτων κοινωνικού κράτους...
μπορεί να φαίνομαι κάπως αλλά αυτή θα είναι η εξέλιξη
βέβαια αυτές μάλλον θεωρούνται "δευτερεύουσες συνέπειες"...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι