Πίστη Γκάιτνερ σε ένα ισχυρό δολάριο
Μεταξύ των κύριων στόχων της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού είναι να πείσει το Πεκίνο πως η αμερικανική χαλαρή οικονομική πολιτική και το έλλειμμα της χώρας του δεν απειλεί το δολάριο και τις αμερικανικές μετοχές, καθώς η Κίνα κατέχει τις περισσότερες αμερικανικές μετοχές από όλους τους ξένους επενδυτές.
Εσείς τι θα λέγατε στους δανειστές σας; Ότι τα χάσουν τα λεφτά τους;
(τα ευχολόγια "λεκτικές παρεμβάσεις" συνιστώνται επίσης όταν δεν μπορείς να ασκήσεις έλεγχο σε μια αγορά όπως είναι το forex)
Σε υψηλά 7μηνου οι τιμές πετρελαίου
η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού ενισχυόταν κατά 1,02 δολάρια στα 67,33 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν κέρδη 30% το Μάιο, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου
Όποιος νομίζει ότι ο παραπάνω τρόπος σκέψης (για το $) διαφέρει επειδή έχουμε πετρέλαιο, γελιέται...
Η Αμερική χρησιμοποιεί την ενέργεια που παράγει το πετρέλαιο για να κινήσει την οικονομία της (και δεν χαλάει πολύ το δικό της) πληρώνοντας τους δικαιούχους με ..δολλαριακά ομόλογα! Την Κίνα την έχει για να παράγονται τα προϊόντα που καταναλώνει, πάλι πληρώνοντας με ..δολλαριακά ομόλογα! Η διαφορά είναι πως οι πετρελαιάδες έχουν αποδεχτεί την κυριαρχία της Αμερικής και το ρόλο του ..σωματέμπορα απέναντι τους...
Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το παιχνίδι με το πετρέλαιο έχει ως κύρια γενεσιουργό αιτία και δέλεαρ κερδοσκοπίας, ξανά τη διαρθρωτική άνοδο της οικονομικής δραστηριότητος στην Κίνα.
Μήπως, όμως, φταίει ξανά και η Fed; Οσοι ασπάζονται αυτή την ιδέα, έχουν επισημάνει δύο πράγματα: Η Fed ενθαρρύνει την κερδοσκοπία στα εμπορεύματα και, δεύτερον, ότι εξωθώντας το δολάριο σε υποτίμηση, διευκολύνει την άνοδο της τιμής εμπορευμάτων που αποτιμώνται σε δολάρια. Παράλληλα, δίνει στους κερδοσκόπους ισχυρότερα κίνητρα για να στραφούν ξανά στα εμπορεύματα.
Είναι η υποχώρηση του δολαρίου που εξωθεί προς τα πάνω ξανά τις τιμές του πετρελαίου ή οι τιμές του πετρελαίου πιέζουν το δολάριο; H κορυφαία επενδυτική τράπεζα της Wall Street, η Goldman Sachs πιστεύει πάντα το δεύτερο, επειδή οι εξαγωγείς πετρελαίου εισάγουν περισσότερα από την Ευρώπη παρά από την Αμερική και διατηρούν σε δολάρια μικρότερο τμήμα των εσόδων τους από το πετρέλαιο.
Ενας άλλος λόγος είναι πως η νομισματική πολιτική της Fed επηρεάζει δυσανάλογα τις οικονομίες των νομισμάτων που είναι συνδεμένα με το δολάριο, όπως τα νομίσματα της Κίνας και του Περσικού κόλπου.
Οσοι θεωρούν τους κερδοσκόπους υπεύθυνους, επισημαίνουν την ανάδειξη του πετρελαίου και των άλλων πρώτων υλών ως δημοφιλών επενδυτικών προϊόντων. Ωστόσο, αυτό γίνεται βάσει των προσδοκιών για τις μελλοντικές τάσεις της προσφοράς και της ζήτησης. [πηγή]
