Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Stress tests III flashnote & ερωτήματα
1355 αναγνώστες
Πέμπτη, 7 Μαΐου 2009
18:20

Τριάντα ημέρες προθεσμία θα δώσει η κυβέρνηση στα μεγάλα χρηματοοικονομικά ινστιτούτα που υποβάλλονται σε stress test, για να αναπτύξουν τα προγράμματα συγκέντρωσης των απαραίτητων κεφαλαίων, ανακοίνωσαν η Federal Reserve και άλλες τραπεζικές ρυθμιστικές Αρχές.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των παραγόντων, συνολικά τα αποτελέσματα για τις 19 τράπεζες θα δημοσιοποιηθούν στις 5 τοπική ώρα, δηλαδή γύρω στα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας. Κάποια αποτελέσματα έχουν πάντως ήδη διαρρεύσει.

Στην ανακοίνωση της Fed αναφέρεται ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αναπτύξουν τα σχέδιά τους εντός 30 ημερών. Οι τραπεζικές Αρχές θα αποφασίσουν για τα προγράμματα στις 8 Ιουνίου.

Μετά από αυτό, οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο έξι μηνών, έως τις 9 Νοεμβρίου, για να συγκεντρώσουν κεφάλαια.

Οι 19 οίκοι θα πρέπει να έχουν κεφαλαιακή επάρκεια Tier 1 τουλάχιστον στο 6% των ενεργητικών και να έχουν «σημαντικό» κομμάτι του συνολικού μετοχικού τους κεφαλαίου σε κοινές μετοχές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» οι 19 αμερικανικές τράπεζες που υποβλήθηκαν σε «τεστ κόπωσης» χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Αυτές που έχουν ανάγκη αύξησης κεφαλαίων, αυτές που διαθέτουν «καλή» ρευστότητα και αυτές που δεν αντιμετωπίζουν το παραμικρό πρόβλημα.

Βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων που έχουν διαρρεύσει οι Citigroup, Bank of America, Wells Fargo και Morgan Stanley συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζών που έχουν ανάγκη για πρόσθετα κεφάλαια.

Η Bank of America χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια 34 δισ. δολάρια, η Citi περί των πέντε δισ. δολαρίων, η Morgan Stanley μεταξύ ένα και δύο δισ. δολάρια, ενώ η Wells Fargo περίπου 15 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα JPMorgan Chase, Goldman Sachs, American Express και State Bank δεν αντιμετωπίζουν το παραμικρό πρόβλημα.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/507587/ArticleNewsWorld.aspx

Ξαφνικά η (τραπεζική) κρίση απέκτησε ορίζοντα, ως τις 9/11/2009 - δύο (2) χρόνια από τα τελευταία υψηλά των χρηματιστηρίων - μάλιστα σήμερα που η ΕΚΤ μείωσε μάλλον στο ελάχιστο σημείο.

Μάλιστα εάν μέχρι τότε δεν έχουν βρει κεφάλαια, τι θα γίνει; Θα κρατικοποιηθούν ή θα κρατικοποιηθούν περισσότερο; Μέχρι τότε η FED θα δανείζει; Είναι νόμιμο αυτό; Πόσα ακριβώς χρειάζονται οι τράπεζες, θα το μάθουμε; Επίσης, τα test έγιναν με 19, τόσες είναι μόνο οι χρηματοοικονομικές εταιρείες που είναι "too big to fail"; Τέλος, τα λεφτά της FED τελειώνουν ή είναι αμέτρητα;

Σχετικές μετοχές:
CAC DAX DOW EURO FTSE NIKKEI USD ΓΔ ΕΤΕ
Σχόλια

07/05 19:48  Χίλων
1. Θα κρατικοποιηθουν όσο "χρειάζεται"

2. Αν χρειαστεί θα συγχωνευθούν κιόλας

3. Οι εταιρίες που δεν είναι "too big to fail" μπορεί και να καταλήξουν στο fail. Μάλλον καλό είναι αυτό για τις "too big to fail".

4. Τα λεφτά της FED θα συνεχίσουν να γεννιούνται όσο ο κινέζικος ντορβανάς είναι εκεί για αυτούς. Αν κλείσει η κάνουλα τι θα κάνουν όμως...δεν ξέρω να σου πω. Μάλλον καλύτερα φοβάμαι και στη σκέψη μοναχά...

Τις καλησπέρες μου !
12/05 13:37  geokalp
μάλλον τα κινέζικα μπικικίνια είναι...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι