Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Με κλειστά τα μάτια
1101 αναγνώστες
Τετάρτη, 6 Μαΐου 2009
20:17

Μετά το κλείσιμο της Πέμπτης τα αποτέλεσματα των stress tests...
Λαμπρά!!
Άλλωστε μόνο η BoA μόνο χρειάζεται περί τα $34 δις (συνολική κεφαλαιοποίηση ΧΑ σήμερα: περίπου €82 δις)

Μετά το κλείσιμο της Πέμπτης και πριν το άνοιγμα της Παρασκευής θα ανακοινωθούν τα μισθολόγια ιδιωτικού τομέα εκτός γεωργίας, τα οποία θα αποδείξουν σε όλους ότι η αμερικάνικη οικονομία βρίσκεται σε ύφεση για 16 συνεχόμενους μήνες (περισσότερους εάν οριοθετήσουμε την αρχή μόνο με βάση τα μισθολόγια), τους περισσότερους από το κραχ του '29. Κι όχι κάποια βραχεία και ρηχή ύφεση όπως κάποιοι νομίζουν ότι περνάμε...

Στο ενδιάμεσο της τρέχουσας συγκυρίας, τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (Δ.Λ.Π Κλεψιάς και Ατιμίας No.39) έλαβαν το δάφνινο στεφάνι από τα χέρια της αξιοσέβαστης και διαφανούς MiFID που αφίχθη στις αγορές για να προστατεύσει τους επενδυτές τον Νοέμβριο 2007 - στη τελευταία κορυφή των χρηματιστηρίων.
Η τροποποίηση [του ΔΛΠ 39] βγήκε πράγματι νύχτα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ούτε λίγο ούτε πολύ επιτρέπει την αποτίμηση ορισμένων πραγμάτων στις αποθήκες των τραπεζών, όχι στο συντηρητικό «lower of cost or market» (αυτό είναι για τα αμερικανάκια), ούτε καν στο «mark to market» αλλά στην νέα εκδοχή κεντροευρωπαϊκής έμπνευσης που αποτιμά την αποθήκη στην αξία που θα είχε αν τα πράγματα ήταν φυσιολογικά. Θα το ονομάσω «mark to hypothetical market».
Τα «τοξικά» ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια βαπτίστηκαν υγιή και κάτι Γερμανικές τράπεζες γλύτωσαν ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων.
Σαν να έχετε σπίτι σας δύο σακούλες σκουπίδια, να τα βαφτίσετε λίρες και να λέτε «είμαι καλά είμαι καλά πολύ καλά». Ή αλλιώς, «το τρομπάρισμα της φούσκας». Ή «πως θα αναβάλω την αλήθεια για του χρόνου»
Τα ίδια (και χειρότερα) ισχύουν και στις ΗΠΑ, όπου πριν από περίπου ένα μήνα (όλως τυχαίως λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών για το Q1 2009), η FASB (Financial Accounting Standards Board) με την στήριξη βεβαίως του πανίσχυρου λόμπι των τραπεζών, αποφάσισε να “χαλαρώσει” τους κανόνες με τους οποίους αποτιμούνται χαρτοφυλάκια.
Την στιγμή όμως που τα νούμερα των ισολογισμών είναι νομίμως ψεύτικα, ούτε αγορά υπάρχει ούτε τίποτα, και πάμε για μεσαίωνα.
πηγή - δική μου η "μίξη"

Γνωρίζουμε ήδη για την Goldman Sachs και τον Δεκέμβριο 2008 που ..χάθηκε από τα μάτια των επενδυτών (όχι των λογιστών) όταν διάβασαν τα αποτελέσματα α' τριμήνου 2009, ενώ μάθαμε ότι οι JPMorgan και Citigroup ανατιμολόγησαν τα ομόλογα του χαρτοφυλακίου τους... Τραπεζικά κέρδη από ..αέρα...
δείτε τα
Bank Profits Appear Out of Thin Air
Citigroup, Bank of America Decline on Capital Report
και θα καταλάβετε αμέσως γιατί οι ..εταιρείες εκπλήσσουν "ευχάριστα" τους επενδυτές που σπεύδουν να τοποθετηθούν!!!

Αλλά μαθαίνουμε και ωραία νούμερα για τον συμπαθή κλάδο των εγχώριων τραπεζών: Ενισχυμένα κέρδη κατά 532 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση κατά 1,22 δισ. ευρώ εξασφάλισε για τις τράπεζες η εφαρμογή της αναπροσαρμογής του ΔΛΠ 39
στα συνολικά διαθέσιμα στοιχεία προς πώληση των τραπεζών μεταφέρθηκαν αξίες 3,25 δισ. ευρώ, ενώ στην κατηγορία «Εύλογη αξία στα Αποτελέσματα» μεταφέρθηκαν στοιχεία ύψους 6,78 δισ. ευρώ. Ετσι, το συνολικό αναπόσβεστο κόστος ανήλθε στα 9,58 δισ. ευρώ.
χωρίς να πολύ-βλέπουμε την υποβάθμιση τραπεζών από την S&P, καθώς ο διεθνής οίκος βλέπει σημαντικές επιπτώσεις από την κρίση στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, παρά μόνο σιγοψιθυρίζουμε την αύξηση των τιμών-στόχων των τραπεζών από τη UBS.
Όχι όχι όχι οι εγχώριες τράπεζες ΔΕΝ έχουν τοξικά!
Επίσης, μαθαίνουμε ότι ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου των εμπορικών τραπεζών, με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, σύμφωνα με την "Καθημερινή".
Όχι όχι όχι οι εγχώριες τράπεζες ΔΕΝ χρειάζονται άλλη ενίσχυση!

Εν μέσω όλων αυτών ο νέος Πρόεδρος Ομπάμα αποδεικνύεται απογοητευτικός τις πρώτες ημέρες της θητείας του, κινούμενος στα πλαίσια της πολιτικής που κληρονόμησε.
Όμως είναι πολύ καλός γνώστης της ανθρώπινης ψυχολογίας, την οποία και προσπαθεί να εξυψώσει ώστε η χώρα του να βγει με τα λιγότερα τραύματα από αυτή τη περιπέτεια που κανείς ακόμα δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί.
O τομέας της ψυχολογίας ήταν βασική στρατηγική και για τον FDR, όμως όχι μόνο αυτό.

Κι όλα δεν τα γράφω επειδή αγόρασα ΕΤΕ στα €33, στα €27, στα €21 και τελευταία στα €17 [αρκετό καιρό πριν πάει €9], όπως η ξαδέρφη μου που ακριβώς με αυτό το τρόπο τοποθέτησε τις αποταμιεύσεις του ανηψιού μου καθ' υπόδειξη της τραπεζίτισσας μάνας της, αλλά γιατί έχασα το ράλλυ! 

Σχετικές μετοχές:
CAC DAX DOW EURO FTSE NIKKEI USD ΓΔ ΕΤΕ
Σχόλια

06/05 20:21  Αναστάσιος Δημόπουλος
Η σωστή ονομασία πλέον είναι "mark to myth"...
06/05 20:27  geokalp
τουλάχιστον ελπίζω να μην κλέβουν στις πωλήσεις... μην λένε κι ότι δίνουν παραπάνω δάνεια από ότι είναι...

(με σήμα την Enron)
06/05 20:36  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χε, χε, τα 5* δια να ρεφάρετε και επειδή σας απολαμβάνω πάντοτε.

Φίλε μου καλά, το μεγαλύτερο σφάλμα είναι να βάζεις φρέσκα κεφάλαια ότε πίπτει. Και είναι σφάλμα όχι διότι τα βάζεις, αλλά διότι δεν ημπορείς να κάμεις το βασικοτερον: να τα βγάλεις εκεί που θές.

Το χρηματιστήριο έχει δυστυχώς περισσοτέρους οπαδούς-θύματα, παρά κερδισμένους. Δια να είναι κανείς με τους δευτέρους, πρέπει πρωτίστως να αντιλαμβάνεται τι κάμουν οι πρώτοι.

Κατά τα λοιπά, νομίζω ότι έχετε πιάσει λαμπρότατα μια προφανή πλευρα΄της πραγματικότητος. Δια τας πανηγύρεις είναι όλα αυτά που κάμνουν. Αλλά κέρδος σκοπούμεν και δεν ιδεολογούμεν. Οσο λοιπόν κρατεί το παρτυ εορτάζωμεν! ;-)
06/05 20:50  coldplay
Κοιταξε απο οτι διαβασα η BAC θελει 35 δις,η CITI 10 δις και η JP Morgan δεν θελει
Σαν αποτελεσμα αυτων η ΒΑC ανεβαινε 13% ,η CITI 7% και η JP Morgan 3.5%...
Οσο πιο μεγαλο προβλημα εχεις τοσο πιο πολυ ανεβαινεις...
Δεν σωζουν την καημενουλα την General Motors που τουλαχιστον παραγει κατι...
06/05 22:47  geokalp
thrassos
να εορτάζουμε αλλά θυμάμαι πολύ καλά και τη ΔΕΚΑ...
(και την Enron)

coldplay
μα είναι καθαρά θέμα μόχλευσης!
φαίνεται από τα ποσοστά (ανόδου)

γιατί, οι τράπεζες δεν παράγουν;
χρήμα το λένε κι όλα τα παιδάκια κλαίνε!

thrassos+coldplay
σα να είχατε χαθεί εσείς οι δύο...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι