Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
H πορεία ..των αμνών
1149 αναγνώστες
Σάββατο, 18 Απριλίου 2009
09:06

Καθώς το διάσημο ελληνικό Πάσχα σχεδόν έφτασε, ας προσπαθήσουμε να βρούμε την πορεία της τιμής του ..αρνιού και μάλιστα του βουλγάρικου που είναι και της μόδας!

Δυστυχώς, οι περισσότεροι από όσους θα αγοράσουμε αρνί, θα πληρώσουμε το βουλγάρικο για ελληνικό. Δεν λέω ότι οι χασάπηδες θα ξεχάσουν να μας πουν την προέλευση (αδίκημα στην Ελλάδα) αλλά για να μην μας ..δυσαρεστήσουν θα μας βάλουν να πληρώσουμε ακριβά το βουλγάρικο μπας και δεν καταλάβουμε ότι δεν είναι ελληνικό. Ως γνωστόν, στην Ελλάδα το ακριβότερο είναι και το καλύτερο, αλλά το βουλγάρικο (θεωρητικά ίδιας ποιότητας με το ελληνικό αν λάβουμε υπόψη μας τους γιατρούς) είναι φθηνότερο ας είναι κι εισαγωγής, αντίθετα το εγχώριο είναι ακριβότερο, κάτι που δεν μπορώ προσωπικά να καταλάβω...

[Όπου διαβάζετε αρνί βουλγαρίας, μπορείτε να το αντικαταστήσετε και με κατσίκι Ρουμανίας!!! Η ..πορεία θα πρέπει να είναι παραπλήσια! Επίσης, καλύτερα να μην γίνει λόγος για την ελληνική πατέντα να ..σφραγίζουμε τα κρέατα...]

Πάμε λοιπόν να δούμε την πορεία, τις στάσεις και τη διαμόρφωση της τιμής ενός βουλγάρικου κοπαδιου μέχρι να φτάσει στον οβελία μας!
(για λόγους ευκολίας, ας πάρουμε ότι το κοπάδι έχει 100 ζωντανά ή 2,250kg)

1. ο παραγωγός από τη Βουλγαρία πουλάει στις 8/4 το κοπάδι του στην Βουλγαρική εξαγωγική εταιρεία. Δυστυχώς, αγνοώ την τιμή αυτής της αγοροπωλησίας. Υπολογίζω περίπου 1 €/kg.

2. η εξαγωγική εταιρεία της φίλιας χώρας, μέλος της Ε.Ε. από 1/1/2007, διενεργεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξαγωγή (κτηνιατρική εξέταση, γραφειοκρατικά εξαγωγής κλπ) και στις 13/4 βάζει στο φορτηγό τα ζωντανά και εκδίδει τιμολόγιο προς ελληνική εισαγωγική εταιρεία για 2.19 €/kg.

3. Η ελληνική εισαγωγική εταιρεία παραλαμβάνει στις 14/4 περίπου 99 ζωντανά - γιατί ένα (1) ζωντανό δεν τα κατάφερε στη διαδρομή για Ελλάδα - τα οποία τιμολογεί την ίδια μέρα (14/4) στο σφαγείο που συνεργάζεται. Αγνοώ και αυτή τη τιμή αλλά ξέρω ότι έχει ΦΠΑ 9%.

4. Το σφαγείο, επίσης την ίδια μέρα (14/4), κάνει την απαραίτητη επεξεργασία σε 98 - πρώην - ζωντανά καθώς ακόμα ένα (1) ψόφησε κατά τη διάρκεια της αναμονής στο μαντρί του σφαγείου. Τώρα έχουμε 98 τεμάχια βουλγαρικών αρνιών ελληνικής σφαγής που ζυγίζουν περίπου 1,000kg.

5. Το σφαγείο τιμολογεί την ίδια και την επόμενη μέρα (14-15/4) τους τεσσερις (4) πελάτες του - τρεις (3) Α' χονδρέμποροι - ένας (1) τελικός λιανοπωλητής (κρεοπωλείο) όπου:
5α. το κρεοπωλείο αγοράζει το 4% της συνολικής επεξεργασμένης ποσότητας ή 40 κιλά αρνιού προς 5.49 €/kg πλέον ΦΠΑ 9%.
Υπολογίζω αυτός να πουλήσει στον τελικό καταναλωτή περίπου στα 6.5-7 €/kg.
5β. οι τρεις Α' χονδρέμποροι αγοράζουν το ..υπόλοιπο 96% της ποσότητας που βγήκε από το σφαγείο από 4.19 μέχρι 5.19 €/kg πλέον ΦΠΑ 9% ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα (μικροβαρή ή μεγαλοβαρή τεμάχια).

6. Οι Α' χονδρέμποροι πουλάνε την ημέρα που παρέλαβαν σε άγνωστο αριθμό Β' χονδρεμπόρων (τριγωνική συναλλαγή) με μικρό "καπέλο" περίπου 0.10 - 0.20 €/kg.
Οι Β' χονδρέμποροι θα τα πουλήσουν πιθανότατα σε εμπόρους της Κεντρικής Αγοράς, από όπου:
6α. μικρό μέρος της ποσότητας με τιμή 7-7.5 €/kg θα αγοράσουν τις επόμενες μέρες οι τελικοί καταναλωτές-πελάτες της Κεντρικής Αγοράς.
6β. οι έμποροι της Κεντρικής Αγοράς θα λειτουργήσουν και ως Γ' χονδρέμποροι και θα πουλήσουν επίσης με μικρό "καπέλο" 0.10-0.20 €/kg στα κρεοπωλεία της γειτονιάς, τα οποία θα διαθέσουν στους τελικούς καταναλωτές-γειτονιάς με τιμή - υπολογίζω - περίπου 7.5-8 €/kg.

Δεν ξέρω αν σας κούρασε η πορεία ..των αρνιών, πάντως είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή! Οι δε στάσεις της πορείας δίνουν πάντοντε την απαραίτητη ανάσα για μια επιπλέον ώθηση στην τιμή!

Καλό Πάσχα και καλό οβελία σε όλους!

Σχόλια

18/04 16:26  favlos
Απολαυστικό όσο και εντυπωσιακό...:)
18/04 17:10  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Εάν διαγραφεί μία παράλληλη ιστορία όπου :
1. Ο "βασικός μέτοχος" εισηγμένης διενεργεί placement...
2. Ο "επενδυτικός - ανάδοχος οίκος" <διενεργεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες>...
3. Ο "ελληνικός θεσμικός"...
4-5. Η "χρηματιστηριακή"...
6. Οι "χονδρέμποροι"...

<Δεν ξέρω αν σας κούρασε η πορεία> ...
Πρός τα Αρνιά,
<πάντως είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή! Οι δε στάσεις της πορείας δίνουν πάντοντε την απαραίτητη ανάσα για μια επιπλέον ώθηση στην τιμή!>

Καλό Πάσχα και καλά κέρδη σε όλους!


21/04 12:35  geokalp
favle

πράγματι εντυπωσιακό... αλλά αυτό είναι το εμπόριο άλλωστε!

30φυλλε

πολύ ωραία και η δική σου πορεία! μια φορά να κάτσεις να τη γράψεις ολόκληρη!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι