Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Η επώνδυνη λύση
867 αναγνώστες
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009
00:37

[να προσπαθήσω να επαυξήσω λίγο από του thrassos]

Είναι γνωστή και έχει εφαρμοστεί πάμπολες φορές εντός της χώρας μας:
"σταθεροποποίηση" της οικονομίας μέσω (πραγματικής) μείωσης μισθών και εισοδημάτων, η οποία συνοδεύεται από (ραγδαία) υποτίμηση του τοπικού νομίσματος.
Αυτή είναι η συνταγή ΔΝΤ, είτε για την Ουγγαρία είτε για όποιον άλλον δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.
Αυτό εφάρμοσε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ως έσχατη λύση. Μάλιστα, τοποθέτησε επικεφαλή του προγράμματος κάποιον που ήθελε να τον "κάψει", τον Σημίτη το '85, άλλο που δεν τα κατάφερε. Tο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ υποστηρίζει μέχρι και σήμερα ότι η περίοδος 1985-'86 μείωσε τα πραγματικά εισοδήματα [περίπου 8%] σε τέτοια επίπεδα που ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, το 2008, το πραγματικό εισόδημα των μισθωτών βρίσκεται σε επίπεδα 1984...

Όμως εντός της ΕΕ, δεν επιτρέπεται η υποτίμηση... ώστε να βελτιωθεί η (όποια) ανταγωνιστικότητα [ΕΞΑΓΩΓΕΣ, οι οποίες βέβαια στη κρίση αυτή γκρεμίζονται, βλέπε Κίνα-Ιαπωνία-Γερμανία] της οικονομίας... ή να προσελκυθούν Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ).
Για την Ελλάδα βέβαια ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι εξαγωγικοί κλάδοι...

Αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να γίνει μέσω της παραγωγικότητας (η οποία αναμένεται να ..διαφημιστεί αλά Alan Greenspan 1997-2002) όμως μια τέτοια αναβάθμιση ίσως δεν είναι αρκετή, μάλλον η διαδικασία αυτή θα είναι αργή και θα διαρκέσει χρόνια.

Συνεπώς, εντός ΕΕ, μόνο η πρώτη επιλογή υπάρχει: μειώσεις μισθών.
Και ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ, βλέπε τι έγραφαν οι ξένοι για τα Δεκεμβριανά 2008 της Ελλάδα (οικονομική κρίση κλπ). Επίσης, τι γίνεται στην Ιρλανδία ή πριν ένα χρόνο τις αντιδράσεις του δημόσιου τομέα στις μεταρρυθμίσεις στην Πορτογαλία.
Όμως κάποιοι να σκεφτούν ότι τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα θεωρούνται ότι υπερβαίνουν κατά πολύ την αύξηση της παραγωγικότητας και βέβαια δεν συγκρίνονται με το μικτό 3% των δημοσίων.

Ας ελπίσουμε μόνο, το καλό παράδειγμα να δοθεί από τα επάνω πατώματα της πυραμίδας, και μετά να διοχετευθεί προς τα κάτω, κατά τα τρία τελευταία παραδείγματα.

Μείωση των αποδοχών του κατά 40% προτείνει ο Τ.Αθανασόπουλος για το 2009
Μείωση των αποδοχών του στο 40% του μισθού που λάμβανε το 2008 πρότεινε για το 2009 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Π.Αθανασόπουλος και το υπόλοιπο 60% των αποδοχών του το συνδέει με συγκεκριμένους στόχους.
Σημειώνεται ότι για φέτος δεν θα του δοθεί ούτε μπόνους, ενώ ανάλογες περικοπές προβλέπονται στην απόφαση για τον αντιπρόεδρο της ΔΕΗ κ. Χατζηαργυρίου, καθώς και για τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ευθύμογλου οι οποίοι αναλαμβάνουν την επίτευξη διαφορετικών στόχων από τον πρόεδρο προκειμένου να φτάσουν στο 100% των μισθών τους.

Singapore Cuts Government Salaries as Slump Deepens
Jan. 19 (Bloomberg) -- Singapore’s government said it will cut the salaries of its top public workers and ministers as a “sharp” recession threatens to increase job losses and hurt lending this year.The top government salaries will fall 12 percent to 20 percent in 2009 and “may be subject to further adjustments given the volatility of the economy,” Teo Chee Hean, the defense minister who’s also in charge of the civil service, said in parliament today. The reductions are deeper than the pay cuts the government said it was planning in November.

Παγώνει τους μισθούς στο Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα

Τέλος, ο Τρισέ δηλώνει: η Ελλάδα έχει δημοσιονομικό πρόβλημα αλλά και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας "γιατί παράγει ακριβά" και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων και μεταρρυθμίσεων.  

Σχόλια

22/01 01:04  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Εκτακτος όπως πάντοτε και τα δέοντα 5*. Μπορώ να σας ζητήσω κάτι μικρόν? Παρακολουθώ πάντε με ενδιαφέρον τας συνδέσεις πυ παραθέτετε, όπως νομίζω και πολλοί άλλοι. Θα μπορούσατε να βάζετε εις τας συνδέσεις "ανοιγμα νέου παραθύρου" ώστε να μη χρειάζεται να κάμνω μπρος πίσω?

Θα πρέπει να σας ειπώ ότι αυτό που λέτε και γίνεται όλον και πιο εμφανές, με φοβίζει ολίγον. Οι μειώσεις μισθών είναι τωόντι τρομακτικόν πράγμα και δεν ξεύρω εάν ακόμη και η τεραστία παραοικονομία μας καταφέρει να απαλύνει το κτύπημα. Τέλος πάντων καλή σας νύκτα και αύριο είναι μια καινούρια ημέρα!
22/01 01:05  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Α, και λησμόνησα να σας ευχαριστήσω όλως ιδιατέρως δια την σύνδεσιν!
22/01 01:16  geokalp
thrassos

δε χρειάζεται να ευχαριστείτε...
σχετικά με τους συνδέσμους, θα προσπαθήσω να το θυμάμαι να το βάζω!
(σε αντάλλαγμα θα ζητούσα πληροφορίες για το πως ανεβαίνουν στα βλόγια βιντεάκια!)
τέλος, υπάρχει και η επιλογή που εγώ χρησιμοποιώ πάντοτε όσον αφορά τους συνδέσμους: δεξί κλικ - "άνοιγμα δεσμού σε νέο παράθυρο/νέα καρτέλα"

σχετικά με το φόβο, πραγματικά, εάν δεν σχεδιαστεί σωστά η μείωση - που ποτέ δεν σχεδιάστηκε σωστά! - υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το σπιράλ να επιδεινωθεί..
πάντως μια κυβέρνηση που θα αύριο θα μείωνε τους μισθούς των μετακλητών της θα κέρδιζε ψήφους, έτσι νομίζω!
22/01 09:45  ΚΥΠΡΙνΟΣ
geo,τέτοια να λες για να χρεοκοπήσουμε και την πραγματική οικονομία σε 2-3 μήνες.
Μία μείωση των ονομαστικών μισθών με ταυτόχρονη και ισόποση μείωση των τιμών δεν θα "πειράξει" κανέναν,αντίθετα θα εκτινάξει την ανταγωνιστικότητα πχ.τουρισμό-εξαγωγές.
Η μονομερής μείωση θα σημάνει την διάλυση της χώρας.
Είδες τι γίνεται με τους αγρότες,αυτοί πεινάνε και οι καταναλωτές τα πληρώνουν πανάκριβα,γιατί στις λαικές πουλάνε "οι παραγωγοί-εισαγωγείς" πατάτες Αιγύπτου και μάλιστα με ταμπέλα ελληνική!.

Γενικό σύνθημα,μειώστε τα πάντα και όλοι...και φυσικά τα κέρδη,δεν φταίω εγώ αν το pef αγόρασε την βιομηχανία σε τιμές 10 φορές πάνω από την πραγματική και προσπαθεί να ρεφάρει.

ΥΓ.και πρόσεξε οι Αθανασόπουλοι μπορεί να μειώσουν το μισθό τους,αλλά θα αυξήσουν τις έκτακτες αμοιβές πχ.ένα τιμολογιάκι από την τάδε συμβουλευτική-μελετητική και τελείωσε το παραμύθι.
Κάποια στιγμή θα σου γράψω και το ποσοστό συμμετοχής των μισθών στο τελικό κόστος του προιόντος.
22/01 10:06  geokalp
ΚΥΠΡΙνE

σίγουρα αντιλαμβάνεσαι ότι είναι πολύ δύσκολο σε 1000 λέξεις να αναπτύξεις μια τέτοια πολύ δύσκολη πολιτική
ευτυχώς με το σχόλιό σου τη συμπληρώνεις ;)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι