Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Προβλέψεις 2009
1321 αναγνώστες
Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2009
14:42

1. Οι αγορές μετοχών θα κινηθούν κοντά στα μεγέθη που έφτασαν το 2008
Εάν έπρεπε οπωσδήποτε να δώσω ένα εύρος τιμών, θα έλεγα από -20% έως +10%, που όμως είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο για στόχο στις 31.12.2009.
Σημαντικότερη παράμετρος - όπως πάντα - θα είναι οι εκτιμήσεις κερδών, τόσο για το 2009 όσο και για το 2010, οι οποίες ήδη έφτασαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα το 2008, αν και σε ορισμένους κλάδους, όπως πχ ο τραπεζικός, υπάρχουν ακόμα καθοδικά περιθώρια καθώς η περίοδος απο-μόχλευσης συνεχίζεται.
Υπόψη: ένα +15% το 2009 στο Χ.Α. θα πρέπει να συμβεί για ακόμα επτά χρόνια (περίπου) ώστε να "καλυφθεί" το -65% του 2008...
Ο κλάδος της υγείας αποκλείεται να μειώσει το προσωπικό που απασχολεί.
Επίσης, ο χρυσός και σχετικές μετοχές, πχ μεταλλίων προτείνονται.

2. Η αγορά κατοικίας θα συνεχίσει να υποφέρει
Οι τιμές της αγοράς κατοικίας θα συνεχίσουν να διορθώνουν ενώ θα παρατηρηθεί σημαντικό πρόβλημα και στα επαγγελματικά ακίνητα. Η μη ανάκαμψη τιμών ενδεχομένως να συνεχίσει και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.
Ενδεχομένως να είναι η χειρότερη χρονιά και για ολόκληρο το κατασκευαστικό κλάδο, που όμως αναμένεται να ανακάμψει (συνολικά παγκοσμίως) καθώς οι κυβερνήσεις θα θυμηθούν κεϋνσιανές τεχνικές τόνωσης της οικονομίας στα επόμενα τρίμηνα.
Ειδικά η αγορά κατοικίας δεν πρόκειται να ορθοποδήσει κυρίως γιατί η πιστωτική πολιτική των τραπεζών θα συνεχίσει να είναι σφικτή, κάτι που θα φανεί και στα κέρδη του κλάδου.

3. Τα κεντρικά επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν (0)
Καθώς αυτά περιορίστηκαν σημαντικά το 2008, αναμένεται να συνεχίσουν να βρίσκονται κοντά σε αυτά τα επίπεδα ή και χαμηλότερα, όσον αφορά πχ το ΕΚΤ ή το κινέζικο.
Ειδικά η τράπεζα του Μπεν θα θέσει σε εφαρμογή σχέδιο μείωσης των πιο μέσοπρόθεσμων επιτοκίων, αρχικά 1-2 ετών, προσπαθώντας να ρίξει επιπλέον χρήμα στην αγορά, ενώ εάν η κίνηση αποδειχτεί πετυχημένη θα συνεχίσει να το κάνει σε μεγαλύτερο "βάθος", ενεργοποιώντας όλη την "κλασσική" νομισματική πολιτική, λογικά με επιτυχία.
Ο - εμπλεκόμενος - πληθωρισμός αρχικά θα είναι σύμμαχος, για μετά σκεφτείτε τη Ζιμπάμπουε όπου μεταξύ άλλων ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου ανέρχεται.

Σημαντικό: οι ανακοινώσεις της FED για τον ισολογισμό της θα αποκτήσουν μεγάλη σημασία, όπως είχαν τους προηγούμενους μήνες οι ανακοινώσεις σχετικά με την απασχόληση, και συνολικά αναμένεται το μέγεθος του ισολογισμού της ακόμα και να διπλασιαστεί στα $4 τρις καθώς οι συνολικές απώλειες της κρίσης του 2008 αγγίζουν τα $7 τρις.

Σε οικονομικούς όρους: quantitative & qualitative easing - Αγοραία: γράφουμε τσεκ σε ότι κουνιέται - Ο κίνδυνος είναι ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας να καταρρεύσει

4. Το $ θα πέσει
Αυτή είναι η μακροχρόνια εκτίμηση, αν και στο 2008 έκανε ένα σχεδόν αναπάντεχο ράλλυ. Αρνητικό ΑΕΠ και μεγάλη ανεργία είναι οι κύριες αιτίες, καθώς και μια προσπάθεια μείωσης του πελώριου εξωτερικού χρέους.
Στο τελευταίο θα βοηθήσει - ως συνήθως - η αύξηση των αμερικάνικων εξαγωγών, ένας μοχλός πρόσκαιρης μείωσης του ελλείμματος και μια "ελπίδα" ανάκαμψης της οικονομίας.

5. Οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν
Και από τα χαμηλά των $40, μέχρι και 25% χαμηλότερα, μέχρι το τέλος του 2009 θα έχουμε διπλασιασμό της διεθνής τιμής του πετρελαίου. Ας σημειωθεί ότι περίπου εδώ και λίγο πιο χαμηλά είναι το κόστος εξόρυξης των πετρελαίων της Κασπίας.
Ανάλογα θα κινηθεί, ίσως και λίγο πιο έντονα, η τιμή του φυσικού αερίου.
Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αρέσει σε πολύ κόσμο ούτε και στις περισσότερες κυβερνήσεις, οι οποίες θα όμως θα πρέπει να προετοιμάσουν καλύτερα και ταχύτερα το έδαφος για τις ΑΠΕ.


6. Ο πληθωρισμός θα μειωθεί αισθητά μέχρι να ανακάμψει
Ήδη τους τελευταίους μήνες συμβαίνει καθώς, πχ τα σούπερ μάρκετ δεν αυξάνουν τις τιμές με τους ρυθμούς που το έκαναν στις αρχές του 2008, ενώ οι πτωτικές τιμές της ενέργειας βοηθούν, μέχρι όμως αυτές να ανέβουν - ευτυχώς όχι με το ρυθμό του 2008 - οπότε κι ο πληθωρισμός θα μας απασχολήσει προς το τέλος του 2009.
Δεν θα βοηθήσουν στο μέτωπο του πληθωρισμού οι αυξήσεις τιμών των Ασιατών κατασκευαστών ηλεκτρονικών που θα ξεκινήσουν από την άνοιξη.
Ορισμένοι κάνουν λόγο για περίοδο "μεγάλου πληθωρισμού", ο οποίος όμως σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να συντελεστεί εντός των επόμενων δώδεκα μηνών.

7. Χρυσός και ασήμι θα αποφέρουν κέρδη
Μια σχετικά ριψοκίνδυνη πρόβλεψη μιας και ειδικά η αγορά του χρυσού δεν μπορεί και να θεωρηθεί "ορθολογική" όταν οι τιμές ΔΕΝ αυξάνουν αναλόγως της παγκόσμιας παραγωγής και του αποθέματος, τα οποία στο πέρασμα των αιώνων μειώνονται.
Πιθανολογείται μια αύξηση του αριθμού των "επενδυτών" σε αυτές τις αγορές εμπορευμάτων καθώς οι τιμές των τελευταίων βρίσκονται πράγματι σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα ύστερα από την έντονη διόρθωση.

8. Παγκόσμια αύξηση της ανεργίας / μείωση της απασχόλησης
Καθώς όλο το G7 πέφτει σε ύφεση, οι παραδοσιακά με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα βοηθήσουν τη παγκόσμια οικονομία και ο ρυθμός μείωσης της απασχόλησης θα βρεθεί στο ζενίθ, σε μια παγκόσμια ύφεση.
Νομίζω ότι οι δείκτες της αγοράς εργασίας θα σηματοδοτήσουν κάποια στιγμή στα επόμενα 4-10 τρίμηνα το ξεκίνημα του επόμενου bull market.

9. Η αμερικάνικη οικονομία στο χαμηλότερο σημείο
Οι καταναλωτικές δαπάνες θα μειωθούν στο μεγαλύτερο βαθμό από την Μεγάλη Ύφεση του '29 καθώς οι καταναλωτές θα προσπαθήσουν να αυξήσουν την αποταμίευση τους και να μειώσουν το επίπεδο του δανεισμού τους.
Ακόμα κι αν τεχνικά, ύστερα από δύο χρόνια μάθουμε ότι η υφεσιακή περίοδος τερματίστηκε εντός του 2009, όπως άλλωστε είναι και το (καθυστερημένο και λογικά εκτός πραγματικότητας) consensus 18 μηνών ύφεσης που επικρατεί, η συνέχεια της αναπτυξιακής πορείας θα είναι αναιμική το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δυσνόητη για όσους διαβάζουν επιδερμικά τις οικονομικές στατιστικές καθώς οι μεγάλες μειώσεις που συνέβησαν εντός του 2008 πολλές φορές θα συγκρίνονται με μεγάλες αυξήσεις στο 2009 που όμως έχουν τεχνικό χαρακτήρα και όχι αντανάκλαση στην πραγματική οικονομία (βλέπε και παράδειγμα μετοχών "υπόψη" σημείου 1). Έτσι, τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων ή της περιόδου Χριστουγέννων του 2009 δεν θα σηματοδοτήσουν την οριστική ανάκαμψη της αμερικάνικης οικονομίας καθώς θα συγκριθούν με τα πολύ αδύναμα στοιχεία του 2008.

10. Οι κυβερνήσεις θα θυμηθούν τον Κέυνς
Αυτό άλλωστε περίπου επιβάλλει και το ΔΝΤ.
Δυστυχώς, αν και στη σωστή κατεύθυνση, αποκλείεται από μόνη της αυτή η κίνηση να είναι αρκετή καθώς η τωρινή κρίση δεν σχετίζεται από υπερβολική βιομηχανική παραγωγή και υποκατανάλωση, όπως το '29, αλλά από υπερβολική παραγωγή πίστωσης και υπερκατανάλωση, η οποία δεν στοιβάζεται σε ράφια αλλά σε χρέη...
Ο δύσκολος στόχος πρέπει να είναι ο περιορισμός της κατανάλωσής μας.
Και η άνοδος του "πράσινου καπιταλισμού" που μόνο η Ευρώπη και ειδικά η Σκανδιναβία γνωρίζει, κυρίως λόγω μορφωτικού επιπέδου.

Μια πρόταση θα ήταν όλοι να ξεφύγουμε από τις προκαταλήψεις που μας διακατέχουν και να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του αμερικάνικου λαού, ο οποίος το 2008 έκανε κάτι ανέλπιστο:
δέχτηκε μια δυνατή πολιτική σύγκρουση ανάμεσα σε μια λευκή γυναίκα και ένα μαύρο άνδρα, ΑΝΗΚΟΥΣΤΑ και τα δύο πριν δύο μόλις χρόνια για το Νο.1 πολίτη της "μόνης υπερδύναμης", παραδίνοντας τη προεδρία στον απίθανο Κενυάτη με το κυριολοκετικά "κόμικς" όνομα Μπαράκ (όπως Εχούντ Μπαράκ) Χουσεϊν (όπως Σαντάμ Χουσεϊν) Ομπάμα (σχεδόν όπως Οσάμα), ένα όνομα που μόνο για αστείο θα μπορούσε να το εκλάβει κάποιος λίγό μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.
Ο αμερικάνικος λαός ΜΠΟΡΕΣΕ, έχοντας απαρνηθεί το προηγούμενο λάθος, οι υπόλοιποι μπορούμε;

11. H μόνη σίγουρη πρόβλεψη: μεταβλητότητα και αβεβαιότητα μέχρι συγχυση

Ιδιαίτερα τους πρώτους 3-4 μήνες μέχρι να έχουμε δείγματα του πως κινείται η οικονομία σε όλα τα επίπεδα: επιδόσεις κρατών - αγορές κεφαλαίου - συναλλαγματικές ισοτιμίες - χρηματιστηριακοί δείκτες - ισολογισμοί εταιρειών - προϋπολογισμοί και απολογισμοί νοικοκυριών.

 

 

 

Ανεπιφύλακτα, οτιδήποτε (αρνητικό) μας απασχόλησε στο 2008, και είναι πολλά, δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ως δια μαγείας με την έλευση του 2009.

Σχόλια

03/01 15:45  mc
Μου αρέσουν οι προβλέψεις :)
Λοιπόν θα είχε ενδιαφέρον και η διαγραμματική μελέτη της απο-μόχλευσης. Πώς δηλαδή "ηρεμεί". Συνδέεται π.χ. με την μεταβλητότητα; Με τους όγκους;
Εάν δεχτώ το εύρος που θέτεις, τότε δε θα έχουμε ισχυρή απο-μόχλευση, αντιθέτως. Ασφαλώς ωστόσο μιλάς για τέλος του έτους, ενώ οι "μεγάλες" κινήσεις αναμένονται πολύ συντομότερα.
Έχω ρισκάρει κι εγώ μια πρόβλεψη, αλλά πρόλαβε και την μαρτύρησε ο swearengen...
Καλή χρονιά geokalp. Και μακρυά από τον Barry!
03/01 18:24  geokalp
ελπίζω να αναφέρεσαι στις δικές μου ;)

σωστά υποθέτεις ότι ο ορίζοντας είναι η 31/12

δεν έχω ιδέα τι εννοείς με το "μακρυά από τον Barry", ότι κι αυτός παίζει παιχνίδια είναι φυσιολογικό..
όμως είμαστε μεγάλα παιδιά και θα πρέπει να καταλαβαίνουμε τι παίζεται γύρω μας

για δώσε λινκ της πρόβλεψής σου!
03/01 18:32  mc
Την εκμυστηρεύτηκα στον swearengen κι αυτός την έδωσε "στεγνά". Δες εδώ:

http://alibaba.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=15408&blid=207#commentsstart

Το σχόλιο στις 10:50.
Όσο για τον Barry, πλακίτσα κάνω, να πειράζω και τον Θρασύβουλο.

Καλό απόγευμα!
03/01 18:44  geokalp
γι'αυτό σου άρεσε το Νο.1!

03/01 18:50  mc
Και θα μου άρεσε πολύ περισσότερο, αν έδινες εύρος -80% <-> +200% :)
03/01 18:53  geokalp
με βάση τα αναμενόμενα κέρδη δε νομίζω ότι παίζει...

και όπως έχει αποδειχτεί η σύνδεση καπνίσματος-καρκίνου, παρ'όλο που δεν συμβαίνει πάντοτε, έτσι έχουν και τα κέρδη με τις τιμές...
03/01 18:54  geokalp
βάλε μέσα και το δικό μου κλισέ:
"οι απαισιόδοξοι έπεσαν έξω"!
(τα πράγματα γύρισαν ακόμα χειρότερα!)
03/01 18:55  mc
Δεν διαφωνώ (πολύ). Επιμένω να βλέπω τα πράγματα κάπως πιο ανάλαφρα αυτές τις μέρες :)
03/01 18:59  Nastybishop
Ωραία προσπάθεια geo! 5*

το 1 όμως πως συνάδει με το 11; Λίγο μικρό το δίνεις το εύρος...ίσως δούμε ακόμα περισσότερα σημεία και τέρατα μεταβλητότητας όπως ένα γιγάντιο bear bull market που θα καταπιεί πολύ κόσμο.
03/01 19:05  geokalp
Nasty

το 1 είναι για τις 31/12/09...

για να πάμε σε κανονικό bull, θα πρέπει να δούμε και κάμποσα b m r...
πχ το '01-'03 έγιναν 5-6 τέτοια...
03/01 19:34  ΚΥΠΡΙνΟΣ
geo,μία πρόβλεψη μπορούμε να κάνουμε με σχετική βεβαιότητα,ότι δεν θα αφήσουν να καταρρεύσει το σύστημα.Σε όλα τα άλλα δεν άλλαξε τίποτα και 2 πράγματα πρέπει να γίνουν,ή αυξάνεις την κατανάλωση (με δανεικά,με εισοδήματα) ή μειώνεις την παραγωγή (λιγότερες επιχειρήσεις).Απλά και οικονομικά (στη σκέψη),αν θέλουμε τα χρηματιστήρια να απεικονίζουν την πραγματική οικονομία και όχι να είναι υποκατάστατα των καζίνο και πάλι τόσο απλά και οικονομικά (στην τσέπη αυτή τη φορά).
03/01 20:00  geokalp
ΚΥΠΡΙνE

υπάρχει και ένα ακόμα:
μειώνεις την υπερκατανάλωση!
και αυξάνεις την αποταμίευση!

θέλω την άποψή σου, όπως και άλλων:
ο πληθωρισμός που θα φτάσει;
03/01 20:21  ΚΥΠΡΙνΟΣ
άρα πάμε στο 2 ,μειώνεις την παραγωγή.Το όλο σύστημα είναι χτισμένο και επενδεδυμένο πάνω στην υπερ-κατανάλωση και για να μην έχουμε κατάρρευση επιλέγεις κάποιες τράπεζες που θα πραγματοποιούν τις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες,οι άλλες άντε γειά,μαζί με τα δάνεια.
Και έτσι ακολουθείς κατά γράμμα τον κύριο hi5,σε ότι προτείνει δηλ.προιόντα ανελαστικής και πραγματικής ζήτησης.Αυτές οι επιχειρήσεις τα έχουν προεξοφλήσει όλα και ιδιαίτερα όσες είναι σε λογικά επίπεδα μοχλευμένες.
03/01 20:31  ΚΥΠΡΙνΟΣ
οι υπόλοιπες αμφιβάλω,αν μπορούν να κάνουν πρόβλεψη έστω και για την επόμενη εβδομάδα (χωρίς να φταίνε οι ίδιοι).
03/01 20:32  Nastybishop
geo η δική μου η αίσθηση είναι ότι τον υπερπληθωρισμό δεν θα τον αποφύγουμε εύκολα. Δεν θα γίνει άμεσα αυτό βέβαια, άλλα μάλλον θα γίνει.
03/01 20:43  ΚΥΠΡΙνΟΣ
nasty,ο πληθωρισμός ή ο αποπληθωρισμός έχει σχέση με το μοντέλο που θα ακολουθήσουν,υποκατανάλωση και αποταμίευση ή υπερ-κατανάλωση με δανεικά και άρα διατήρηση της παραγωγής.
Τα χρήματα που "ρέουν" μεταξύ των κεντρικών και εμπορικών τραπεζών δεν μου λένε τίποτα,έστω και αν είναι τρίς,γιατί αυτά δεν βγήκαν στην οικονομία,αν και όταν βγούν θα πάμε σε υπερ-πληθωρισμό αναπόφευκτα και σε αναβολή του προβλήματος.Το πιθανότερο δε, βλέπω να βγεί λίγο και πιό λίγο,ώστε να μην εμφανιστούν στερητικά σύνδρομα ...
03/01 20:55  Nastybishop
Kυπρινε...το πρώτο μάλλον θα μας οδηγήσει σε μια παγίδα ρευστότητας αλα ιαπωνικά πιστεύω ότι θα το αποφύγουν. Νομίζω ότι η συνταγή που θα ακολουθηθεί είναι πρώτα αύξηση της ποσότητας χρήματος (η οποια θα διοχετευτεί στο σύστημα τι διάολο...) και ύστερα ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας (παραγωγή) μπας και μαζέψουμε τον πληθωρισμό. Διότι αν δεν γίνει αυτό το τελευταίο πιστεύω ότι θα πνιγούμε στον πληθωρισμό.

Το σίγουρο είναι ότι το σύστημα, όπως λες και εσύ, δεν θα το αφήσουν να καταρρεύσει. Οι πρέσες να είναι καλά (όχι του σπάρτη αλλά του Μπερνανκι) και όλα λύνονται. Όπως έλεγε και ένας σοφός καθηγητής μου "κώλοι υπάρχουν, λεφτά δεν υπάρχουν".
03/01 22:56  geokalp
ΚΥΠΡΙνE

θα γίνει πλέον μεταφορά της κατανάλωσης στην Ασία, της οποίας τα νομίσματα θα πρέπει να ανέβουν, όπως το γιεν ήδη
κάπως όπως το περιγράφεις το σκέφτομαι, το θέμα είναι (μάλλον) ποιες εταιρείες ανελαστικής θα είναι σε θέση να μετακυλίσουν τα πληθωρισμένα κόστη στον καταναλωτή, ενώ σίγουρα θα βρεθούν και κάποιες ακόμα...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι