Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Κάποιος λέει ψέμματα
1130 αναγνώστες
Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2008
20:44

 

ΕΕ
Δεν τροποποιείται το Σύμφωνο Σταθερότητας
θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεδομένης της σημερινής δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, χωρίς όμως να τίθεται θέμα αναστολής ή τροποποίησής του, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ
... η πολιτική συμφωνία των χωρών-μελών του ευρώ για εξάλειψη των κρατικών ελλειμμάτων έως το 2010 δεν μπορεί να ισχύσει σε αυτή τη φάση καθώς προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην παρούσα φάση στην πραγματική οικονομία.

Σημαντική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
με τις μετοχές των πετρελαϊκών και του κλάδου των πρώτων υλών να κάνουν άλμα αλλά και τις μετοχές των τραπεζών να σημειώνουν άνοδο.
η προσδοκία για μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και την Τράπεζας της Αγγλίας.

Βρετανία: Συρρίκνωση – ρεκόρ της κατασκευαστικής δραστηριότητας
όγδοο κατά σειρά μήνα που ο δείκτης παραμένει κάτω από τις 50 μονάδες, οι οποίες διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη.

Αμερική
Moody's: Σε ύφεση 30 Πολιτείες των ΗΠΑ
Σε ύφεση είναι από το Σεπτέμβριο 30 Πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών Μελετών του Οίκου Moody's (27 ήταν τον Αύγουστο), που επίσης προβλέπει πως άλλες 19 ενδέχεται τους ερχόμενους μήνες να περιπέσουν στην ίδια οικονομική κατάσταση.

Θεαματική άνοδος στη Wall Street [Obama rally]
Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average ενισχυόταν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών κατά 189,56 μονάδες στις 9.509, 39 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 18,18 μονάδων στις 984,48 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διαμορφωνόταν στις 1.754,27 μονάδες, αυξημένος κατά 27,94 μονάδες.
ΗΠΑ: «Βουτιά» των βιομηχανικών παραγγελιών Σεπτεμβρίου
Μειωμένες κατά 2,5%, έναντι 0,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, εμφανίστηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες - Οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,9%, ενώ αυτές για μη διαρκή αγαθά υποχώρησαν κατά 5,5%.

Εμπορεύματα
Κέρδη άνω των δυο δολαρίων για το πετρέλαιο
Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού για παράδοση τον Δεκέμβριο ενισχυόταν, στις 16.12’ ώρα Ελλάδος, κατά 2,21 δολάρια στα 66,12 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως και στα 62,25 δολάρια.
Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent σημείωνε την ίδια ώρα άνοδο 1,99 δολαρίων στα 62,47 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει στο χαμηλό 20 μηνών των 58,38 δολαρίων το βαρέλι.

Νομίσματα
Υποχωρεί το δολάριο
ο δείκτης του δολαρίου, που καταγράφει τις επιδόσεις του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός «καλαθιού» ξένων νομισμάτων, υποχωρούσε κατά 1,2% στις 85,360 μονάδες. Το ευρώ ενισχυόταν κατά 1,5% έναντι του δολαρίου στα 1,2770 δολάρια και κατά 2% περίπου έναντι του γιεν στα 127,23 γιεν. Το δολάριο σημείωνε άνοδο 0,5% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 99,63 γιεν.

"Δείκτες κρίσης"

«Βουτιά» του Libor τριών μηνών
διατραπεζικό επιτόκιο της αγοράς του Λονδίνου (Libor), το οποίο χρεώνουν οι τράπεζες για τα μεταξύ τους δάνεια τριών μηνών, διαμορφούμενο στο 2,70625%

Ελλάδα
Τον Οκτώβριο ΙΟΒΕ: Σε ιστορικά χαμηλά ο δείκτης οικονομικού κλίματος
ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώνεται πλέον στις 72,9 μονάδες, επίδοση που συνιστά το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από το 1990.

«Βλέπει» σταθεροποίηση των χρηματιστηρίων σύντομα
EFG Eurobank: Σημαντικές οι επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία
Η προηγούμενη εμπειρία από διεθνείς τραπεζικές κρίσεις δείχνει ότι οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία είναι σημαντικές, καθώς οδηγούν σε αποκλιμάκωση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις
«Αν η ιστορική εμπειρία επαναληφθεί, τότε ενδέχεται να δούμε μια ισχυρή ανοδική αντίδραση των αγορών κατά την περίοδο από το Νοέμβριο του 2008 μέχρι το Μάρτιο του 2009». Εκτιμάται πάντως πως τα χρηματιστήρια θα σταθεροποιηθούν σύντομα, «δεδομένου ότι η τρέχουσα πτώση προσεγγίζει τους μέσους όρους των προηγούμενων κρίσεων τόσο σε όρους απόδοσης όσο και σε όρους διάρκειας».
[αυτό που έλεγε το σχήμα]
η ύφεση στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα κορυφωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008 και το πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα δουν μόνο μια επιβράδυνση κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες.

«Ατμομηχανή» η ΕΤΕ - Αλμα 5,24% στο Χ.Α.
ανήλθε μέχρι τις 2.238,36 μονάδες, ενώ τα συνολικά του κέρδη από τις 31/10/2008 ανέρχονται σε 8,22%

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με κέρδη 10,68%. Τα συνολικά της κέρδη από τις 31/10/2008 ανέρχονται σε 16,37 %.Η Intralot, η Τράπεζα Κύπρου, ο ΟΠΑΠ, ο Μυτιληναίος και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σημείωσαν άνοδο πάνω από 7%.

Παρά το ράλι, πάντως, η Marfin Analysis εκτιμά ότι «η αβεβαιότητα για τα κέρδη σύντομα θα βαρύνει στις αποφάσεις των επενδυτών, θέτοντας όριο στις αποτιμήσεις».«Η έκθεση των ελληνικών εταιριών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη εξελίσσεται σε έναν από τους βασικούς βραχυπρόθεσμους κινδύνους, που επιβαρύνουν την ορατότητα για τα κέρδη του 2009», επισημαίνει η Marfin Analysis σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Σχετικές μετοχές:
CAC DAX DOW EURO FTSE FTSEM FTSES NIKKEI USD ΓΔ ΕΤΕ
Σχόλια

04/11 21:00  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Εκδοχή 1η : Κανείς δε λέει (συνειδητώς) ψέματα, απλώς αντιλαμβάνονται κατακερματισμένα ψήγματα της πραγματικοτότητος , τα οποία προσλαμβάνουν (και μεταφέρουν) ως "αλήθεια". Όπως εις το γνωστό ανέκδοτο με τους τυφλούς οι οποίοι ψαύουν ελέφαντα και μεταφέρουν έκαστος τη "δική του αλήθεια" αναλόγως με το τμήμα του (υπερλεγέθους) ζώου το οποίο έψαυσαν.
Εκδοχή 2η : Όλοι λένε (συνειδητώς) ψέματα, διότι σε περιόδους κρίσης ο καθένας έχει να απολογηθεί σε διαφορετικούς Συμμετόχους (Ενδιαφερόμενα Μέρη) εις τα οποία ο καθένας προ ολίγου χρόνου διαφορετικές εκτιμήσεις είχε παρουσιάσει. Όπως εις το (όχι τόσο γνωστό) διάγραμμα ροής αποτυχίας Έργου και πως πρέπει να έχετε ήδη προφυλάξει τον ποπό σας. (διαθέσιμο εάν τις το επιθυμεί).
Εκδοχή 3η : Ουδείς λέει αλήθεια αλλά ούτε ψέματα. Πληρώνονται ίνα ομιλούν και είναι υποχρεωμένοι "κάτι" να είπουν τυχαίως (at random).
έκδοχή 4η : ... ας γράψει και κάποιος άλλος/η
05/11 09:30  geokalp
30φυλλε

νομίζω ότι έχεις καλύψει όλες τις πιθανότητες!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι