Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
deflation-αποπληθωρισμός
3961 αναγνώστες
Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2008
12:46

Καλό θα ήταν να γνωρίζαμε αυτή την έννοια τώρα - αχρείαστη να είναι!

Πηγή της η γνωστή wiki, η οποία παρέχει αναλυτικά τη σημασία της, τα αποτελέσματα που προκαλεί και τις αιτίες που προκαλείται.

Δεν χρειάζεται να σταθεί κάποιος στις αιτίες, σημαντικό θα ήταν να σταθεί στο τι ακριβώς σημαίνει και τι πραγματικά συμβαίνει.

Η μετάφραση δεν είναι δική μου είναι του systran.otenet.gr, το οποίο μπορεί να μεταφράσει και κείμενο, οπότε λίγο προσοχή στο τι ακριβώς μεταφράζει. Επιπλέον, στα αποτελέσματα έχω βάλει μόνο τα όσα θεωρώ σημαντικά.

ορισμός

Ο αντιπληθωρισμός είναι το αντίθετο του πληθωρισμού. Επομένως, κάτω από το συνηθισμένο σύγχρονο καθορισμό του πληθωρισμού, «ο αντιπληθωρισμός» σημαίνει μια μείωση στο γενικό επίπεδο τιμών. [1] εναλλακτικά, ο όρος χρησιμοποιήθηκε από τους κλασσικούς οικονομολόγους για να αναφερθεί σε μια μείωση στη προσφορά χρήματος  μερικοί οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένων πολλών αυστριακών σχολικών οικονομολόγων, χρησιμοποιούν ακόμα τη λέξη από αυτή την άποψη. Οι δύο έννοιες είναι στενά συνδεδεμένες, δεδομένου ότι μια μείωση στη προσφορά χρήματος είναι πιθανό να προκαλέσει μια μείωση στο επίπεδο τιμών.

αποτελέσματα

Στην οικονομική θεωρία ο αντιπληθωρισμός είναι μια γενική μείωση του επιπέδου τιμών, ή των τιμών ενός ολόκληρου είδους προτερήματος ή προϊόντων. Ο αντιπληθωρισμός δεν πρέπει να συγχθεί με τις προσωρινά μειωμένες τιμές  αντ' αυτού, είναι τιμές μιας συνεχείς πτώσης γενικά.

Επειδή η τιμή των αγαθών πέφτει, οι καταναλωτές έχουν ένα κίνητρο για να καθυστερήσουν τις αγορές και την κατανάλωση μέχρι την πτώση τιμών περαιτέρω

Η λύση στη μειωμένη συνολική απαίτηση είναι ερέθισμα είτε από την κεντρική τράπεζα, με την επέκταση της προσφοράς χρήματος, είτε από τη φορολογική αρχή για να αυξήσει τη ζήτηση, και δανείζεται στα επιτόκια που είναι κάτω από εκείνους διαθέσιμους στους ιδιωτικούς φορείς.

Στην πιό πρόσφατη οικονομική σκέψη, ο αντιπληθωρισμός συσχετίζεται με τον κίνδυνο, όπου ο κίνδυνος ρύθμισε την επιστροφή των πτώσεων προτερημάτων σε αρνητικό, οι επενδυτές και οι αγοραστές θα συσσωρεύσουν το νόμισμα παρά να την επενδύσουν, ακόμη και στον πιό στερεό των τίτλων. Αυτό μπορεί να παραγάγει το θεωρητικό όρο, που συζητείται πολύ ως προς την πρακτική δυνατότητά του, μιας παγίδας ρευστότητας.

Στη θεωρία νομισματολόγων ο αντιπληθωρισμός συσχετίζεται με μια συνεχή μείωση της ταχύτητας των χρημάτων ή του αριθμού συναλλαγών.

Ο αντιπληθωρισμός θεωρείται γενικά αρνητικά, δεδομένου ότι είναι ένας φόρος στους οφειλέτες και στους κατόχους των μη ρευστοποιήσιμων προϊόντων, ο οποίος αυξάνει προς όφελος των αποταμιευτών και των κατόχων των πιο ρευστών προϊόντων και του νομίσματος. Από αυτή την άποψη είναι το αντίθετο του πληθωρισμού (ή στο άκρο, τον υπερπληθωρισμό), το οποίο είναι ένας φόρος στους κατόχους και τους δανειστές νομίσματος (αποταμιευτές) υπέρ των οφειλετών και της βραχυπρόθεσμης κατανάλωσης. Στις σύγχρονες οικονομίες, ο αντιπληθωρισμός προκαλείται από μια κατάρρευση σε ζήτηση (συνήθως επάνω από τα υψηλά επιτόκια), και είναι όπως συνδέεται με την υποχώρηση και (σπανιότερα) τις μακροπρόθεσμες οικονομικές υφέσεις.

Ο αντιπληθωρισμός αυξάνει τις πραγματικές αμοιβές που είναι και δύσκολες και δαπανηρές για τη επιχείρηση να μειωθούν. Αυτό οδηγεί συχνά στις προσωρινές απολύσεις και καθιστά τους εργοδότες απρόθυμους να προσλάβουν τους νέους εργαζομένους, που αυξάνουν την ανεργία.

http://en.wikipedia.org/wiki/Deflation

Σχόλια

07/10 12:51  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ωράιος, αυτό ακριβώς είναιτο πρόβλημα τώρα, κι ας έει ο Λακεδαίμων.
07/10 13:44  ΚΥΠΡΙνΟΣ
Κάποια στιγμή τα "καλά" όμως τελειώνουν και αυτό θα έχει σαν συνέπεια μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού να υποκαταναλώνει,αυτό θα σημάνει το τέλος του στασιμοπληθωρισμού λόγω ραγδαίας αποκλιμάκωσης των τιμών που τον τροφοδοτούσαν κυρίως ενέργεια-τρόφιμα και είσοδος σε ύφεση μακράς διαρκείας.

Το είχα δεί το όνειρο εδώ και κάτι μήνες.

Ο Τρισσέ έχει τη μπάλα πλέον,όχι ότι θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα το αναβάλει ...
07/10 14:21  geokalp
thrassos

έτσι φαίνεται, για 'κει πάει...
το βλέπουν;

ΚΥΠΡΙνΕ

με τις μειώσεις, προφανώς εννοείς ότι θα το αναβάλλει...

γενικά οι ιθύνοντες μέχρι σήμερα δεν δείχνουν να έχουν κάποια προσπάθεια πρόληψης, παρά μόνο αναχαίτησης του προβλήματος που σκάει...
δε περιμένω τίποτε καλύτερο απ' αυτούς...
07/10 14:39  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Τολμώ να γράψω ότι "ολίγη σε αποπληθωρισμό" δεν θα μας έβλαπτε ως εθνική οικονομία :
Μείωση κατανάλωσης (εισαγομένων)
Ανελαστικά δικά μας προϊόντα (αγροτικά, τουρισμός)
Τμήμα ΑΕΠ Δημοσίων Έργων ανεπηρρέαστο
Προβλήματα στην ιδιωτική κατασκευή βεβαίως (και τους αντίστοιχους βιομηχανικούς κλάδους)
07/10 15:10  haros
αγαπητε geokalp,λες κακες κουβεντες...ασε πρωτα να ξεπαγωσει η διατραπεζικη,να σταματησουν τα τραινακια του τρομου στις αγορες,και τα μαντατα για το deflation θα τους τα πουν μετα...οχι ολα μαζι,να προλαβουν πρωτα οι ελεφαντες να ξεφορτωσουν κανενα χαρτακι..<σε τιμες που καποτε θα λεμε,γιατι δεν αγοραζα>,(τρομαρα μας...)
07/10 22:00  geokalp
30φυλλε

μακάρι για εμάς που είμαστε από τη φύση μας πληθωρικός λαός!
κάτι που πρέπει να έχουμε πάρει από τα χρόνια που είμασταν τουρκική επαρχία...
έχει πάει κάποιος σε παζάρι τούρκικο πριν κανα-δύο δεκαετίες να δει πως αλλάζουν οι τιμές από το πρωϊ μέχρι το βράδυ;


hare

δεν με εκπλήσει καθόλου αυτό που λες...
εικονική πραγματικότητα ή πραγματική εικονικότητα;
τόμπολα...
10/10 10:12  geokalp
Test!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι