Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Τελικά είναι αντι-δείκτης;
1082 αναγνώστες
Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2008
09:39

Με αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι δανειστές απέκτησαν πλεονέκτημα στη κατάρτιση μοντέλων πιστoληπτικής ικανότητας και άλλων τεχνικών για την κατάλληλη πιστωτική επέκταση σε ένα ευρύτερο φάσμα των καταναλωτών. Η ευρεία υιοθέτηση τέτοιων μοντέλων έχει μειώσει το κόστος αξιολόγησης της πιστωτικής ικανότητας των δανειζόμενων και στις ανταγωνιστικές αγορές οι μειώσεις κόστους συνήθως περνούν (όφελος) στους δανειζόμενους. Κάποτε κάθε επιπλέον - πέρα του ορίου - αιτούντας απλά θα έχει δεχτεί άρνηση πίστωσης, σήμερα οι δανειστές είναι σε θέση να αξιολογήσουν πιο επισταμένα το ρίσκο που θέτει κάθε (νέος) αιτούντας και να τιμολογήσουν το ρίσκο αυτό πιο σωστά. Οι νεωτερισμοί αυτοί οδήγησαν σε γρήγορη ανάπτυξη τη υπο του μετρίου/κανονικού (subprime) αγορά στεγαστικών δανείων, πράγματι σήμερα η υπό του μετρίου/κανονικού αγορά στεγαστικών δανείων κατέχει περίπου το 10% όλων των δανείων που έχουν δοθεί, πολύ περισσότερο από το 1 ή 2% στις αρχές της δεκαετίας του '90.

With these advances in technology, lenders have taken advantage of credit-scoring models and other techniques for efficiently extending credit to a broader spectrum of consumers. The widespread adoption of these models has reduced the costs of evaluating the creditworthiness of borrowers, and in competitive markets cost reductions tend to be passed through to borrowers. Where once more-marginal applicants would simply have been denied credit, lenders are now able to quite efficiently judge the risk posed by individual applicants and to price that risk appropriately. These improvements have led to rapid growth in subprime mortgage lending; indeed, today subprime mortgages account for roughly 10 percent of the number of all mortgages outstanding, up from just 1 or 2 percent in the early 1990s.

Remarks by Chairman Alan Greenspan
Consumer Finance
At the Federal Reserve System’s Fourth Annual Community Affairs Research Conference, Washington, D.C. April 8, 2005

Greenspan: "Βλέπει" σταδιακή ανάκαμψη των αγορών
Ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Alan Greenspan δήλωσε σήμερα ότι οι χρηματαγορές και η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψουν "νωρίτερα παρά αργότερα" από τη χειρότερη κρίση που έχει γνωρίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα τα τελευταία 70 χρόνια, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
"Η εμπιστοσύνη σταδιακά θα επανέλθει καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν επιφυλακτικά στις αγορές", δήλωσε ο κ. Greenspan στη διάρκεια ομιλίας του σε πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον.
"Σε αυτό το πλαίσιο, η ιστορία μας διδάσκει ότι ξεκινά η ανάκαμψη των αγορών. Υποψιάζομαι ότι θα επέλθει νωρίτερα παρά αργότερα", συμπλήρωσε.
Ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα είχε καλέσει το Κογκρέσο να υποστηρίξει το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού κλάδου στις ΗΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η χειρότερη οικονομική κρίση από τα τέλη της δεκαετίας του ΄30 αλλά και το ενδεχόμενο της ύφεσης.

Καναδάς: «Καταστροφική» η αμερικανική οικονομική πολιτική

«Καταστροφική» χαρακτήρισε την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, στη διάρκεια τηλεοπτικής αναμέτρησης ενόψει των γενικών εκλογών στη χώρα. Ο Χάρπερ πρόσθεσε ότι η «καταστροφική» κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας οφείλεται σε «ανεύθυνες» πολιτικές.

«Εμείς δεν έχουμε ακολουθήσει τις ίδιες πολιτικές με τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε ο Χάρπερ. «Η οικονομική και νομισματική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι καταστροφική. Και οι πολιτικές ανεύθυνες. Εμείς έχουμε κάνει διαφορετικές επιλογές στον Καναδά», δήλωσε ο Χάρπερ.

Ο Χάρπερ κατηγορείται από τους ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι ακολουθεί τις ίδιες οικονομικές πολιτικές με τον Λευκό Οίκο

Το θέμα της οικονομίας κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία στον Καναδά, όπου στις 14 Οκτωβρίου θα γίνουν κοινοβουλευτικές εκλογές.


Σχετικές μετοχές:
CAC DAX DOW EURO FTSE FTSEM FTSES NIKKEI USD ΓΔ
Σχόλια

03/10 16:09  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
κάποιες σύντομες - σκόρπιες επισημάνσεις :
1. Είναι γνωστό ότι προσφάτως ρις το βλόκιόν μου ασχολούμαι με Κινδύνους (απειλές ή ευκαιρίες), τον εντοπισμό, τη στάθμιση και την απόκριση σε αυτούς.
2. Έχω παραλείψει (και θα ασχοληθώ ελάχιστα) με την ένότητα "Ποσοτικής Ανάλυσης", δηλαδή αυτή η οποία ασχολείται με ¨μοντέλα" και παραμένω πιστός στην "Ποιοτική Ανάλυση" αυτή η οποια οδηγεί σε αποφάσεις "με το μάτι" ή με τη "μυρουδιά".
3. Να σημειώσω ότι παρόμοια στάση κρατάει το πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνων" του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Αριστείας ! το οποίο την "Ποσοτική Ανάλυση" την πετάει στο καλάθι, όπου και η θέση της.
4. Γιατί είμαι τόσο αρνητικός. Μα, διότι διαθέτω "κάποιες" γνώσεις Στατιστικής κυρίως δε την κοινή λογική του "μάστορα" :
5. Ας πάρουμε ένα έργο αποχέτευσης ονβρίων στην Αθήνα. ΝΑΙ έχουμε πολύ μεγάλο πλήθος ιστορικών μετρήσεων βροχοπτώσεων. ΝΑΙ μπορούμε να δομήσουμε ένα στατιστικό μοντέλο και να πάρουμε τα "ρίσκα" μας ! Προφανώς ΔΕΝ συμφέρει να κατασκευαστεί ένας αγωγός διαμέτρου σαν σήραγγα του Μετρό σε κάθε δρόμο και θα τον σχεδιάσουμε ακροβατώντας μεταξύ κόστους και ζημιών (από την αστοχία).
(συνεχίζεται)
03/10 16:25  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
6. Ας πάρουμε τώρα ένα έργο αποχέτευσης ομβρίων στην Ουαγκαντουγκού. ΟΧΙ δεν έχουμε παρά μετρήσεις του τελευταίου έτους ΜΟΝΟ (ή και καθόλου)λύ . ΟΧΙ ΔΕΝ μπορούμε να δομήσουμε ένα πολύπλοκο στατιστικό μοντέλο. Πρέπει να ρωτήσουμε τους γέρους, οι οποόι θα μας περιγράψουν "ποιοτικά" με βάση τις αναμνήσεις του : "μωρό ήμουνα...πολύ βροχή παιδάκι μου, πνίγηκαν τα ζά, εμείς σωθήκαμε στη στέγη"..."Νιόπαντρος χάσαμε όλο μας το βιός, στο λόφο με τα σώβρακα σωθήκαμε..."
7. Ε, αυτά τα περίφημς "μοντέλα - my ass" ΧΩΡΙΣ ιστορικά στοιχεία "μετουσίωσαν" τις παραπάνω αναμνήσεις του γέρου σε "μαθηματικά - my ass και πάλι". Έχω μελετήσει τις προτάσεις για το μοντέλο μιας ελληνικής Τράπεζας, επέμεινα να ΜΗ μάθω ΤΙΠΟΤΑ για την τελική του μορφή... Ασκήσεις επί (κωλό) χάρτου. Είναι σαν να βασίζεσαι στην Τ.Α. στον ΚΜΟ200 και να έχεις τιμές για ένα μήνα μόνο (και να δημιουργείς πρώτα μοντέλο "ανάποδης πρόβλεψης" = ας "βρούμε" τις 180 τιμές που μας λείπουν και μετά ΜΕ ΒΑΣΗ αυτό ας κάνουμε πρόβλεψη (με ακρίβεια μονάδας μάλιστα...)
8. Βεβαίως οι επικεφαλείς "εκείνων" των Ιδρυμάτων φρόντισαν - διότι είχαν την πλήρη αίσθηση του "μάστορα" να ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΟΥΝ τον κίνδυνο (βλ.χθεσινό άρθρο μου) και να τα "χώσουν" στον επόμενο κ.ο.κ.
05/10 19:58  geokalp
30φυλλε

τις πέτυχα εντός πανεπιστημίου όλες αυτές τις προσπάθειες μέτρησης του ρίσκου και αναστροφής του
ήταν πάρα πολύ δημοφιλείς ακόμα και πριν το '99 μας...
και η έκρηξη των παραγώγων "βοήθησε" στη προσπάθεια αυτή... μόνο που η "αντιμετώπιση" του προβλήματος γέννησε μεγαλύτερα... κάτι δομημένα ομόλογα (cdos)
και η απληστεία ακόμα μεγαλύτερα...

καλά να είμαστε
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι