Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Death by plastic - Καλό μήνα Οκτώβριο 2008
1072 αναγνώστες
Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2008
12:01

Οι προηγούμενες εβδομάδες ήταν "γεμάτες" για τη Wall Street. Κάπως έτσι αναμένονται και οι επόμενες.

Επειδή όμως οι επενδυτές δεν είναι οι μόνοι που καθορίζουν τι συμβαίνει στην οικονομία, ας δούμε λίγο τους καταναλωτές και τους μικρο-μεσαίους επιχειρηματίες.
ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.
Αυτό λένε τα μέχρι σήμερα στοιχεία... (τα στοιχεία είναι της FED)

Οι αριθμοί λένε ότι τα καταναλωτικά δάνεια τρέχουν κοντά στο 9% από πέρυσι, ενώ εκεί κοντά (13%) είναι και τα επιχειρηματικά και εταιρικά δάνεια.

Όποιος όμως δει λίγο πιο προσεκτικά τα στοιχεία, θα διαπιστώσει τη κατηγοριοποίηση του δανεισμού των καταναλωτών: στρέφονται σε πιστωτικές κάρτες (revolving credit).

Πλέον, οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να δανειστούν έναντι των σπιτιών τους (ΑΤΜ το δάνειο του σπιτιού τους) και στρέφονται στο πλαστικό χρήμα... το οποίο είναι ο οδηγός της ανάπτυξης του δανεισμού τους από τις τράπεζες...

Brother, Can You Spare a Loan?

Τα ήδη γνωστά προβλήματα του καταναλωτή, που δεν αγοράζει αυτοκίνητα - μείωσε τη κατανάλωση βενζίνης - δεν μιλάμε για αποταμίευση - ακρίβεια και λόγω τροφίμων - πτώση τιμών μετοχών - πτώση τιμών κατοικιών, θα επιβαρυνθούν, όπως φαίνεται ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, από την αδυναμία επέκτασης του δανεισμού τους.

 
Από τη πλευρά των επιχειρήσεων, ενδιαφέρουσα ήταν η δήλωση των υπευθύνων των ΜακΝτόναλνταλς ότι δεν πρόκειται να δανείσουν όσους πήραν franchise για ανακαινίσεις των μαγαζιών τους... Άντε στις τράπεζες...
 
Με τέτοια στοιχεία, η πρόβλεψη για την παρουσίαση της ύφεσης (που κανονικά έχει ξεκινήσει ήδη από τον Ιαν. 2008) φαίνεται ότι θα είναι κάπως έτσι (έμφαση στο μαύρο κύκλο του '89 - με κόκκινο οι πιθανότητες ύφεσης - σκιασμένες οι παλαιές υφέσεις):

Kι όσο αργεί (κι αυτή) να εμφανιστεί, τόσο πιο επώδυνη θα είναι... Σκεφτείται το credit crunch της Wall Street... Ξαναδείτε πως η έκταση της ύφεσης "κρύφτηκε" το '89, πριν ξεκινήσει, και πόσο γρήγορα "έκλεισε" η περίοδος ύφεσης το '01... Όλο αυτό μαζί για τη main street...

Nα και το LIBOR... 11/4/2005: 2.12%... Σήμερα; (άντε ..δανειστείτε τώρα!!!)

Σχετικές μετοχές:
CAC DAX DOW EURO FTSE FTSEM FTSES NIKKEI USD ΓΔ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι